Példátlan bombariadó-hullám
 A szegedi főposta után az OTP megyei fiókja következett

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2003-06-21 | Dombai Tünde

Példátlan bombariadó-hullám okozott zavarokat tegnap szegedi és hódmezővásárhelyi pénzintézetekben. Szegeden az OTP Csongrád megyei irodáját reggel nyolc és délután két óra között háromszor, Vásárhelyen a Kereskedelmi és Hitelbank fiókját fél tizenegykor egyszer fenyegették meg telefonon.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Fotó: Miskolczi Róbert
A valószínűleg ugyanattól a középkorú, akcentus nélkül beszélő férfitől származó, erőteljes hang rövid időn belül négyszer állította, hogy bombát helyezett el az épületekben, ami néhány perc múlva robban. A rendőrség bombakereső kutyával átvizsgálta az épületeket, de seholsem nem találtak robbanószerkezetet.

Péntek reggel nyolc órakor ismeretlen, valószínűleg középkorú, erőteljes hangú férfi telefonált az OTP Bank Rt. Csongrád megyei fiókjába. A telefonáló azt állította, bombát helyezett el a szegedi, Takaréktár utcai épületben, ami 20 perc múlva robban.

A pénzintézet vezetője riasztotta a rendőrséget, a bombakereső kutyával
Fotó: Miskolczi Róbert
helyszínre érkező rendőrök kiürítették az épületet, lezárták a Takaréktár utca egy részét, minden helyiséget átvizsgáltak, miközben a bank alkalmazottjai és az ügyfelek az utcán várakoztak.

– Kollégáim nem találtak robbanószerkezetet – nyilatkozta lapunknak másfél órával később M. Toronykőy Márta, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője. Hozzátette: ismeretlen tettes ellen közveszéllyel való fenyegetés gyanúja miatt megindították az eljárást.

Fotó: Miskolczi Róbert
A bankban pénteken reggel éppen csak elkezdődött az ügyfélfogadás, amikor a biztonsági őrök a bombafenyegetés hírét meghallva kiterelték az ügyfeleket és a bank dolgozóit. A kiérkező mintegy harminc rendőr részben lezárta a Takaréktár utcát, kiürítette a boltokat, a postahivatalt és a fodrászüzletet. A bomba után kutatók a kutyával kétszer is végigjárták a banképületet, semmit nem találtak, kiderült, vaklárma volt. A bank és az üzletek dolgozói visszatértek munkahelyükre.

Alig három óra múlva, 10 óra 38 perckor a bank újabb fenyegető telefont kapott. A hívó azt mondta, „az előző csak próba volt, ez most komoly". A kutatás megismétlődött, bombát ezúttal sem találtak.

A délelőtt nagy részét az ügyintézők és az ügyfelek is a Széchenyi téri fák alá húzódva töltötték. A fodrászatból a rendőrök félig kész frizurával tessékelték ki a vendégeket. A fodrászok a sarki gyógyszertárba húzódva folytatták a frizurakészítést. Még szerencse – mondták –, hogy a dauervizet és a festéket volt idő kimosni a vendégek hajából. A telefont még az utolsó pillanatban mellétettük – nyugtatták egymást –, nehogy azt higgye valaki, hogy nem dolgozunk.

A félbeszakított banki ügyletek folytatását az ügyfelek a közeli járdákon toporogva várták. – Még más fiókba sem tudunk elmenni, bent hagytuk a papírokat – kesergett egy hosszú hajú, idős asszony.

Borsi Mária a Takaréktár utcában lakik, őt sem engedték lakásába bejutni a rendőrök. Egy szőke, copfos, idősebb nő tudni vélte, hogy ez fizetett politikai provokáció, csakúgy mint a verekedés a budapesti Fradi-pályán.

– Na, most fizethetjük a késedelmi büntetést – méltatlankodott egy biciklivel érkező, szemüveges, szakállas férfi, kezében csekkeket szorongatva. – Huszadika van, áfa-befizetés. Nem érünk rá máskor sorba állni!

Négy órával a második bombariadó után ismét telefonált a férfi. Ezúttal már azt mondta, hogy levélbomba robban. A rendőrség harmadszor is kiürítette a bankot, az utcát ismét lezárták, a posta és a fodrászüzlet dolgozóinak, ügyfeleinek, vendégeinek már nem kellett elhagyni az épületet.

A rendőrök délután sem találtak robbanószerkezetet.

Bárány Zoltán, a főkapitányság szóvivője tegnap este elmondta, a rendőrség nem zárja ki, hogy mind a négyszer ugyanaz a férfi telefonált. A nyomozással kapcsolatban a szóvivő megjegyezte, vizsgálják, hogy az utóbbi napokban rendkívüli felmondással távozott-e dolgozó a pénzintézettől, illetve azt a lehetőséget sem vetik el, hogy egy ügyfél bosszúja lehetett a bombariadó-hullám.

Lapzártánk előtti percekben Bárány Zoltán elmondta, hogy a rendőrségnek a négy hívásból egyet már sikerült beazonosítania, a bombával fenyegetőző 10 óra 38 perckor egy szegedi, belvárosi fülkéből telefonált.

 Mély hangú férfi a vonal végén

Egy férfi telefonált pénteken délelőtt fél 11-kor a Kereskedelmi és Hitelbank vásárhelyi fiókjába azzal, hogy délután két órakor bomba robban az épületben.

A pénzintézetet azonnal kiürítették, a dolgozók, illetve a türelmesebb ügyfelek egészen délután 2 óráig álldogáltak a Kossuth téri fák árnyékában, miközben a rendőrség kereste-kutatta, vajon rejtett-e el robbanóeszközt valaki az épületben. A bejelentés kacsának bizonyult. A bombariadó miatt közveszéllyel való fenyegetés alapos gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen indult eljárás.

– Délelőtt fél 11-kor csörgött a telefon, mély hangú férfi jelentkezett, azt mondta, bomba van az épületben, mely délután 2 órakor fog felrobbanni – mondta lapunknak a hívást fogadó biztonsági őr. – Kértem, ismételje el még egyszer, amit mondott, közben arra figyeltem, milyen háttérzajokat hallok. Sajnos csak a sistergést vettem ki. A mély hangú, szerintem idősebb férfi elismételte a szöveget, majd bontotta a vonalat.

A bank alkalmazottai – a két és fél órás kényszerszünet után – nem sokkal délután 2 óra után mehettek vissza a helyükre dolgozni.