10.) Szentes 4127/7. hrsz.-ú ingatlan értékesítése (11)

Szirbik Imre:
Az előterjesztéssel kapcsolatban írásban van csatolva a Pénzügyi, a Városrendezési,- Fejlesztési és Környezetvédelmi, valamint a Kereskedelmi, Mezőgazdasági, Idegenforgalmi és Nemzetközi Kapcsolatok Bizottság véleménye.
Megállapította, hogy az előterjesztéssel kapcsolatban kérdés, vélemény nem hangzott el.
Kérte a képviselőket, aki az előterjesztést támogatja, szavazzon.

A Képviselő-testület a javaslatot 16 igen szavazattal, 6 nem szavazat ellenében (1 fő nem szavazott) elfogadta és meghozta az alábbi határozatot:

67/2004. (IV.23.) Kt.
Tárgy: Szentes 4127/7. hrsz.-ú ingatlan (Ipartelepi út mellett) értékesítése

Határozat

Szentes Város Önkormányzata Képviselő-testülete megtárgyalta a Szentes 4127/7. hrsz.-ú 2150 m2 beépítetlen terület értékesítésével kapcsolatos előterjesztést és az alábbi határozatot hozza:

Szentes Város Önkormányzata Képviselő-testülete a Szentes, Ipartelepi út mellett lévő 4127/7. hrsz.-ú 2150 m2 területű önkormányzati tulajdonú beépítetlen terület értékesítéséhez hozzájárul, minimálisan 2.100,- Ft/m2 + áfa áron.
Ez az ár legfeljebb 2004. december 31-ig érvényes.
Az értékesítést a vagyonrendelet szabályai szerint kell végrehajtani. A Képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert az eredményes pályázat esetén az adás-vételi szerződés aláírására.

Határidő: folyamatos, de legkésőbb 2004. december 31.
Felelős: polgármester

A határozatról értesítést kap:
1./ Szentes Város Polgármestere
2./ Polgármesteri Hivatal Műszaki Osztály Vagyongazdálkodási Irodája
3./ Polgármesteri Hivatal Közgazdasági Osztálya



11.) Szentes 4129/3. és 4129/4. hrsz.-ú ingatlanok hasznosítása (12)

Szirbik Imre:
Az előterjesztéssel kapcsolatban írásban van csatolva a Pénzügyi, a Városrendezési,- Fejlesztési és Környezetvédelmi, valamint a Kereskedelmi, Mezőgazdasági, Idegenforgalmi és Nemzetközi Kapcsolatok Bizottság véleménye.

Móra József:
Felhívta a figyelmet, hogy az ingatlanon felépítmény is található.

Szilvássy Árpádné:
Az előterjesztésben részleteiben nem szóltak az épületekről. Az épület a tulajdoni lapon gazdasági épület és udvar művelési ágként jelenik meg. Az érték ezek alapján lett meghatározva.

Dongó László:
Az előterjesztésben meghatározott négyzetméter árat irreálisan alacsonynak tartotta. Véleménye szerint legalább 10.000,- Ft-ban kellene meghatározni a négyzetméter árat. A többletbevételt a középiskolák felújítására lehetne felhasználni.

Móra József:
A polgári összefogás frakció az előző ingatlanértékesítésről szóló előterjesztést nem támogatta. Miért kell másik előterjesztéshez igényt támasztani? Az értékesítésnél körültekintően kellene eljárni. A tanya áfa köteles. Nehogy áfa törvényt sértsenek. Véleménye szerint az értékesítésnél alacsony árral indultak. A felépítmény értékével is számolni kellene. Ha az értékesítést elfogadják, akkor a Képviselő-testület gondoskodjon az épületbontásról.

Szirbik Imre:
A Lidl Áruház erre a területre szeretett volna építkezni, de egy ingatlanhasznosító cég felvásárolta előlük a területet. A Lidl 6.000,- Ft/m2 árat nem volt hajlandó fizetni a területért, inkább mellette vásárolt területet.

Móra József:
Javasolta a 4.500,- Ft/m2 árat épülettel együtt.

Dongó László:
A cégnek feltehetően szüksége van a területre. A Képviselő-testületnek nem érdeke minden áron értékesíteni a területet.

