Százhúsz éves Nagymágocs temploma
 Fehér szegfű a padsorok között

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2003-06-24 | Blahó Gabriella

Vasárnap szentmisével ünnepelték a község templomának százhúsz éves évfordulóját: hívek a templom kapujában is álltak.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Fotó: Tésik Attila
A hétvégi pihenőnap két szempontból is ünnep volt a nagymágocsiaknak: ezen a napon avatták a község múzeumát, illetve ünnepelték meg a templom fennállásának százhúsz éves évfordulóját. Az épületet a hírneves Ybl Miklós tervezte Nagymágocsnak csakúgy, mint a ma használton kívül álló magtárat és a papi lakást, a stílusjegyek az ő képzeletét őrzik. A falubeliek erre az alkalomra fehér szegfűt tettek a padsorok közé, s a napfény átvilágította a színes üvegablakokat: ilyen környezetben mondtak misét a néhai és szépemlékű Felicián atya emlékére a tisztelendők.

Felicián atya igazi polihisztor volt, gyűjtötte és ismerte a növényeket, több nyelven beszélt kiválóan. Czabarka János polgármester felidézte, hogy azokban az időkben, amikor az egyház megtűrt jelenség volt, a szegénységi fogadalmat tévő Felicián atya kijelentette, nem vitatkozik a materialistákkal, kezébe vett egy marék földet és arcát belemélyesztette, majd azt mondta: „Ha elhiszem, ebben is benne van Isten." Magatartásával üzente meg, hogy őt nem lehet eltántorítani attól, amit igaznak gondol. Az ő emlékére ajánlották imádságukat a templombeliek. A padsorokban helyet foglalt az idős grófi házaspár is: Károlyi Lajos és felesége, Károlyi-Keglevich Katalin.

Az idős hölgy elmondta: férjével nemcsak azért utaztak most az ősi birtok színhelyére, mert kedves nekik újra látni a családi otthont, hanem azért is, mert ezek a napok jelentősek a falu életében. Korábbi lakóhelyükről éppen ezekben a hetekben költöznek Bécsbe, és a rendezgetés során előkerültek olyan tárgyak, melyek a helytörténeti kiállítás anyagát gazdagíthatják.

A klasszikus katolikus liturgia szerinti szentmise végén sokan elmentek a búcsúba is: a vásár egész nap tartott a falu délre eső részén. A számtalan vásárfiának való ajándék, törökméz és a medvecukor mellett lehetett venni tükrös szívet, szépet.