1.) Az alpolgármester megválasztása, eskütétele, illetményének megállapítása

Szirbik Imre:
A polgármester munkájának segítésére a Szervezeti és Működési Szabályzat rendelkezése alapján a Képviselő-testületnek alpolgármester megválasztását teszi lehetővé. Az alpolgármester jelölés joga kizárólag a polgármestert illeti meg.

Szirbik Imre:
Az előző ciklusban egy függetlenített alpolgármester segítette munkáját. Javasolta, hogy a főállású alpolgármesteri feladatokkal Szűcs Lajos képviselőt bízzák meg. Megkérdezte Szűcs Lajos képviselőt, hogy megválasztása esetén elvállalja-e az alpolgármesteri tisztséget.

Szűs Lajos:
Igen, vállalom.

Szirbik Imre:
A törvény értelmében a Képviselő-testületnek az alpolgármestert titkos szavazással kell megválasztania.
A Képviselő-testület bizottságai még nem alakultak meg, ezért 3 tagú szavazatszedő és számláló bizottság megválasztását javasolta, melynek tagjai dr. Demeter Attila, Földvári Nagy István és dr. Rébeli Sz. Tamás képviselők legyenek.

Szirbik Imre:
Felkérte dr. Sztantics Csaba jegyzőt ismertesse a szavazás módját.

Dr. Sztantics Csaba:
A szavazás a Konferencia teremben lesz. A szavazólapok átvételét egy aláírással igazolják. A szavazólapon Szűcs Lajos képviselő neve szerepel. Amennyiben a szavazólapokat változtatás nélkül helyezik el az urnában "igen" szavazatnak, áthúzás esetén "nem" szavazatnak fog minősülni.
Az SZMSZ mellékletét módosítani kell. Amennyiben az előterjesztést a Képviselő-testület elfogadja, úgy a bizottságok nem képviselő tagjainak is esküt kell tenni. Az eskütételről jelenléti ívet kell aláírni, amelyet szünetben szíveskedjenek megtenni. Eskütétel nélkül a bizottsági tagok nem kezdhetik meg munkájukat, jogaikat nem gyakorolhatják.

Dr. Demeter Attila:
Az önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatának 36.§ (6) bekezdése arról szól, hogy az érintettnek nyilatkoznia kell a szavazásban való részvételről.

Szűcs Lajos:
Bejelentette, hogy érintettség miatt a szavazásban nem kíván részt venni.

Szirbik Imre:
Kérte a képviselőket, aki a Szavazatszedő és Számláló Bizottságba dr. Demeter Attila, dr. Rébeli Sz. Tamás és Földvári Nagy István személyének delegálásával egyetért, szavazzon.
A Képviselő-testület a javaslatot 23 igen szavazattal, 1 tartózkodás mellett elfogadta és meghozta az alábbi határozatot:

160/2006. (X.13.) Kt.
Tárgy: Szavazatszedő és Számláló Bizottság megalakítása

Határozat

Szentes Város Önkormányzata Képviselő-testülete az alpolgármester megválasztására az alábbi 3 tagú szavazatszámláló bizottságot hozza létre:
A bizottság tagjai: Dr. Demeter Attila képviselő
Dr. Rébeli Sz. Tamás képviselő
Földvári Nagy István képviselő

A határozatról értesítést kapnak:
1./ A határozatban érintettek

Szirbik Imre:
A szavazás idejére szünetet rendelt el.

S Z Ü N E T

Szirbik Imre:
Felkérte Dr. Demeter Attilát, a Szavazatszedő és Számláló Bizottság tagját, ismertesse az alpolgármester választás eredményét.

Dr. Demeter Attila:
A Szavazatszedő és Számláló Bizottság tagjai közül személyében elnököt választottak.
A választás 14 óra 50 perctől 15 óra 05 percig tartott a Polgármesteri Hivatal hivatalos helyiségében. A Bizottság megállapította, hogy 23 fő vett részt a szavazáson. A leadott szavazatok száma: Szűcs Lajos jelöltre 16 igen szavazat, 7 nem szavazat, érvénytelen szavazat nem volt.
A Bizottság megállapította, hogy a Képviselő-testület Szűcs Lajost megválasztotta Szentes város alpolgármesterének. Átadta a szavazólapokat és a borítékokat a Jegyző Úrnak.
A választásról szóló jegyzőkönyvet a 3. sz. melléklet tartalmazza.

