A szentesi templomért németek koncerteztek
 Euróval jótékonykodtak a német testvérvárosban

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2003-04-14 | Balázsi Irén

Jótékonysági hangversenyt rendeztek Szentes német testvérvárosában. Sankt Augustin női kórusa és Nagy János közös koncertet adott a Kurca-parti település evangélikus temploma orgonájának a javára.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Fotó: Tésik Attila
Szentesnek nem formális a kapcsolata egyik testvértelepülésével sem. Igaz ez a német városra, Sankt Augustinra, ahonnan már többször is vendégeskedtek különböző csoportok a Kurca-partján. A német női kórus jó párszor fellépett a dél-alföldi kisvárosban. Sőt: a legutóbbi kulturális fesztiválon a polgármesterük is elkísérte az énekkart. Sankt Augustin dalosai felléptek az evangélikus templomban, amelynek felújítását fontos feladatának tekinti Pathó Gyula lelkipásztor. A renoválásra többféle forrásból próbál pénzt szerezni. Az önkormányzattól is kapott már segítséget, így korábban nekikezdhettek a templomon a legsürgetőbb feladatoknak. De nemcsak a ház szorul tatarozásra, az orgonán is van javítanivaló.

A hangszer felújítására szervezett most az evangélikus egyház a testvérvárosban, Sankt Augustinban jótékonysági koncertet. A szentesi Lajtha László Zeneiskola címzetes igazgatója, Nagy János orgonajátékát elismeréssel fogadta a testvérváros muzsikát szerető közönsége. A többnyire magyar szerzők műveiből összeállított műsorát tapssal jutalmazta a publikum. Ám Mihály Béla, a zeneiskola direktora is előadott klarinéton egy népdalfeldolgozást Bartók Bélától, ezt a számot Nagy János kísérte pianínón. A már említett német női kórus is fellépett a humanitárius hangversenyen. Ennek keretében szólt a jelenlévőkhöz Sankt Augustin polgármestere, aki sok szentesinek már jó ismerőse. Ő kérte meg a koncert hallgatóságát, hogy adakozzanak a testvérvárosuk evangélikus temploma orgonájának a javára. Aztán kosarakat vittek körbe, a közönség a művészi élményért cserébe euróval jótékonykodott.