Félnek a szentesi betegek a változástól
 A sürgősségi osztályra költözik az ügyelet?

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2003-06-19 | Balázsi Irén

Félnek a szentesi betegek, mert attól tartanak, hogy ha a sürgősségi osztályra költözik az éjszakai ügyelet, a kórházi orvosok nem keresik fel őket otthonukban. Az intézmény megbízott főigazgatója szerint a páciensek érdekében tervezik a változtatást.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Nem eldöntött még, hogy a szentesi mentőállomásról beköltözik-e az orvosi ügyelet a kórház sürgősségi betegellátó osztályára. Egyelőre csak a tervek között szerepel a változtatás a gyermekorvosi ügyelet mintájára, de máris hallani ellenérveket az ötlettel kapcsolatban. Attól félnek ugyanis, hogy a kórházi orvosok aligha mennek házhoz a betegek ellátására. Baláspiri Csaba csanyteleki háziorvos, a megyei közgyűlés szakbizottságának fideszes tagja is ettől tartott. Ám őt meggyőzték arról a szentesi egészségügyi intézmény vezetői, hogy nem a kórház munkatársai látják majd el az éjszakai és hétvégi ügyeletet. A hely szerinte azért lenne előnyös, mert ha súlyos esetről van szó, akkor rögtön „a kórházi mechanizmusba tudna kerülni a beteg". Baláspiri doktornak ugyanakkor fenntartásai vannak azzal kapcsolatban, hogy lesz-e elegendő hely a sürgősségi és diagnosztikai tömbben az éjszakai ügyelet befogadására. Úgy tudja: a kórház és a város vezetői tervezik a változtatást, a megyei önkormányzatnak mint az egészségügyi intézmény működtetőjének viszont engedélyezési szerepe van a témában. Az éjszakai ügyelet fenntartása a helyhatóság feladata – magyarázza. Baláspiri Csaba azt is elmondja: ismeretei szerint az alapellátó ügyelet mindenütt az országban veszteséges, mert a finanszírozása nem megfelelő. Hozzáteszi: ha a kórházban működne a rendszer, ám az önkormányzat nem ad hozzá pluszforrást, akkor az egészségügyi intézménynek tovább emelkedik a vesztesége. A Fidesz-frakció csak a gazdasági-pénzügyi okok miatt ellenezte a változtatást.

A kórház megbízott főigazgatója szerint a betegek érdekében gondolkodnak arról, hogy a sürgősségi osztályra költöztessék az éjszakai ügyeletet. Dr. Borzi Márta úgy nyilatkozik: amennyiben az önkormányzat igénybe veszi ezt a szolgáltatást, ők örülnek neki. Azt mondja, hogy nem eretnek ez a gondolat, hiszen ismeretei szerint a szintén megyei fenntartású makói intézményben is így működtetik a rendszert. A főigazgatónő cáfolja a híresztelést, hogy kórházi dolgozók látnák el az ügyeletet. Ezzel szemben azt akarják: továbbra is a háziorvosok gondoskodnának a betegeikről, akikhez természetesen ki is mennek, mint tették azt eddig is, amennyiben az indokolt. Borzi Márta állítja, hogy a háziorvosi ügyelet befogadására bőségesen van hely a sürgősségi blokkban, amely az éjszakai betegellátás színtere lehet. Szerinte a betegek érdekeit szolgálná a változás, amely a háziorvosok és a kórház munkatársai közötti kapcsolat erősödését eredményezheti. A tervezett rendszer pedig nem növelné a kórház veszteségét, hiszen az éjszakai ügyelet költségeit a városnak kell megtérítenie.