Szirbik Imre:
Felkérte Szűcs Lajos alpolgármestert, hogy a Képviselő-testület előtt tegye le az esküt.

Szűcs Lajos alpolgármester eskütételét a 4. sz. melléklet tartalmazza.

161/2006. (X.13.) Kt.
Tárgy: Az alpolgármester megválasztása

Határozat

Szentes Város Önkormányzata Képviselő-testülete főállású alpolgármesterré
SZŰCS LAJOS
képviselőt
választotta.

A határozatról értesítést kapnak:
1./ Szűcs Lajos alpolgármester
2./ Szentes Város Polgármestere
3./ Polgármesteri Hivatal Tervezési Irodája
4./ Polgármesteri Hivatal Személyzeti referense

Szirbik Imre:
Gratulált a megválasztott alpolgármesternek és kérte, foglalja el helyét.
Az alpolgármester javadalmazásával kapcsolatban elmondta, hogy az nem haladhatja meg a polgármester megállapított illetményét. A szorzószámok 12,5-13,5 között teszik lehetővé az illetmény megállapítását. Javasolta, hogy az alpolgármester illetményét 13-as szorzóval számított illetményként, összegszerűen havi bruttó 478.400 Ft-ban határozzák meg, amely összege megegyezik az alpolgármester előző illetményével.

Szirbik Imre:
Az alpolgármesternek a tisztsége ellátásával összefüggő költségét meg kell téríteni, vagy választása szerint költségátalány illeti meg. Költségátalányát illetményének 20%-ában javasolta elfogadásra.
Megkérdezte Szűcs Lajost, hogy költségátalányt vagy a tételes elszámolást választja.

Szűcs Lajos:
Költségátalányra tart igényt. Bejelentette, hogy a szavazásban érintettsége miatt nem vesz részt.

Kiment a teremből: Szűcs Lajos alpolgármester
A Képviselő-testület létszáma: 23 fő

Szirbik Imre:
Kérte a képviselőket, aki egyetért az alpolgármester illetményével kapcsolatos javaslat elfogadásával, szavazzon.

A Képviselő-testület a javaslatot 15 igen szavazattal, 8 tartózkodás mellett elfogadta és meghozta az alábbi határozatot:

162/2006. (X.13.) Kt.
Tárgy: Az alpolgármester illetményének megállapítása

Határozat

Szentes Város Önkormányzata Képviselő-testülete Szűcs Lajos alpolgármester
illetményét havi bruttó 478.400 Ft-ban
költségátalányát illetményének 20%-ában 95.680 Ft-ban
állapítja meg 2006. október 13-i hatállyal.

A határozatról értesítést kapnak:
1./ Szűcs Lajos alpolgármester
2./ Szentes Város Polgármestere
3./ Csongrád Megyei MÁK
4./ Polgármesteri Hivatal Tervezési Irodája
5./ Polgármesteri Hivatal Személyzeti referense

Visszajött a terembe: Szűcs Lajos alpolgármester
A Képviselő-testület létszáma: 24 fő


2./ A Szervezeti és Működési Szabályzat módosítása
Bizottsági tagok megválasztása

Dr. Demeter Attila:
Bejelentette, hogy az MSZP-SZDSZ választási szövetség frakcióvezetőt választott Baranyi Imre személyében.

Szirbik Imre:
Az előterjesztésben szereplő képviselők száma, illetve a bizottságok létszáma megegyezik az előző ciklusban lévővel, csak a személyekben történt változás.

Baranyi Imre:
Kérte, hogy a következő személycserével tárgyalják az előterjesztést. A Pénzügyi Bizottságba kerüljön Móróné Tulipán Edit, a Gyermek, Ifjúsági és Sportbizottságba Halmai János.

