Szentesi konferencia a pszichiátriai betegekről
 Rivalizálás helyett együttműködnek

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2003-06-02 | Balázsi Irén

A pszichiátriai betegek kórházi ellátása sokkal többe kerül annál, mintha otthonukban gondoskodnának róluk. E modellről rendezett a hét végén szakmai konferenciát a gondozási központ Szentesen, Csongrád megyei szakemberek részvételével.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Jól kiépült Szentesen a szociális ellátórendszer. Ebben vitathatatlan érdeme van a gondozási központnak, amelynek igazgatója, Szebellédi Anna a munkatársaival mindent elkövet azért, hogy pályázaton nyert források és az önkormányzat támogatásával pénzt szerezzen az újabb fejlesztésekre.

A közösségi pszichiátriai ellátás címmel pénteken megtartott megyei konferenciájuk a szakmai munkájuk elismerését is jelentette. A többször módosított szociális törvényben megfogalmazott új modellek már most is alkalmazhatók Szentesen.

A szféra dolgozóinak ugyanis jó a kapcsolata a kórházzal és a pszichiátriai gondozóval, ez pedig biztosíték lehet a jogszabályban rögzített szolgáltatások bevezetésére.

A tanácskozás vezérgondolata az volt, hogy a sérült emberek érdekében a szakembereknek együttműködésre és megegyezésre kell törekedniük a versengés és rivalizálás helyett. Ezt emelte ki köszöntőjében Farkas Sándor országgyűlési képviselő és Szűcs Lajos alpolgármester, hozzátéve: a depressziós megbetegedések emelkedő tendenciát mutatnak hazánkban, és ez a kór elsősorban a 20 és 60 év közötti korosztályt sújtja.

Számukra nem az jelenthet megoldást, hogy befektessék őket a kórház pszichiátriai osztályára.

Már csak azért sem, mert az ottani gyógykezelésük sokba kerül. Bugarszki Zsolt, az Eötvös Loránd Tudományegyetem oktatója előadásában napi 6–9 ezer forintos költséget említett a kórházi ellátásért. Elhangzott továbbá: a pszichiátriai intézetekben az ottani beilleszkedésre készítik fel a betegeket, nem pedig a külvilághoz való alkalmazkodásra.

A módosított szociális törvény olyan szolgáltatásokat tartalmaz, amelyek mentesítik a kórházi osztályokat. Oda ugyanis sokan szociális problémák miatt kérik a felvételüket. A téli hónapokban tudniillik ily módon takarékoskodnak a fűtéssel.

A közösségi pszichiátriai ellátásnak az a lényege, hogy a rászorulókról otthonukban gondoskodjanak a családtagok, a szociális és az egészségügyi szakemberek. Csak azokat utalják be a kórházba, akiknél az elkerülhetetlen.

Az Egészségügyi, Szociális és Családügyi Minisztérium vezető tanácsosa, Bódy Éva azt magyarázta: a közösségi pszichiátriai ellátás a szociális alapellátás körébe tartozik. Ebből az következik, hogy az állami források elnyerésére a szociális intézmények pályázhatnak, a gondoskodásra szorulók családjával együtt.