Szirbik Imre:
Indítványozta, hogy az előterjesztést az önkormányzat gazdasági érdekére tekintettel zárt ülésen tárgyalják.
Kérte a képviselőket, aki az előterjesztés zárt ülésen való tárgyalásával egyetért, szavazzon.
A Képviselő-testület a javaslatot egyhangúlag elfogadta és meghozta az alábbi határozatot:

68/2004. (IV.23.) Kt.
Tárgy: Szentes 4129/3. és a 4129/4. hrsz.-ú ingatlanok hasznosítása

Határozat

Szentes Város Önkormányzata Képviselő-testülete a Szentes 4129/3. és a 4129/4. hrsz.-ú ingatlanok hasznosításáról szóló előterjesztést az önkormányzat gazdasági érdekére tekintettel zárt ülés keretében tárgyalja.


Dr. Rébeli Szabó Tamás:
Ügyrendi indítványként javasolta, hogy a Képviselő-testület az önkormányzat tulajdonában lévő ingatlanok értékesítésével kapcsolatos előterjesztéseket az önkormányzat gazdasági érdekére tekintettel elsődlegesen zárt ülés keretében kezelje.

Szirbik Imre:
Kérte a képviselőket, aki a dr. Rébeli Szabó Tamás képviselő úr indítványát elfogadja azzal, hogy az ingatlanértékesítésről szóló előterjesztések külön döntés esetén kerülhetnek nyílt ülés elé, szavazzon.

A Képviselő-testület a javaslatot egyhangúlag elfogadta és meghozta az alábbi határozatot:

69/2004. (IV.23.) Kt.
Tárgy: Ingatlanértékesítések zárt ülésen való tárgyalása

Határozat

Szentes Város Önkormányzata Képviselő-testülete az önkormányzat tulajdonában lévő ingatlanok értékesítéséről szóló előterjesztéseket az önkormányzat gazdasági érdekére tekintettel elsődlegesen zárt ülés keretében tárgyalja. Nyilvános ülésen csak erre irányuló külön döntés esetén tárgyalhatóak az ilyen tárgyú ügyek.

A határozatról értesítést kap:
1./ Polgármesteri Hivatal Osztály és Irodái



12.) Szabadidős és Technikai Sportcentrum létesítése (13)

Szirbik Imre:
Az előterjesztéssel kapcsolatban írásban van csatolva a Városrendezési,- Fejlesztési és Környezetvédelmi, valamint a Kereskedelmi, Mezőgazdasági, Idegenforgalmi és Nemzetközi Kapcsolatok Bizottság véleménye.

Móra József:
Üdvözölte a magánkezdeményezést. Ezzel olyan új lehetőség jelenik meg a városban, amelyre eddig nem volt példa. Reméli, hogy a jelenlegi előterjesztés is megnyitja azt a fejlődést a városba, amely hasonló jellegű magánkezdményezésekből a városnak a későbbiek során népszerűséget biztosít.

Dr. Rébeli Szabó Tamás:
Bejelentette, hogy a polgári összefogás frakciója az előterjesztést támogatja.

Szirbik Imre:
Kérte a képviselőket, aki a határozati javaslat A.) változatát támogatja, szavazzon.

A Képviselő-testület a javaslatot 22 igen szavazattal, 1 tartózkodás mellett elfogadta és meghozta az alábbi határozatot:

70/2004. (IV.23.) Kt.
Tárgy: Szabadidős és Technikai Sportcentrum létesítése

Határozat

Szentes Város Önkormányzata Képviselő-testülete megtárgyalta Bubor Zoltán Szentes, Mentő u. 1. sz. alatti lakos, mint ingatlan tulajdonos kérelmét, amelyben a Szentes, Kiss E. u. feletti területen tervezett lakóterülettől északra fekvő ingatlanokon Szabadidős és Technikai Sportcentrum megvalósítását kérte, és az alábbi határozatot hozza:

Szentes Város Önkormányzata Képviselő-testülete támogatja a Sportcentrum létesítését és a Szentes, Kiss E. u. feletti területen kialakításra kerülő lakóterület mellett. A szabályozási terv elkészíttetésének költsége a terület tulajdonosát terheli.
Felkéri a Műszaki Osztály, hogy a szabályozási terv engedélyezési eljárásának lefolytatását koordinálja.