Horváth István:
A bizottságok létrehozásának módjával és annak felépítésével van észrevétele, amely a képviselők részére kiosztásra került. Indítványozta, hogy a bizottságok összetételét egyenként szavazzák meg, valamint javasolta, hogy a Városrendezési,- Fejlesztési és Környezetvédelmi Bizottságba 1 fő MSZP-s státusz kerüljön törlésre, helyette Bubor Zoltán kerüljön be. Indokolásul elmondta, hogy a Szövetség Szentes Felemelkedéséért Egyesülettől teljes javaslatot kértek, névvel és a bizottságok megjelölésével, amelyet több, mint egy hete megadtak. Azonban számukra csak október 12-én 16 órakor nyílt lehetőség arra, hogy a többi jelölő szervezet javaslatát megismerhessék és közölték is velük, hogy változtatási lehetőség már nincs. Javaslatukat az egyeztetés során döntő részben figyelembe vették, de a Városrendezési,- Fejlesztési és Környezetvédelmi Bizottságba nem került be Bubor Zoltán a Szentesi Vállalkozók Klubjának elnöke, választási kampányuk vezetője. Úgy ítélték meg, hogy szókimondása közreműködött abban, hogy "kigolyózták" a javaslatból. Az Egyesület többszöri kísérlete személyének elfogadtatása eredménytelen lett annak ellenére, hogy ő hajtja végre Szentes egyik legnagyobb ingatlanfejlesztését és annak ellenére, hogy kiszorítása egyes bizottságok erősen megkérdőjelezhető szakmai és politikai oldal szerinti összetételének árán volt lehetséges. Tegnapi kísérletére közölték, hogy túl későn van, nem érnek rá, mert sportfoglalkozásra kell menni. Többször emlékeztették arra, tudja-e, hogy ki nyerte meg a helyi választásokat, azaz ki diktálja a bizottságok összetételét. A beterjesztett javaslatban 31 bizottsági hely szerepel az MSZP-SZDSZ képviselői és külső delegáltjai számára, ugyanakkor a 24 fős képviselő-testületben számuk 12 fő és ez a 60 bizottsági helyből csak maximum 30-ra ad jogosultságot. A 4 független képviselőre a 60 bizottsági helyből a számarányt tekintve összesen 10 bizottsági hely járna, ezzel szemben a javaslatban csak 9 szerepel, 1 helyet elvett az MSZP-SZDSZ a függetlenektől. Ezen tények alapján állítják, hogy nem korrekt a bizottsági helyek ilyen módon való elosztása, sem a módját, sem az eredményét illetően. Kár, hogy az új ciklus így indul, csak reménykedhetnek, hogy változni fog.
A Kereskedelmi-, Mezőgazdasági-, Idegenforgalmi és Nemzetközi Kapcsolatok Bizottsági tagságára javasolt személyek végzettségét, szakértelmét nagyra értékelik, azonban a széles szakterületet átfogni hívatott bizottság összetétele nem lesz szinkronban a nevében és feladatkörében meghatározottakkal, ha a beterjesztés szerint lesz jóváhagyva. Felmerül a kérdés, komolyan gondolják-e azt, hogy a bizottságok a Képviselő-testületnek szakmai tekintetben komoly bázisai lesznek.
A Szociális és Egészségügyi Bizottságban az MSZP-SZDSZ arány túlzott, a 9 főből 5 fő.
A Városrendezési,- Fejlesztési és Környezetvédelmi Bizottságban is túlzott az MSZP-SZDSZ 5 fős létszáma, ezért 1 képviselői státuszt törölni kellene. Ez jótékony hatással lenne a 31 fős indokolatlan MSZP-SZDSZ összlétszámra. A 9 főből 7 fő képviselő, 2 fő külsős tag, ilyen képviselői túlsúly egyetlen bizottságban sincs. Erre a törölt képviselői helyre kérik betenni Bubor Zoltánt, elérve így a függetleneknek járó 10 fős összlétszámot és normalizálva az arányt. Amennyiben a bizottságban nemkívánatos lenne 2 fő a Szövetség Szentes Felemelkedéséért Egyesület részéről, úgy Horváth István helyet cserélhet a Kereskedelmi-, Mezőgazdasági,- Idegenforgalmi és Nemzetközi Kapcsolatok Bizottság bármely képviselő tagjával.
Indítványozta, hogy a képviselő-testület valamennyi bizottság összetételéről külön-külön szavazzon, valamint a Városrendezési,- Fejlesztési és Környezetvédelmi Bizottságból 1 fő MSZP-SZDSZ-es képviselői státusz kerüljön törlésre és erre a helyre kerüljön külsősként Bubor Zoltán.

