Haladék a belosztálynak

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2003-05-23 |

A következő hónapban dől csak el, tényleg bezárja-e a megyei közgyűlés a szentesi kórház csongrádi belgyógyászati osztályát.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Fotó: Tésik Attila
Rendkívüli ülésen vitatta meg tegnap a Csongrád megyei közgyűlés a szentesi kórház adósságrendezéséről szóló elképzelést. A válság megoldására felkért CitiFund Kft. elkészítette a komplex intézkedési tervet, amely kétféle megoldási javaslatot vázolt. Frank József elnök elmondta, a B megoldást ő is vállalhatatlannak tartja, az gyakorlatilag száznyolcvan fős létszámleépítéssel és jelentős ágyszámcsökkentéssel járna. Az A megoldás szerint az idén az eladósodás megállítása lenne a cél, a tényleges adósságkezelés ezután kezdődik el. A jelentéssel kapcsolatban Baláspiri Csaba képviselő szóvá tette, nehezen tudja elképzelni, hogyan működtetheti a felnőtt orvosi ügyeletet a kórház, miközben ez az ügyelet a háziorvosok szerepvállalásával jól dolgozik. Borzi Márta megbízott főigazgató és Szirbik Imre szentesi polgármester elmondta, a városban sokan eleve a kórházhoz mennek, ha valami baj van. Ezért tűnik ésszerűnek, ha a városi önkormányzat átadja az ügyelet fönntartásának föladatát a kórház sürgősségi betegellátó oszályának, így a megyének. Csak az ügyelet helye változna, a résztvevők személye nem föltétlenül. Nógrádi Zoltán javaslata nyomán végül az a javaslat született, hogy a városi önkormányzat és a megye előbb tárgyaljon az átadás várhatóan változó föltételeiről.

Nagyobb vita alakult ki a csongrádi belgyógyászat bezárására tett CitiFund-javaslat ügyében. Bartha László, a konzervatív frakció vezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy a magyar átlagéletkor három évvel nőtt, több az idős ember, tehát a csongrádi osztályra is szükség van. Molnár József volt csongrádi polgármester azt mondta, a csongrádiak érdeke is, hogy jól működjön a szentesi kórház és a csongrádi belosztályon régóta nincsenek meg a feltételek a megfelelő működéshez. Murányi László elmondta, őt nem győzték meg a számok a bezárás hasznáról, másrészt viszont humánusabb azonnal fejbe vágni a halat, mint csöppenként kiengedni az akváriumból a vizet.

Vincze László nehezményezte, hogy a csongrádi dolgozókat senki sem értesítette arról, mit terveznek a sorsukról. Simicz József, az egészségügyi bizottság elnöke javasolta, legyen a csongrádi épületben ápolási osztály. Kató Gábor, a CitiFund igazgatója szerint megvan az okuk arra, hogy a csongrádi belosztály Szentesre költöztetését javasolják és ki meri jelenteni: ez az osztály ma gebines alapon működik. A vita végén, a frakciók egyeztetése nyomán az a javaslat született, vizsgálják meg közösen, mit lehet tenni a csongrádi osztály ügyében és erről a következő ülésen ismét essék szó. A képviselők ezt követően többségi döntéssel elfogadták a jelentéssel kapcsolatos tizenegy pontot, így az ötvennégy fős csoportos létszámleépítéssel és a 25 szerződéses munkatárs állásának megszüntetésével kapcsolatosat is. Az ülésen látszott, a CitiFund vezetőinek nem tetszett a felemás döntés. Az igazgató – miközben amellett érvelt, hogy javaslatukat vagy egyben fogadják el, vagy vessék el – többször is szóba hozta annak lehetőségét, hogy nem folytatják a munkát.
Bakos András

A szentesi kórház alaposan eladósodott, nem lesz könnyű rendezni a számlát.