Ki lesz az igazi gazdája a szentesi Petőfi Szállónak?

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2003-05-06 | Balázsi Irén

Új fordulatot vett a szentesi Petőfi Szálló tulajdonjogának megszerzéséért évek óta tartó pereskedés. Ha a bíróság az önkormányzatnak ad igazat, megkezdődhet a rossz állagú épület felújítása.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Fotó: Tésik Attila
Nagyon siralmas a szentesi Petőfi Szálló külső megjelenése. Hogy belülről milyen lehet, arra csak kevesen tudnak válaszolni. Elképzelni viszont könnyű: ha egy háznak nincsen gazdája, egyre romlik az állaga. Az egykoron patinás szállodának ellenben van tulajdonosa, legalábbis papírforma szerint. Még a múlt század kilencvenes éveinek közepén vette meg – mint mondani szokás, bagóért – egy fővárosi cég, amely ingatlanokkal foglalkozik. Ez később eladta egy ugyancsak budapesti konzorciumnak. Ám – a szentesi önkormányzatnak tett ígérete ellenére – egyik társaság sem kezdett hozzá a város központjában lévő volt szálló tatarozásához.

A helyhatóság öt évvel ezelőtt pert indított a Petőfi tulajdonjogának megszerzéséért, arra hivatkozással, hogy eleve megillette volna az elővásárlási jog. Nos, ez a jogi procedúra azóta is tart. Legutóbb ítélet született arról Szegeden, hogy a szentesiek igényt tarthatnak az egykori szállodára. Csakhogy a pesti társaság fellebbezést nyújtott be a döntés ellen, elfogultságot jelentett be minden Csongrád megyei bíróval szemben. A legújabb fejlemény az ügyben az, hogy a legfelső bírói fórum nem adott helyt a kérésnek, vagyis ugyanaz a jogi testület tárgyalja továbbra is a Petőfi ügyét, amely az önkormányzatnak adott igazat. Szirbik Imre polgármester most azt várja, hogy a szegedi bíró megint kitűzi a tárgyalás időpontját és belátható időn belül jogerős ítélet születik.

Ha a város elnyeri a Petőfi tulajdonjogát, elkezdődhetne az épület felújítása. A volt szálloda hasznosítására kész terve van az önkormányzatnak. Ennek megfelelően a földszinten üzletek kapnának helyet. A felsőbb szinteken 60-70 négyzetméteres helyiségeket alakítanának ki, ezekben orvosi rendelőket vagy irodákat rendezhetnének be, vagy akár szállodaként is működhetne az épület. Az európai uniós források elnyerése érdekében az önkormányzat pályázat-előkészítő alapra nyújtja be a kérelmét. E pályázatnak előfeltétele az, hogy a helyhatóság tulajdonában legyen az ingatlan. A polgármester reményei szerint még az idén megszülethet a jogerős bírói döntés arról, ki a gazdája az egykori szállónak. Az épület renoválása egyébként mai árakon 550-600 millió forint. De ha az eredeti funkciónak megfelelően valaki középkategóriájú szállodát akar kialakítani az épületben, az belekerülhet másfél milliárd forintba is.