Baranyi Imre:
Horváth István 16.00 óra előtt 10 perccel a lakásán hívta fel, közölte vele, hogy nem ér rá. A képviselő úr ezt nem értette meg, folytatta tovább mondandóját. A beszélgetés egy magánbeszélgetés volt, ha megbeszélnek egy időpontot, akkor tudtak volna tárgyalni. Korábban tárgyalást folytattak, az Egyesület a létszámarányuk alapján 5 helyre volt jogosult delegálni, amelyből 4 helyet elfogadtak. Ezt azzal tették függővé, hogy a legnagyobb ellenzéki párttal ezután fognak tárgyalni, a velük való egyeztetéstől függ ennek a kimenetele. Velük korrektül megállapodtak, a döntést tudomásul vették. Nyitott 3 bizottsági hely volt, bárhova tehették volna Bubor Zoltánt, ezért nem értette, hogy miért lenne "kigolyózva". Nem tartotta európai megoldásnak, ha két ember magánbeszélgetést folytat, azt nyilvánosságra hozzák. Szabadidejében azt csinál, amit akar. Javasolta, hogy az előterjesztett összetételben, létszámban és egyben szavazzák meg a bizottságokat.

Dr. Demeter Attila:
A vélemény kiosztásra került. Horváth István azon kijelentése, miszerint az utolsó pillanatban ismerték meg a javaslatot, csúsztatásnak tartotta. A "kigolyózással" kapcsolatban elmondta, hogy az Egyesület megkapta az 5 helyet. A Képviselő-testület valamennyi tagját érte sérelem azzal, hogy Önök olyat írtak le, amely egyfajta "megbélyegzése" és megkülönböztetése a képviselőknek. Kivel van problémája? A Jogi és Ügyrendi Bizottság rendkívüli ülésén kérte egy jogsértés megszüntetésére a nevében Szentest használó Egyesületet. Előbb a jogsértést szüntessék meg, kérjék a névhasználathoz szükséges engedélyt a polgármester úrtól.

Szirbik Imre:
A Városrendezési,- Fejlesztési és Környezetvédelmi Bizottság 9 tagjából 5 fő képviselő, 4 külsős tag van. Az érvényes törvények szerint a képviselőknek többséget kell alkotniuk a bizottságokban. Kategórián belül van lehetőség változtatásra, vagyis képviselői helyre képviselő, bizottsági tag helyére bizottsági tag, illetve bizottsági tag helyére képviselő léphet. Idáig valamennyi alakuló ülésen a bizottsági struktúra meghatározása úgy történt, hogy előtte egyeztetések történtek, utána pedig egységes szavazás történt. Azonban a hagyomány nem köti a képviselő-testületet. Horváth István képviselő úrnak van-e konkrét személyi javaslata?

Horváth István:
Javasolta, hogy a Városrendezési,- Fejlesztési és Környezetvédelmi Bizottságból 1 fő képviselői hely törlődjék és 1 fő külsős taggal, Bubor Zoltánnal legyen betöltve.

Szirbik Imre:
Az előterjesztés szerint a Bizottságban 5 fő képviselő és 4 fő külsős személy van. Ha 1 fő képviselőt törölnek, akkor 4 fő képviselő lesz, 5 fő nem képviselő bizottsági tag.

Horváth István:
A tegnap délután megkapott bizottsági összetételben Nagy Mihály képviselőként szerepel.

Szirbik Imre:
Nagy Mihály sajnos nem lett képviselő, de minden tisztelete dr. Gyenes Ágota képviselő asszonyé. Kérte a képviselőket, aki egyetért Horváth István azon javaslatával, miszerint a bizottságok személyi összetételéről külön-külön döntsenek, szavazzon.

A Képviselő-testület a javaslatot 1 igen szavazattal, 23 nem szavazattal nem fogadta el.

Kérte a képviselőket, aki a Pénzügyi, valamint a Gyermek, Ifjúsági és Sportbizottságba való személyek fentebb elhangzott cseréjével, így a bizottságok összetételével egyetért, szavazzon.

