7./ Szentes Város Önkormányzat Képviselő-testületének rendelete a "Magánszemélyek kommunális adójáról" [hang] / [ video]

Szirbik Imre:
Az előterjesztéssel kapcsolatban írásban van csatolva a Jogi, Ügyrendi és Közbeszerzési valamint a Városrendezési, -fejlesztési és Környezetvédelmi Bizottság véleménye.
A módosítás indoka a Kormányhivatal Törvényességi Ellenőrzési Osztályának észrevétele.
Antal Balázs Tibor:
Felvetette a település belterületi és külterületi meghatározását. Módosító indítványa, hogy a külterületen élőknél határozzák meg a területet, hogy mely településrész hova tartozik. A külterületen lévők részesüljenek kedvezményben.

Dr. Chomiak Waldemar:
A rendelet-módosítás 2. § (10) pontjában szerepel,hogy az öregségi nyugdíjkorhatár előtti 26 hónapot meghaladó időszakban adózók a háziorvosuk vagy kezelő szakorvosuk igazolása alapján részesülhetnek a (8) bekezdésben - az I-II rokkantsági fokon csökkent munkaképességű adóalany - foglalt mentességben. Megkérdezte, hogy az illetékes szakorvosnak miről kell nyilatkozni?

Tonnesné Kiss Ildikó:
Az igazolásnak a súlyos mozgáskorlátozottság tényét kell igazolni.

Horváth István:
A 2. § d) pontjában hasonló elvek alapján, mint az előző rendeletnél "és" kapcsolatban a jövedelmi viszonyt is javasolta hozzákapcsolni a műemléképítményben élők és a 70 éven felüliek esetében.

Tonnesné Kiss Ildikó:
Tájékoztatásként közölte, hogy 2012. január 1-tól változik az adózásra vonatkozó törvény és bevezetésre kerül az adófelfüggesztés lehetősége. Ezt 65 évtől illetve a 67 %-os rokkant személy is kérheti jövedelemhatártól függetlenül, tehát a javaslatot nem lehet elfogadni.

Horváth István:
Véleménye szerint, ha kérheti, akkor még nem biztos, hogy jár neki.

Tonnesné Kiss Ildikó:
Kijelentette, ha az adózó kéri az adófelfüggesztését, akkor az adócsoportnak engedélyezni kell. Halasztott adófizetésről lesz szó, hisz jelzálogjogot kell bejegyezni, és ha tulajdonos változás történik, az adót meg kell fizetni.

Szirbik Imre:
Megjegyezte, hogy a földhivatali bejegyzés díja magasabb, mint a városban a helyi adó összege.

Sipos Antal:
Megkérdezte, hogy Kajánújfalu és Magyartés a belterülethez tartozik-e, mert az ott élők már azzal is adóznak, ha a városközpontba kell beutazniuk orvoshoz vagy vásárolni. Ezeknek az embereknek ugyanolyan kedvezményt kellene adni, mint a külterületen élőknek.

Tonnesné Kiss Ildikó:
A külterület és belterület meghatározása a földhivatali helyrajzi számok alapján történik. A külterületi ingatlanok száma 0-val kezdődik, a belterületé viszont számmal.

Szirbik Imre:
A földhivatali nyilvántartás hiteles állami nyilvántartás. Javasolta, hogy a szabályozás maradjon. Az előző ülésen kijelentette, hogy mindaddig, míg a város pénzügyi helyzete nem kényszeríti ki, addig a helyi adókhoz nem nyúlnak hozzá. Akkor vizsgálták a kommunális adó mértékét, mely a külterület esetében nem éri el az országosan meghatározható adóérték 20 %-át. Belterületre ez 27 %. Szentes méltányos kommunális adó politikát folytat, így kérte, hogy ne változtassák meg a rendeletet.

Horváth István:
A műemléképületben lévőkre vonatkozó indítványt továbbra is fenntartja. A rendelet 2. § (2) bekezdését javasolta kihagyni, ha magasabb rendű jogszabály másként rendelkezik. Elveivel ellentétes, ha nem rászorultság esetén adnak támogatást.

Dr. Chomiak Waldemar:
A 2. § (10) bekezdése szerint tág fogalom a mozgáskorlátozottság igazolása. Hiányosnak érzi a rendelkezést, ki számít mozgáskorlátozottnak?

Tonnesné Kiss Ildikó:
Súlyos mozgáskorlátozottság megállapítása elsősorban orvos-szakértői vélemény alapján történik a 7 pont meghatározásával. Minimális esetben fordul elő, hogy háziorvos igazolja. Az adóhatóságtól nem várható a döntés, a háziorvos, ha kiadja az igazolást a súlyos mozgáskorlátozottság tényéről, azt fel kell vállalnia.

Szirbik Imre:
Véleménye szerint a rokkantság megállapítása az I-II. rokkantsági fok beemelését jelenti.
Kijelentette, hogy a 70 éves korhatárt benne hagyná a rendeletben, mert 65 éves korban kérhető, de 70 évtől automatikusan jár az adómentesség.

Szavazásra teszi Antal Balázs Tibor indítványát, hogy helyrajzi szám helyett más legyen a külterület meghatározása, viszont az erre vonatkozó javaslatot még ki kell dolgozni.
A másik felvetés a rendelet 2. § d) pontjában a jövedelemhelyzet meghatározása volt mely szerint egyezzen meg az előző napirendben tárgyalt 38/2011. (XII.31.) önkormányzati rendeletben megfogalmazottakkal.

Aki azzal ért egyet, hogy maradjon meg a jelenlegi helyrajzi számos megjelölés a külterületre vonatkozóan az "igen" gombbal, aki más meghatározást javasol az a "nem" gombot nyomva szavazzon.

A Képviselő-testület 6 igen szavazattal, 1 tartózkodással és 7 nem szavazattal (1 fő nem szavazott) nem támogatta a javaslatot.

Szirbik Imre:
Aki Horváth István javaslatát támogatja, hogy a jövedelem meghatározása a lakhatási rendeletben meghatározottak szerint történjen, szavazatával jelezze.

A Képviselő-testület 13 igen szavazattal és 1 tartózkodással (1 fő nem szavazott) elfogadta a javaslatot.

Szirbik Imre:
Aki az így módosított előterjesztést, mint a rendelet módosítását támogatja, szavazatával jelezze.
Hangsúlyozta, hogy a rendelet meghozatalához minősített többségi szavazat szükséges.

A Képviselő-testület 12 igen szavazattal és 3 tartózkodással megalkotta alábbi rendeletét.

Szentes Város Önkormányzata Képviselő-testületének
39/2011. (XII.31.) önkormányzati rendelete
A magánszemély kommunális adójáról

A rendelet teljes szövegét a jegyzőkönyv 4. sz. melléklete tartalmazza.