Nem kell félniük a szentesi kórház dolgozóinak
 Maradhat a csongrádi bel

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2003-06-12 | Balázsi Irén

A szentesi kórház vezetői hajlanak a kompromisszumra – állította Baláspiri Csaba, a megyei önkormányzat szakbizottságának tagja szerdán a szentesi tájékoztatón. A válság rendezésével megbízott CitiFund Kft. szerintük csak nyomást akart gyakorolni, amikor azt helyezte kilátásba, hogy ha nem fogadja el a megyei közgyűlés a csődhelyzet megszüntetésére készített intézkedési tervüket, inkább távoznak.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Fotó: Tésik Attila
A megyei közgyűlés és a helyhatóság Fidesz-frakciójának tagjai azért látogattak el a szentesi kórházba, hogy személyesen győződjenek meg az intézmény helyzetéről. Tették mindezt azért, mert azt szeretnék, ha a megyei önkormányzat következő ülésén megalapozott döntés születne a CitiFund Kft.-nek a csőd kezelésére készített intézkedési tervéről.

Mint arról lapunkban már beszámoltunk, a mintegy 150 pontból álló csomagot – néhány kivételtől eltekintve – jóváhagyta a szentesi kórházat fenntartó megyei önkormányzat. Farkas Sándor országgyűlési képviselő és Baláspiri Csaba, a megyei közgyűlés szociális és egészségügyi bizottságának tagja kitért arra is szerdai sajtótájékoztatón, hogy a Fidesz-frakció nem támogatta a csongrádi belosztály megszüntetését és nem értett egyet azzal sem, hogy a költségek megtakarítása érdekében jelentős mértékben csökkenjen a dolgozók száma a szentesi kórházban. Lapunk kérdésére elmondták, hogy ismereteik szerint eddig 25 személyt bocsátottak el, összesen pedig 60-70 főtől szándékoznak megválni. A többségük olyan egészségügyi dolgozó, aki eléri vagy már elérte a nyugdíjkorhatárt. Baláspiri Csaba szerint fogadókésznek bizonyult a megbízott főigazgató a csongrádi részleg további működtetésével kapcsolatban. Lát esélyt arra, hogy nem zárják be az ottani belosztályt.

Az adminisztratív munkát végző dolgozóknak a fideszes képviselők szerint nem kell tartaniuk, hogy elveszítik az állásukat. Eddig jelentős veszteség érte ugyanis a kórházat, mert – szaknyelven mondva – nem kódolták az összes teljesítményt. Így az egészségbiztosító nem fizetett a kórháznak a betegek ellátásáért. Az orvosoktól pedig nem várható el, hogy a gyógyítás rovására adminisztráljanak.

A szentesi kórházban jelenleg tűzoltás folyik – fogalmazott Baláspiri Csaba. Még növekedik ugyan a hiány, de annak a mértéke csökken. Az intézmény szakmai megítélése jelenleg is jó, a nagy tekintélyű orvosokat nem hagyják ott a betegek. Tapasztalataik szerint megszűnt a bizonytalanság a dolgozók körében, mindenki arra koncentrál, hogy teljesen visszaszerezze a kórház egykori jó hírét. A hosszú távú tervek között említették a központi műtőblokk kialakítását, amely pályázati pénzek elnyerésével valósulhat meg. Farkas Sándor úgy véli, hogy a későbbiekben még új munkahelyek is létesülhetnek a szentesi egészségügyi intézményben. Ám ahhoz – mint fogalmazott – előre kell menekülnie a kórháznak. Lapunk kérdésére azt válaszolta Baláspiri Csaba: a CitiFund Kft. vezetői szerinte nyomást akartak gyakorolni a megyei közgyűlés tagjaira, amikor úgy nyilvánultak meg, hogy lemondanak a megbízásukról, ha nem hagyják jóvá teljes egészében az intézkedési tervüket a válság kezelésére. Hozzátette: azóta már belátták, hogy bizonyos kompromisszumra szükség van.