A Képviselő-testület a javaslatot 21 igen szavazattal, 2 tartózkodás mellett (1 fő nem szavazott) elfogadta és megalkotta az alábbi rendeletet:

Szentes Város Önkormányzata Képviselő-testületének
24/2006. (X.13.)
rendelete

az Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló
többször módosított 8/2003. (IV.04.) Kt. rendeletének módosítása

(A rendelet teljes szövegét az 5. sz. melléklet tartalmazza.)

Szirbik Imre:
Felkérte a bizottságok nem képviselő tagjait, hogy a Képviselő-testület előtt tegyék le az esküt.

ESKÜTÉTEL

A bizottságok nem képviselő tagjai közül a 6. sz. melléklet szerinti jelenléti ív szerint a Képviselő-testület előtt letette az esküt.


3.) A képviselők és a bizottságok nem képviselő tagjainak tiszteletdíjáról és természetbeni juttatásáról szóló rendelet módosítása

Szirbik Imre:
Ismertette, hogy az ide vonatkozó törvények október 1. napjától módosultak. Korábban az önkormányzati képviselők tiszteletdíját és költségtérítési jogosultságát tartalmazta a törvény. A módosítással a költségtérítési jogosultságot megszüntette. A képviselők jogosultak voltak a város közigazgatási területére szóló egész éves autóbusz bérletre vagy annak készpénzben történő megtérítésére. A képviselő az autóbuszbérlet pénzbeli ellenértéket nem kaphatja meg. Az előterjesztés ennek ellentételezésére javasolja az 1,9 szorzó helyett a 2,2 szorzót. A 0,3 szorzó megközelítőleg 10 eFt-ot jelent, amely adóköteles növekmény. Az indítvány a költségvetés számára megtakarítással jár.

Dongó László:
Az előterjesztés szerint a rendelet rendelkezéseit 2006. november 1. napjától kell alkalmazni. Ez a dátum nem elírás?

Dr. Sztantics Csaba:
Nincs tévedés. A szeptember 8-i ülésen módosította a Képviselő-testület ezen rendeletét úgy, hogy az 1,9 szorzót október 1. napjától kell alkalmazni. Tehát október hónapban 1,9 szorzójú tiszteletdíj kifizetésére kerül sor, míg november 1-től az emelt összegű tiszteletdíj lenne folyósítva.

Szirbik Imre:
Felhívta a figyelmet, hogy a rendelet megalkotásához 13 minősített szavazat szükséges. Kérte a képviselőket, aki a rendelet módosításával egyetért, szavazzon.

A Képviselő-testület a javaslatot 15 igen szavazattal, 8 tartózkodás mellett (1 fő nem szavazott) elfogadta és megalkotta alábbi rendeletét:

Szentes Város Önkormányzata Képviselő-testületének
25/2006. (X.27.)
rendelete

a képviselők és a bizottságok nem képviselő tagjainak
tiszteletdíjáról és természetbeni juttatásáról szóló
8/1995. (III.31.) KT. számú rendeletének
módosítása

(A rendelet teljes szövegét a 7. sz. melléklet tartalmazza.)

Szirbik Imre:
A következő soros képviselő-testületi ülést november 24-én tartják.
Felhívta a figyelmet, hogy október 20-án 16.00 órakor Szentesi Emlékek címmel kiállítás nyílik a Galériában. Október 23-án 10.00 órakor koszorúzás, emléktábla avatás, majd ünnepi képviselő-testületi ülést tartanak. 23-án 15.00 órakor megnyílik az Alföldi Fotószalon kiállítás az Ifjúsági és Művelődési Házban. Az ünnepségre és a megnyitóra mindenkit szeretettel vár.

Szirbik Imre:
Kérte, hogy hallgassák meg a Szózatot.

S Z Ó Z A T

Szirbik Imre:
A megjelenést megköszönte és az alakuló ülést 15 óra 45 perckor bezárta.

K.m.f.

Dr. Sztantics Csaba jegyző
Szirbik Imre polgármester

Varga Árpád - Halmai István
jegyzőkönyv-hitelesítő