Bezárnák a nyereséges belosztályt
 A valódi okokat hiányolják a csongrádiak

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2003-05-24 | Szebeni Zoltán

Haladékot kapott a megyei közgyűlés rendkívüli ülésén a csongrádi belgyógyászati osztály. Ám a „csongrádi kórház" sorsa körüli, több éve tartó huzavona okai máig nem világosak a helybéliek számára.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
– Ha adósságrendezésről beszélünk, akkor egy hasznot hozó egység bezárását érthetetlennek tartom – vázolta véleményét dr. Lovas Sándor főorvos, a szentesi kórház belgyógyászati osztálya vezetője a „csongrádi kórház" körül kialakult helyzetről. Majd hozzátette: – Az elmúlt öt évben nem kértünk egy fillért sem a várostól, csak annyit, hogy ami nyereséget megtermeltünk, annak egy részét ide forgassák vissza. Ehhez képest manapság már csak tíz nővér dolgozik a tizenhét helyett, két orvos a négy helyett, miközben a doktorok egyben beteghordók is, sőt: télen fűtőnk és karbantartónk sem volt.

Az országosan kötelező monitoring rendszer kimutatása szerint a csongrádi belosztály kilencmillió forint nyereséget termelt az előző évben – tudtuk meg a főorvostól. – Úgy állítják be, hogy ha minket megszüntetnek, akkor a szentesi kórház problémái megoldódnak, holott a lényeg nem itt rejlik – véli Lovas doktor, aki nem tartja demokratikusnak, hogy idős embereket, akik egész életükben tisztességgel fizették a tb-t, most lehetetlen helyzetbe sodornak.

A csongrádi egészségügyi intézményben laboros Kis Györgyné azt tartja felháborítónak, hogy az osztály dolgozói semmilyen tájékoztatást sem kapnak, pedig az esetleges bezárás a betegeket és a dolgozókat érintené leginkább. Deák Gáborné ottjártunkkor éppen súlyos beteg férjét látogatta meg a kórházban. – Érthetetlen – fogalmazott az asszony –, hogy egy ekkora városban, mint Csongrád miért nem fér el egy kórház. A férjem a fél oldalára lebénult, így nem bírok vele otthon egyedül, itt viszont az orvosok, nővérek kezében biztonságban tudhatom. Számomra például lehetetlen lenne megoldani a Szentesre való napi utazgatást. Kérdezem én, mi lesz azokkal a csongrádi betegekkel, akik tehetetlenek, egyedül élnek?!