Felelős: Műszaki Osztály vezetője

A határozatról értesítést kap:
1./ Bubor Zoltán Szentes, Mentő u. 1.
2./ Szentes Város Polgármestere
3./ Polgármesteri Hivatal Műszaki Osztálya



13.) Sportalap Kuratórium rendelkezésére álló összeg felosztása (14)

Szirbik Imre:
A Kuratórium rendelkezésére 10,4 mFt állt, igényként pedig 24,5 mFt igény merült fel.

Szűcs Lajos:
A Képviselő-testület a Kuratóriumok döntéseibe nem szokott beleszólni, de kérte, hogy a lehetőségek függvényében támogassák a Szentesi Delfin ESC.-t is.

Dr. Gyenes Ágota:
Javasolta, hogy a mostani politikai erőviszonyoknak megfelelően a Sportalap Kuratóriumának személyi összetételében is legyen áttekintés.

Karikó Tóth Tibor:
A Művelődési és Oktatási Bizottság ülésén már jelezte, hogy a Szentesi Delfin ESC. sportolói számos hazai és külföldi versenyen vesznek részt eredményesen. Évek óta az úszóklub felügyeli és rendezi meg az országos pedagógus úszóversenyt, illetve a nemzetközi senior úszóversenyt. Furcsának tartotta, hogy nem részesültek támogatásban.

Móra József:
A kuratóriumok általános fogalom. Szentesen több olyan kuratórium működik, ahová a város delegál személyeket, képviselőket. Nem gondolta, hogy minden kuratórium személyi összetételét felül kellene vizsgálni. Tudomásul kell venni, hogy a kuratóriumokba nemcsak a Képviselő-testület delegál, hanem külső szervezetek is. Javasolta, hogy a kuratóriumok véleményét is kérjék ki. Kérte, pontosan fogalmazzák meg, hogy mely kuratóriumok működésével vagy delegált tagjával van probléma. A kurátorokat is sértegetik az általánosítással.

Halmai László:
Ha szentesi politikai pártok megkeresik a Képviselő-testületet azzal a kéréssel, hogy demokratikus játékszabályoknak kellene érvényesülni a médiába, akkor foglalkozni kellene vele. Ha az ellenzéki oldal képviselői megkeresik a városvezetést, hogy több cikluson keresztül változatlan politikai összetételű grémiumok döntenek a város közpénzeiről, akkor illene a jelenlegi politikai erőviszonyoknak megfelelően, az ellenzéki kontroll érvényesülése érdekében átgondolni a személyi összetételt.

Szirbik Imre:
Kérte a képviselőket, aki a Sportalap Kuratórium döntését tudomásul veszi, szavazzon.

A Képviselő-testület a javaslatot 16 igen szavazattal, 7 tartózkodás mellett elfogadta és meghozta az alábbi határozatot:

71/2004. (IV.23.) Kt.
Tárgy: Sportalap Kuratórium rendelkezésére álló összeg felosztása

Határozat

Szentes Város Önkormányzata Képviselő-testülete a Sportalap Kuratórium rendelkezésére álló összeg felosztásáról szóló tájékoztatót tudomásul vette.

A határozatról értesítést kap:
1./ Sportalap Kuratórium elnöke
2./ Polgármesteri Hivatal Közgazdasági Osztálya



14.) Városszépítő Alap Kuratórium rendelkezésére álló összeg felosztása (20)

Szirbik Imre:
Az előterjesztéssel kapcsolatban írásban van csatolva a Városrendezési,- Fejlesztési és Környezetvédelmi Bizottság véleménye.

Karikó Tóth Tibor:
Véleménye szerint a Városszépítő Alap Kuratóriuma nem a városszépítésre helyezte a hangsúlyt, hanem a támogatások többsége intézményfelújítást célzott meg. Hangsúlyozta, hogy nem a kurátorok munkájával van probléma. Rögzítésre kell, hogy kerüljön mi tartozik a városszépítés körébe.

Móra József:
A kuratóriumok nem pártállás alapján létrehozott testületek. A kuratóriumok a helyi adórendelettel kapcsolatosan jöttek létre, amikor lehetőséget adtak az adófizetőknek, hogy megjelöljék a befizetett helyi adójuk bizonyos részének az elosztását. Véleménye szerint megfelelő szakmai tudással rendelkező tagot delegáltak. A kuratórium saját maga határozza meg a célokat, és írja ki a pályázatokat. A demokrácia akkor érvényesül, ha a Képviselő-testület nem szól bele a Kuratóriumok döntéseibe, illetve, hogy milyen célokat jelöljenek meg a pénzfelosztásnál. A Kuratórium felelősségteljes társaság, amely tudja mi a dolga.

