A konszolidációra igent, a bezárásra nemet mondanak
 A ''csongrádi kórház'' és közel száz ember sorsa a tét

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2003-05-21 | Szebeni Zoltán

Nemmel szavaz a megyei közgyűlés csütörtöki rendkívüli ülésén a csongrádi belgyógyászati osztály tervezett bezárásáról a testület polgári frakciója.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A szentesi kórházzal kapcsolatos, a Cityfund Kft. által kidolgozott intézkedési tervről a megyei közgyűlés csütörtökön rendkívüli ülésen dönt. A testület polgári frakciója több ponton is aggályosnak tartja az előterjesztést. A képviselő-csoport álláspontjaként tegnap Csongrádon sajtótájékoztatón dr. Baláspiri Csaba, a megyei közgyűlés egészségügyi bizottságának tagja először azt hangsúlyozta, hogy nincs semmiféle kézzelfogható haszna a szentesi kórházhoz tartozó csongrádi belgyógyászati osztály bezárásának, ráadásul a költöztetésre és a járulékos költségekre további húszmillió forintot igényel a kft. Megszűnne közel harminc munkahely, a felesleges eszközök előreláthatóan csak veszteséggel értékesíthetők, nem beszélve arról, hogy a helyiek és a környékbeliek ellátási színvonala jelentősen csökkenne. Ezek azok az okok, amelyek miatt a frakció nemmel fog szavazni csütörtökön.

Az egészségügyi ellátás színvonalát látja veszélyben Baláspiri Csaba. E szempontból, de a kórház konszolidációjával kapcsolatban is aggályos a szentesi fertőző osztály négyágyasra redukálása. A bizottsági elnök szakmai nonszensznek nevezte, hogy a háziorvosi ügyeleteket a kórház venné át Szentesen, ugyanis úgy kimaradna az első szűrő a beteg–orvos kontaktusban, ugyanakkor nem jelentene többlet bevételt, mert az egészségügyi biztosító nem fizetné az ügyeleti és ambuláns ellátást egyszerre, valamint a mentőknek mindenkit be kellene vinniük a kórházba, aztán meg haza. Nem beszélve arról, hogy a háziorvosok is jövedelemtől esnének el.

A tervezet szerint a szentesi kórházból összesen közel száz embert bocsátanának el úgy, hogy a különböző műszakokban dolgozó, nem egészségügyiek közül ötven személy elbocsátására már korábban áldását adta a közgyűlés. Dr. Bartha László frakcióvezető az új kórháztörvényre utalva négy hiányzó és egyben garanciát jelentő pontot említett. Az első szerint a betegellátás színvonala nem csökkenhet, de ahol osztályokat zárnak be, ott ez megoldhatatlan – lásd Csongrád. Legyenek garanciák az egészségügyi dolgozók egzisztenciájának a védelmében, hogy ne bocsáthassanak el száz embert – mint a szentesi kórházból. A harmadik elem: a vagyon védelme, amely szerint a bezárt vagy megszüntetett osztályok ingatlanjait ne adják el, márpedig a frakció sejtése szerint a csongrádi belosztály sorsa ez lesz. A negyedik pont, hogy az átalakításokhoz az állam biztosítsa a forrást, mert az önkormányzatok ezt nem tudják előteremteni. Ezeket a pontokat elutasította a parlament, ezért alakulhatnak ki a szentesihez hasonló helyzetek – fejtette ki a polgári frakció vezetője.

Ormos Gábor csongrádi képviselő azt nehezményezte, hogy nem tudni, mi lesz a körzet lakosságával, de azt se, az itteni belgyógyászati osztály esetleges bezárás után mit kap a város kompenzációként.