Németh László


Mátyás Sándor és Németh László


Az Iskola u. 1. sz. ház (Cseuz Béla fõmérnök felv. 1925)

4.7:Németh László

(Nagybánya, 1901. ápr. 18. - Budapest, 1975. márc. 3.)

Ugyancsak barátság, a dr. Mátyás Sándor gimnáziumi tanárral kötött barátság révén válik szépirodalmi mû témájául Szentes Németh Lászlónál. Égetõ Eszter c. regénye részben Csomorkányon (=Hódmezõvásárhely), részben Szentesen (=Szeghát) játszódik. Az Iskola utca 1. szám alatt áll az az emeletes ház ma is (ÁFÉSZ székház), ahová Eszter a pesti rokonait hívja. "Józsi (Égetõ Eszter férje) meredek tetõt rakott a házukra, a szöge mint az ónémet házaké, csak minden manzard nélkül. Aztán az tünt föl, hogy ez a tetõ valahogy nagyon magasan van. Alul a földszint, az elõugró gipszdíszes erkéllyel, aztán az emelet négy ablaka, s a német tetõ alatt még egy kis oszlopos loggia… Az egész épület a telek hátsó sarkába van beszorítva; az elõtte lévõ kert meglehetõs kicsiny; friss gyep, néhány most letûzött fenyõ és Eszter Cana indicai."

A regényben a vasútállomásról bevezetõ út leírását is kapjuk: "A fiáker jó kemény keramitkockákon robogott végig...

Egy kisebb Csomorkányt vártak, s meg voltak lepve, milyen városias. Ez másként kong - mondta Amál - mint otthon (ti.: Csomorkányban) a tégla. A mellékutcákban meg aszfalt van - jegyezte meg Eszter. Õszre már a járdákat is kirakják aszfaltlappal. - S mennyi üzlet! Nem látok egy földszinti lakást. Otthon az egész városban nincs ennyi üzlet. - S ez a sok fa - dicsérte Károly is. - Az egész út végig befásítva. - S a virágágyak alattuk. Úgy látszik, az Alföldön is érheti meglepetés az embert. - Nagyon kedves, tiszta kis város - örült Eszter is a tetszésüknek." A regényben a Kurca-partról, a ligetrõl, a kis uszodáról és a tiszai strandról is olvashatunk.

A regény egyik hõse Bozsó Mátyás. A különc, nagytudású tanár megformálásához modellként dr. Mátyás Sándor (1908-1987) szentesi gimnáziumi tanár szolgált. Németh László hódmezõvásárhelyi tanárkodása idején kezdõdött barátságuk. Akkor még Mátyás Sándor is Hódmezõvásárhelyen tanított. A kapcsolatot életük végéig ápolták kölcsönös levelezéssel, egyre ritkuló látogatásokkal.