2.1:A pépek, a tört pépek

Ezeket a fogalmakat a néprajz használja szakkifejezésként. A népnyelv az egyes ételeket nevezi meg. A pépek közé sorolható a kukoricalisztbõl tejjel fõtt puliszka. A szintén kukoricalisztbõl vízben fõtt masszát kanállal pirított zsemlemorzsára szaggatták, fahéjas cukorral ízesítették. Ezt gancának hívták. A búzalisztbõl tojással kevert nyers tésztát, forró vízbe szaggatott galuskát kifõzték, forró zsírra vagy olajra tették, túróval vagy tojással ízesítették. Olajjal készítve a katolikusok böjti ételként is fogyasztották.

Hogyan készültek a tört pépek, tört ételek? A vízben fõtt babot, borsót, lencsét és krumplit fakanállal összetörték, zsíron dinsztelt, pirított, törtpaprikával ízesített hagymára tették, és sült szalonnát ettek hozzá. Ezeket az ételeket nem rántották be. A tört pépek megõrizték a rántás ismerete elõtti készítésmódot. A fõzéstechnikák sorában a tört pépet a berántott fõzelék követte.