A francia Legrand munkásai az unióról
 Megelőzik a szentesi kollégáikat

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2003-02-19 | Balázsi Irén

A szentesi Legrand-Kontavill Rt. dolgozóinak francia kollégái szerint a magyarok sokat nyerhetnek az uniós tagságon.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Fotó: Tésik Attila
A francia Legrand-csoportnak a világ számos országában van gyára, ilyen a szentesi Kontavill Rt. is. A helyi EU-klubban arról beszéltek a vendégek, hogy a franciáknak mit jelent az unió.

A 35 éves elektroműszerész, Francois Chatenet elmondta: amikor most Szentesre utaztak, kérték az útlevelet a határon és pénzt is kellett váltaniuk, de ha például Németországba mennek, mindezekre már nincs szükség. Amennyiben újabb tagokkal bővül az EU, szerinte a régiekkel együtt képesek lesznek ellensúlyozni az amerikaiak és a japánok gazdasági erejét. A 28 éves Frederic Morel villanyszerelőként dolgozik az anyavállalatnál. Kedvező jelnek említette az euró erősödését a dollárral szemben. A nemzeti valutájukat pedig nem sajnálják, még akkor sem, ha a bevezetésekor két százalékkal emelkedett az infláció. Aimé Cathalitanó minőségügyi mérnök úgy van vele: nemcsak nekik előnyös az uniós közösséghez tartozni, hanem a magyaroknak is hosszú távon az az érdekük. Véleményük szerint az EU-ban minden ország megőrizheti a függetlenségét és a nemzeti kultúráját.

Az 55 éves minőségügyi mérnök azt állította: hazánk többet nyerhet a társulással, mint a franciák. Hozzájuk bevitték az olcsó zöldséget és gyümölcsöt, ezért az agrártermelők veszítettek. Francois Chatenet azt fejtegette, hogy tíz éven belül amolyan munkamegosztás lesz az uniós tagok között: a spanyolok gyümölcsöt, a franciák búzát termesztenek, a németek pedig ipari berendezéseket és gépeket gyártanak. A 34 éves karbantartó, Pascal Mathou a francia mezőgazdaságot úgy jellemezte, hogy az utóbbi 10-15 évben nehéz helyzetbe került, mivel a költségek 30 százalékkal emelkedtek, miközben az árak nem változtak. A családi gazdaságok szerinte nem versenyképesek, hiszen a kis földterületeken nem lehet gazdaságosan termelni. Ezért náluk már kialakult az a gyakorlat, hogy közös beszerzésre és értékesítésre szövetkeznek a gazdák.

Ami a munkabéreket illeti: az ő fizetésük a négyszerese a szentesi Legrand-Kontavill Rt.-nél dolgozó kollégáikénál. Az otthoni gyárukban pedig a mérnökök két és félszer keresnek többet, mint a szakmunkások.


Továbbá:
EU a weben
A bővítés és a számok
Magyarország elég fejlett az unióhoz
Előny a nagyobb államoknál
Kelet-Európában a romák a rendszerváltás vesztesei