A lovakat nem lövik le
 A Kinizsi 2000 Rt. felszámolja nóniusz törzstenyészetét

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2003-05-08 | Blahó Gabriella

A Kinizsi 2000. Rt. igazgatótanácsa úgy döntött, felszámolja a lóágazatot. A döntés nem csupán a falu idegenforgalmát érinti érzékenyen.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Fotó: Tésik Attila
Az első törzstenyészetet kétszáz esztendővel ezelőtt alapozták meg Mezőhegyesen, ahol ma is találhatók nóniuszok. Később a Hortobágyon és Fábiánsebestyénben is alakult törzstenyészet a fekete és pej színű lovakból. A falu mezőgazdasági társasága eddig fenntartotta a veszteséges lóágazatot, ám az igazgatótanács úgy döntött, a továbbiakban nem tudja ezt vállalni. Farkas Sándor, a részvénytársaság elnöke elmondta: a döntésnek kizárólag anyagi jellegű oka van. Hosszú évek óta pluszterhet jelent számukra a lóágazat, mert egyértelműen ráfizetéses. A nóniuszokra állami támogatást kevesebbet és csak szigorúbb feltételekkel lehet igényelni, mint más fajtájú lovakra. Úgy véli, a mai komoly sportkövetelményeket ez a fajta nem tudja teljesíteni, a lipicai, német vagy holland fajtájú lovakkal könnyebb sikereket elérni; a nóniuszok nem hozzák meg a beléjük fektetett munka értékét.

Az összesen mintegy harminckét egyedből álló törzstenyészetet nem egyben értékesítik. A kancák legtöbbje már elkelt, megyebeli tenyésztők vásárolták meg azokat, és a napokban érkeznek az országos minősítő intézet munkatársai, hogy a fedező mének sorsáról döntsenek, melyek valószínűleg a hortobágyi ménesbe, állami tulajdonba kerülnek. Várhatóan a nyár végére teljesen kiürül az istálló.

A lóágazat vezetője, Tóth Ferenc 1990 óta őrködik a nóniuszok felett, kettes fogattal versenyez is. Idén rendezik meg Aachenben azt a nemzetközi fogathajtó találkozót, ahol Magyarország lesz a bemutató és a kűrben szerepelnek majd a fábiánsebestyéni nóniuszok is. Tóth Ferenc szerint nem elsősorban a fajtán, hanem az egyeden múlik, hogy egy ló a versenyeken milyen sikeres tud lenni, ezért különleges alkalom minden csikó születése: akkor még nem tudni, mi lesz belőle. A versenyző úgy nyilatkozott: a felszámolás a lehető legrosszabb hír. Úgy gondolja, hogy az alacsony létszámú tenyészettel a falu és a részvénytársaság hírét a lehetőségekhez képest messze vitte a nóniusz. A májusi verseny létjogosultsága ezzel Fábiánsebestyénben szerinte sem kérdőjeleződik meg, de egészen más a hangulata egy olyan találkozónak, ahol már nincsenek lovak „otthon". A lovasakadémiát is megjárt Tóth Ferenc tulajdonában van egy példány a nóniuszok közül. Azt mondta, kedves állatát valószínűleg hazaviszi magával Vásárhelyre.