Jó helyre került a minőségi díj
 A Kontavill segíthet az uniós felkészülésben

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2003-06-11 | Balázsi Irén

Próbaüzemben van Magyarország – mondta Pongorné Csákvári Mariann, a szaktárca helyettes államtitkára hazánk uniós csatlakozásával kapcsolatban. A francia tulajdonú szentesi Legrand Kontavill Rt. segíthet a felkészülésben.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Nemcsak a szakmára koncentrál a szentesi Legrand Kontavill Rt., de a privatizációt megelőzően a gyár jogelődjére sem volt jellemző a szűklátókörűség, hiszen például a Méréstechnikai, Automatizálási és Informatikai Tudományos Egyesület helyi szervezete 28 éves. Horváth István vezérigazgató említette ezt a csoport kedden tartott közgyűlésén, amelyen részt vett a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium helyettes államtitkára is. Pongorné Csákvári Mariann az elnöke annak a bizottságnak, amely döntött a nemzeti minőségi díjak odaítéléséről. Mint arról beszámoltunk lapunkban, ezt az elismerést kapta a közelmúltban a Kontavill gárdája. A helyettes államtitkár miután végigjárta most a gyárat, bevallotta: látatlanban hozták a határozatot arról, hogy a szentesi cég teljesítményét az említett rangos díjjal jutalmazzák.

A magyar ipar helyzete az európai uniós csatlakozás kapujában című előadásában arról beszélt Pongorné Csákvári Mariann: nagy utat tettünk meg a rendszerváltozás óta, hiszen addig az állami tulajdonban lévő cégek a tervgazdaság keretei között működtek. A privatizáció következményeként átalakult az ipar szerkezete. Sok cég tönkrement, a többiek pedig küzdenek a fennmaradásukért. Jelenleg közel egymillió vállalkozás működik, ezeknek csak az egy százaléka tartozik a nagyvállalatok csoportjába. Az e kategóriába sorolható üzemek jelentős részén sokat segített a külföldi tőke. Elhangzott továbbá: hazánk exportjának nyolcvan százalékát a Kontavillhez hasonló cégek teszik ki. A gazdaság fejlődése szempontjából nem nevezte szerencsésnek a helyettes államtitkár az előző egy-két évet, még akkor sem, ha Magyarországon a növekedés üteme meghaladja az uniós átlagot.

A kormány feladata: olyan feltételek megteremtése a külföldi tőkének, hogy vonzó legyen hazánkban befektetni. Az integráció kapcsán elhangzott, hogy a nagy cégek közül soknak az EU valamely tagországában van a központja. Ilyen a francia tulajdonú Legrand Kontavill is, amely segítheti a hazai üzemeket a felkészülésben. Annál is inkább – magyarázta Pongorné –, mivel ismerik az unió törvényeit, és megoszthatják ebbéli tapasztalataikat másokkal. Jövő májusig „próbaüzemben van Magyarország", vagyis már kifejthetik a képviselők a véleményüket az EU különböző bizottságaiban. A kormány azonban akkor jár el helyesen, ha a vállalati szférával együttműködve keresi a helyes választ az aktuális kérdésekre. A sikeres integráció kulcsának nevezte a helyettes államtitkár a minőségi szemléletet és az innovációt.