Szirbik Imre:
Kérte a képviselőket, aki a Városszépítő Alap Kuratórium döntését tudomásul veszi, szavazzon.

A Képviselő-testület a javaslatot 21 igen szavazattal, 2 tartózkodás mellett elfogadta és meghozta az alábbi határozatot:

72/2004. (IV.23.) Kt.
Tárgy: Városszépítő Alap Kuratórium rendelkezésére álló összeg felosztása

Határozat

Szentes Város Önkormányzata Képviselő-testülete a Városszépítő Alap Kuratórium rendelkezésére álló összeg felosztásáról szóló tájékoztatót tudomásul vette.

A határozatról értesítést kap:
1./ Városszépítő Alap Kuratórium elnöke
2./ Polgármesteri Hivatal Közgazdasági Osztálya



15.) SAPARD támogatással megvalósítható fejlesztési feladatok pályázataihoz szükséges döntések (22)

Szirbik Imre:
Az Európai Uniós csatlakozásnak olyan típusú határmezsgyéjén vagyunk, miszerint néhány pályázati alap április 30-án véget ér. Ezeknek a pályázati alapoknak az utolsó pillanati beadásáról szól az előterjesztés. Az önkormányzatok számára március közepéig volt lehetőség pályázni a mezőgazdasági infrastruktúra fejlesztésére, melynek keretében négy külterületi út felújítására, burkolására a pályázatot benyújtották.

Az Európai Delegációval történt kormányzati egyezkedés után megnyílt a tízezer fő alatti települések számára az ún. falusi utcaképek, a falusi központok megújításának lehetősége. Ezt a kört március közepén bővítették a tízezer főnél nagyobb lélekszámú települések számára is úgy, hogy 120 fő/km2 népsűrűségnél nem lehet magasabb az adott lakosság intenzitása.
A "gólyásházat" a Képviselő-testület 1996-ban a FIK Rt. részére értékesítette. Ez év februárban a Műemlékvédelmi Hivatal törölte a FIK Rt. tulajdoni igényét, így a ház teljes egészében az önkormányzat tulajdonába került. Az épületben a szentesi kismesterségek - keramikus, szövő, gyertyamártó, fazekas - műhelyét alakítják ki. Lehetőség nyílik a mestereket munka közben megtekinteni, illetve ajándéktárgyakat lehet vásárolni. Az épület Szentes népi iparművészete számára fog bázist biztosítani, melyet Juhász Márta, volt főépítész asszony tervez. Ehhez kapcsolódik a Páva utcai góré állagmegőrző felújítása, de funkciót egyelőre nem kap.
Az Ifjúsági ház burkolata az elmúlt 25 év alatt megrongálódott. Ebbe a programba lehetett megpályázni a Kurca part sétányának felújítását, illetve az Ifjúsági Ház burkolat felújítását.
A Liget revitalizációja a Koszta József Múzeumtól a Vecseri-fokig terjedő rész felújítását, futópálya, sétány és erdei tornapálya kialakítását, a Liget faállománya egy részének cseréjét foglalja magába.
A Szent Miklós tér felújítását már 2002-2003. évben a phare keretében benyújtották, de nem nyert támogatást. Jelenleg magába foglalja a Kossuth tér 5. szám környéki burkolat, illetve terep rendezését, valamint a játszótér felújítását.

A Klauzál u., Ady E. u. Kossuth utca növénytelepítésével kapcsolatban elmondta, hogy a tönkrement fák a közművek miatt nem pótolhatók. A kertépítészek javaslata konténeres fák telepítése. A számok tervezői költségbecslések alapján kerültek kialakításra. Programonként 75%, maximum 50 mFt pályázható. A Belügyminisztérium a forráshiány csökkentésére kiírt egy pályázatot a saját erőnek hitelkiváltás módjára történő állami támogatására. Azok az önkormányzatok, akik saját erővel nem rendelkeznek és hitelt kívánnak felvenni, akkor a hitel 40%-a, programonként maximum 10 mFt vissza nem térítendő állami támogatás igényelhető. Az előterjesztés pénzügyi táblázata ezt tartalmazza. Javasolta, hogy a pályázatban teljes egészében hitelként jelenjen meg az önerő annak érdekében, hogy a Belügyminisztérium pályázatát igénybe lehessen venni.

