Hódfarkú cserepek díszítik a tetőt
 Internet is lesz a szentesi református templomban

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2003-06-19 | Balázsi Irén

Nemcsak hitéleti, hanem kulturális központ is lesz a szentesi református nagytemplom ősztől. Az egyházközség közösen pályázik az önkormányzattal az európai uniós forrásokra.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Fotó: Tésik Attila
A szentesi főtér egyik meghatározó épületének, a református nagytemplomnak a renoválási költségeit pár éve mintegy 210 millió forintra becsülte a Szentesről elszármazott tervező, Orosz Bálint. A most folyamatban lévő felújítási munkák árát is beszámítva, eddig mintegy 60 millió forintot sikerült Isten házának rendbetételére fordítani. A hiányzó összegre közösen pályázik az egyházközség az önkormányzattal az Európai Unió Phare-programjához. Kovách Péter lelkipásztor elmondta: a templomra eddig költött hatvanmillió forint is az állam, az egyház, a helyhatóság és a hívek támogatásából gyűlt össze.

Jelenleg a templom födémszerkezetén dolgoznak a kivitelezők. A rendelkezésre álló anyagiak birtokában a tetőnek körülbelül egynegyed részét újítják fel augusztus végéig. A megrongálódott pala helyére hódfarkú cserepek kerülnek, melyeket rézszegéllyel díszítenek. Ebből a fémből készülnek az ereszcsatornák is. Nemcsak kívül, hanem a templom második emeleti karzatán is dolgoznak most a szakipari munkások. A meghibásodás elkerülésére fedték be fóliasátorral az orgonát. Az említett karzatrészen az eredeti terveknek megfelelően galériát alakítanak ki. Kovách Péter azt is elmondta: a karzat hosszabbik oldalán az egyházközség történetéből rendeznek kiállítást. A torony felőli részen pedig képzőművészeti tárlatok kapnak helyet. A felújított karzaton előreláthatólag október végén, a reformáció ünnepén már meg is rendezik az első vernisszázst.

A fentiekből is kiderül, hogy a református nagytemplom nem csupán a hitélet központja lesz, hanem a kultúráé is. Az utóbbiba beletartozik az informatika is. Senki se gondoljon szentségtörésre, amikor idáig eljut az olvasásban: még internetezni is lehet majd a templomban. Kovách Péter azt magyarázza: multimédiás számítógéppel felszerelt turisztikai-információs centrumnak is lesz helye Isten házában. Ott bárki megnézheti a Szentesről készült összes digitalizált anyagot, vagy azt, milyen filmet vetítenek a moziban, vagy hová érdemes kirándulni a környéken. A lelkipásztor úgy fogalmaz: aki betér a református nagytemplomba és van pár órája, annyit ismerhet meg a város történetéből a számítógépen, amennyit csak akar.