Vívók csoportja dr. Mónus Sándorral

1.34:Vívás

A szentesi vívóélet összeforr dr. Mónus Sándor életútjával. Mónus Sándor (1921) Hódmezõvásárhelyen és Szegeden tanulta a vívás tudományát Bangha Sámueltõl és lovag Ármentánó Edétõl. Középiskolás korában tõrvívásban országos bajnokságot nyert. Egyetemi tanulmányait Kolozsváron folytatta, és az iskola vívószakosztályának (KEAC) tagjaként 1943-ban megnyerte Erdély kardbajnokságát.

1947-ben és 1948-ban a magyar bajnokságban 4. és 6. lett. Az 1948-as londoni olimpiai keret tagja volt, de értelmiségi származása miatt itthon kellett maradnia.

1950-tõl 1956-ig Szegeden a Postás és a Lokomotív vívószakosztályának versenyzõje és szervezõje. 1952-ben Országos Vasutas Bajnokságot nyert csapatával.

Szentesre kerülése után 1957. január 1-jével a Szentesi Vasutas SC-nél beindította a szentesi vívó életet.

Elõtte a városban Szakács Gyula és Gál Tivadar gimnáziumi testnevelõ tanár foglalkozott a vívással. Dr. Mónus Sándor Nádor Istvántól vette át a vívás szervezését és vezetését. Az edzések színhelye évtizedeken keresztül a Petõfi Sándor Általános Iskola tornaterme volt. Dr. Mónus Sándor erejéhez mérten még mais aktív tagja a MÁV vívószakosztályának. Anyagi nehézségek idején a szentesi szakosztályban szerepeltek a mindszenti és a csongrádi vívók is. Leghíresebb tanítványa a csongrádi dr. Nemere Zoltán, aki tõrcsapatban kétszeres olimpiai bajnok (1964, 1968) és többszörös világbajnok párbajtõrben.

A hódmezõvásárhelyi tanítványai és partnerei közül Juhász Katalin lett csapatban többszörös olimpiai és világbajnok, rajta kívül Gyuricza József dicsekedhet világbajnoki címekkel és olimpiai bronzéremmel.

A szentesi vívók közül is sokan eljutottak az I. osztályú vagy aranyjelvényes szintig: Simon Zoltán, Simon Ilona, Mónus Katalin, Széll Julianna, Pengõ László, Filep Aladár, Sõreghy István, Haranki Zsolt, Debreceni Pál, Maróthy Péter, Csík Tamás, Sárádi János, Buk János, Simon Kálmán, Popovics Miklós.(1995-ben Torontó bajnoka), Ujj Imre, Czakó István, Zsigó László, Bubriják István, Bubriják László, Fáy Tamás, P. Kovács Béla, Vekerdy Sándor, Ávéd Katalin (nõi tõrben 1968-ban ifjúsági magyar bajnok), Farkas Sándor.

1984-ben egyéniben Deák Sára serdülõ magyar bajnokságot nyert, még csapatban Kudomrák József, Mészáros Péter és Tarnóczi Tamás szerzett bajnoki címet.

1998-tól Czakó István lett az edzõ. Legeredményesebb versenyzõk a 90-es évek végén: Kanász N. Klára, Kiss Virág, Szabó András, Szeri Tamás, Döme Tamás, Döme Zsolt, Vajda Mihály