Halmai László:
A több százmillió forintos programról szóló előterjesztést miért csak napokkal a képviselő-testületi ülés előtt kapják kézhez?

Kozák János:
Az Ifjúsági Park és Kurca sétány felújítása az Ifjúsági Ház környékét érinti. Az Eszperantó hídnál véget ér a sétány. Jó lenne, ha a pályázatba bele tudnák építeni a sétány továbbépítését a Kertészeti Kutatóig. A Klauzál utcai növénytelepítéssel maximálisan egyetért. Az önkormányzat sok fát ültetett ki városszerte. Úgy érezte, hogy a fatelepítési folyamat az utóbbi időben mintha lelassult volna. Meg lehetne pályázni a fatelepítést.

Szirbik Imre:
Az előterjesztés azért került később a képviselőkhöz, mert a tervezői számokat csak április 20-án tudták meg. A tegnapi nappal 62 pályázat jelent meg. Vannak olyan pályázatok, amelynek beadásának határideje 10 nap. A kollégák nagy munkát végeznek, hogy a programok egy-két nap alatt elkészüljenek. A fákat folyamatosan ültetik, de rengeteg pénzbe kerül. Kérte a lakosságot, hogy saját keretein belül segítse ezt a programot.

Sárréti Dániel kertész- és tájépítő mérnök:
Az Ifjúsági Park és Kurca sétány rendezése nemcsak az Ifjúsági Ház környékét, hanem a Bíróságig vezető sétányszakaszt is magába foglalja. A rézsűfal két sétányszintre fog tagozódni, felső sétány kiépített burkolattal és térvilágítással ellátva, illetve az alsó sétány, amely megmarad gyepes felülettel. A park berendezési tárgyai hulladékgyűjtő edényekkel, padokkal bővülnek. A növénytelepítés vonatkozásában nagy figyelmet szentelnek a meglévő növényállomány megőrzésére. A mocsárciprus fáknak az életterét gátló egyéb fák ritkítására és folyamatos leváltására sort kell keríteni. A bozótos, rendezetlen részek kiírtását követően a fiatal cserjék megőrzésével folytatódik a program. Probléma, hogy a sétányra kifutó telkekről csurgalékvíz folyik, amely a rézsű statikai szilárdságát és esztétikai értékét rongálja. Az Ifjúsági Ház alatti területen sok közmű található, így komoly tereprendezést kell végezni és megfelelő növény alkalmazásával a modern Ifjúsági Ház épületét a tájba illeszteni.
Az Ifjúsági Ház előtti "gödör" számos feladatot ad. A szabadtéri színpad lelátójaként szolgáló rézsű növénytelepítését úgy kell megoldani, hogy ne zavarja a lelátást, a mozgást, de ugyanakkor stabilizálja azt. A jelenlegi Sapard tervnek nem tárgya a Kurca alsó szakaszának felújítása. Véleménye szerint öncélú lenne a sétányt a Kutatóig kialakítani, mert nem lehet tovább menni, a Kutatótánál lévő híd le van zárva. A Sapard rendszer csak összefüggő, láncszerű objektumtervezésre ad támogatást.

Ollai Istvánné:
Javasolta, hogy az Eszperantó hídtól a Kutatóig lévő sétányt fedjék le zúzott kővel, ez nem kerülne sokba az önkormányzatnak.

Halmai László:
Úgy érzi, hogy a Klauzál u., Ady E. u., Kossuth utcai növénytelepítés rajzi része nem lenne bonyolult, csak más fát kellene berajzolni. Megdöbbentő, hogy a meglévő közművek miatt nem lehet fákat telepíteni. Igény lenne arra, hogy a város újra "árnyas" legyen.

