A Városháza Erzsébet téri homlokzata 1999-ben (V. L.)


A Városháza régen


A Városháza tornya a Megyeház árkádja alól (Sz. I.)

1.12:A Városháza

Többszöri tervezés és kivitelezési halasztás után 1907. január 10-én országos pályázatot hirdetett a dr. Mátéffy Ferenc polgármester elnöklete alatt megalakult építési bizottság.

A pályázati kiírás meghatározta az épülettel szembeni elvárásokat. Hivalkodó díszítéstõl mentes, nyugodt homlokzatú, komoly külsejû épületet kívánt a város felépíttetni. A pályázatot Bohn Alajos aradi születésû építész nyerte meg.

A kivitelezési tervek 1907 szeptemberére készültek el. A legfontosabb kivitelezési munkákat szentesi mesterek pályázták meg és nyerték el. Három évig tartó költségvetési viták után az épület 1911 szeptemberében elkészült, és a városi hivatalok beköltözhettek az új helyükre.

Az impozáns építmény manzárdtetõs két fõszárnyával a Kossuth tér és Erzsébet tér egy-egy oldalát határolja, melyet kör alapú, a fõbejáratot magában foglaló saroktorony kapcsol össze.

A mértéktartó díszítésû fõlépcsõház ívesen a két szárny felé elágazik. Az aranyozott, barokk stílusú gipszstukkóval díszített, karzatos közgyûlési terem elkülönül a hivatali helyiségektõl.

A terem falát Kossuth Lajos egész alakos olajképe és a város jelentõsebb polgármestereinek portréi díszítik.

Az épület Kossuth térre nézõ homlokzatát az 1989-ben visszaállított Szentes õsi pálmafás, színes majolikacímere díszíti.