Pótolták a forráshiányt Szentesen
 Kruzslicz lett a művelődési központ igazgatója

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2003-04-28 | Balázsi Irén

Megőrizte a költségvetés egyensúlyát a szentesi önkormányzat. A képviselő-testület ülésén elhangzott: műholdkövető rendszerrel takarítják a szemetet.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A szentesi önkormányzat bevételei mintegy 112 százalékra teljesültek az előirányzathoz képest. A helyhatóság elmúlt évi gazdálkodásáról készült zárszámadásában az is szerepel, hogy meghaladta a 180 millió forintot a forráshiány. A terv készítésekor e jelentős összeget központi forrásból és működési hitelből akarták pótolni. De az önkormányzat hiába nyújtott be kétszer is pályázatot az önhibájukon kívül hátrányos helyzetű településeknek adható támogatás elnyerése érdekében, a központi költségvetésből nem kapott anyagi segítséget. Ezért a büdzsé tetemes hiányát a többletbevételekből és a kiadások csökkentéséből származó megtakarításból „faragta" le a város. Szirbik Imre polgármester elmondta: így sikerült megőrizni a költségvetés egyensúlyát és a tervezett fejlesztéseket is megvalósították.

A zárszámadásról készült előterjesztés kapcsán a polgári oldal képviselője, Karikó T. Tibor azt firtatta, hogy a számítógéppel vezérelt úttisztító gépnél nem találtak-e olcsóbb megoldást. A városellátó intézmény vezetője, Varga Sándor úgy reagált: a közterületek takarítására eddig használt autót szerelték fel műholdkövető rendszerrel. Ennek a költsége 280 ezer forint, amely összeg az intézményvezető szerint három hónap alatt megtérül. A berendezés további előnye, hogy a komputer képernyőjéről az éjszakai órákban is nyomon lehet követni, hol dolgoznak az úttisztító gépkocsik. A szintén jobboldali Dongó László a bevételek növelésére adott tanácsot. Mint mesélte, Békéscsabán beszélgetett egy iskolaigazgató kollégájával, aki elmondta: csak az ő intézményükben két függetlenített pályázatírót alkalmaznak. Dongó azt javasolta a képviselőknek, hogy Szentesen erősítsék meg azt a csoportot, amely pályamunkák készítésével foglalkozik.

A várakozásokkal ellentétben vita nélkül döntött a testület a művelődési központ igazgatói állására kiírt pályázatról. A státus elnyerésére csak Kruzslicz Pál, a Rádió Szentes Kht. vezetője és a Szentesi Élet megbízott felelős szerkesztője jelentkezett. Kruzslicz korábban már hosszú ideig irányította a művelődési központot. A polgári összefogás képviselői ugyan nem támogatták a megválasztását az igazgatói posztra, ám 15 igen, 1 tartózkodás és 7 nem szavazattal öt esztendőre megbízták Kruzslicz Pált a művelődési központ vezetésével.