A szentesi "91-esek" a helyzet magaslatán

1.22:Rögbi

A szentesi rögbisek elsõ edzésére 1991 márciusában került sor a MÁV pályán. A szervezõ és ötlethordozó Vida-Szûcs Lajos volt, aki már 1980 óta ûzte ezt a sportágat a kecskeméti Mûszaki Fõiskola csapatában. A 80-as években az akkor még hivatalosan nem engedélyezett szövetség válogatottjának többször is tagja volt. Tehát a rögbi-csapatot végül a MÁV karolta föl, és azóta is a vasutas sportklub szakosztályaként mûködik Szentesi VSC "91-esek" Rögbi Klub néven. Az elsõ edzésen megjelentek közül ma még aktív játékos: Faragó Róbert, Katona-Kiss Róbert, Dobos Attila, Debreceni János.

Eleinte csak barátságos mérkõzéseket játszottak, majd a következõ évben beneveztek a magyar bajnokság 2. osztályába, ahol azóta részt vesznek a küzdelmekben.

Számos tornán is szerepeltek, így 1995-ben és 1996-ban megnyerték a Mátra-kupát. A csapat egy alkalommal külföldi meghívásnak is eleget tett: az osztrák Wien együttesével játszott barátságos mérkõzést. A társulatból jó néhányan a magyar rögbi-élet aktív szereplõi lettek: Dobos Attila, Debreceni János és Papp István játékvezetõként, utóbbi még a Szövetség Számvizsgáló Bizottságának tajgaként mûködik.

Az elmúlt évre Törõcsik Sándor az egyik elismerten legjobb magyar játékvezetõvé vált. A 90-es évek közepére juniorválogatott lett Labanc Gábor és Tímár Ferenc. Jelenleg kezdõ ember Nagygyörgy Ádám, aki Józsa Jánossal tagja volt az 1999-es svájci világbajnokságra utazó keretnek. Felnõtt magyar válogatott kerettag volt 1997-ben Szabó Árpád, 1998-ban pedig Törõcsik Sándor, aki szerepelt is válogatott mérkõzésen.

Vida-Szûcs Lajos 1992 óta tagja a Szövetségnek. Az utóbbi években a nemzetközi kapcsolatokkal foglalkozik, miközben két évig a Magyar Rögbi Szövetség elnöki tisztét is betöltötte.

A csapat életében pozitív változást hozott, amikor az 1996-ban Hódmezõvásárhelyre költözött Szabó Árpád. Ott is toborzásba fogott, s az edzések nyomán hamarosan néhány vásárhelyi játékos is beépült a csapatba. Ez a bázisszélesítés elõsegíti a stabil mûködést az utánpótlás kinevelésére tett erõfeszítésekkel együtt. Az 1996/97-es idényben megnyerték a másodosztályú bajnokságot, ám a csapat, tagjainak elfoglaltsága miatt nem vállalta az elsõ osztályú szerpelést.

1977 óta hagyomány az augusztus 20-a elõtti hétvégén rendezett Szentesi Nemzetközi Rögbitorna, s ugyancsak ismétlõdõ program az augusztus elsõ hetében általában Mátraszentimrén tartandó hegyi edzõtáborozás.