Sárréti Dániel:
Kormányrendelet módosításra lenne szükség, hogy a közmű védőtávolságokat át tudják hágni. A kertépítészek sokszor kiszorulnak a térből. Kényszer megoldásként használják a dézsába, planténerbe helyezett növényeket. A közműhatóság nem járul hozzá ahhoz, hogy a régi fasor nyomvonalába új fákat telepítsenek. A Klauzál utcán rendelkezésre áll az a szelvényszélesség, ahová a fasor elhelyezhető, de az Ady Endre utcán nem. Fafajok választásakor a várostűrést kell meghatározni, majd a kártevőkkel szembeni ellenálló képességet kell figyelembe venni.

Móra József:
Labádi Lajos levéltáros próbálta a "gólyásház" épületének korát meghatározni. Az 1860-as évek környékén építették. A melléképület azért fontos, mert Jurenák János, az akkori városvezetéstől engedélyt kért jegyes téglaégetésre. A téglákat a bontáskor figyelembe kellene venni és megőrizni más műemlék jellegű épületek felújításához.
Hangot adott annak a véleményének, amelyet korábban már említett a Vecseri-fok befedéséről és jelenlegi állapotának megváltoztatásáról. Mivel helyi védettségű terület, így a természetvédelmi hatóságnak az állásfoglalása meghatározó. Meg kell kérni az előzetes szakhatósági állásfoglalást. A Vecseri-fok mikroklímájának kialakításában jelentős szerepe van a páratartalomnak. A jelenlegi növényállomány érdekében megfontolandó a Vecseri-fok megtartása.

Szirbik Imre:
Kérte a képviselőket, aki az előterjesztés szerinti határozati javaslatokkal egyetért, szavazzon.

A Képviselő-testület a javaslatot egyhangúlag elfogadta és meghozta az alábbi határozatokat:

73/2004. (IV.23.) Kt.
Tárgy: SAPARD támogatással megvalósítható fejlesztési feladatok pályázataihoz szükséges döntés - Mátéffy-Burg féle "gólyás" ház 5600/2. hrsz.

Határozat

Szentes Város Önkormányzata Képviselő-testülete megtárgyalta a Szentes 5600/2. hrsz.-ú Mátéffy-Burg féle "gólyás" ház SAPARD program támogatásával történő beruházásának előterjesztését és az alábbi döntést hozza:

Szentes Város Önkormányzata Képviselő-testülete a 2004. évben a SAPARD program keretében kiírt pályázat támogatásával kívánja a Szentes 5600/2. hrsz.-ú Mátéffy-Burg féle "gólyás" ház felújítását megvalósítani.

Felelős: Polgármester
Határidő: A pályázati határidőktől függően, 2004. április 30.

A határozatról értesítést kap:
1./ Szentes Város Polgármestere
2./ Polgármesteri Hivatal Műszaki Osztály Vagyongazdálkodási Irodája
3./ Polgármesteri Hivatal Közgazdasági Osztálya


74/2004. (IV.23.) Kt.
Tárgy: SAPARD támogatással megvalósítható fejlesztési feladatok pályázataihoz szükséges önerőről döntés - Mátéffy-Burg féle "gólyás" ház 5600/2. hrsz.

Határozat

Szentes Város Önkormányzata Képviselő-testülete megtárgyalta a Szentes 5600/2. hrsz.-ú Mátéffy-Burg féle "gólyás" ház SAPARD program támogatásával történő beruházásának előterjesztését és az alábbi döntést hozza:

Szentes Város Önkormányzata Képviselő-testülete a 2005. évi költségvetésben a megvalósításhoz szükséges 40.000 eFt összegű önerőt hitelből biztosítja a Szentes 5600/2. hrsz.-ú Mátéffy-Burg féle "gólyás" ház felújítására.

Felelős: Polgármester
Határidő: A pályázati határidőktől függően, 2004. április 30.

A határozatról értesítést kap:
1./ Szentes Város Polgármestere
2./ Polgármesteri Hivatal Műszaki Osztály Vagyongazdálkodási Irodája
3./ Polgármesteri Hivatal Közgazdasági Osztálya


75/2004. (IV.23.) Kt.
Tárgy: SAPARD támogatással megvalósítható fejlesztési feladatok pályázataihoz szükséges döntés BM pályázaton való részvételről - Mátéffy-Burg féle "gólyás" ház 5600/2. hrsz.

Határozat

Szentes Város Önkormányzata Képviselő-testülete megtárgyalta a Szentes 5600/2. hrsz.-ú Mátéffy-Burg féle "gólyás" ház 8/2004. (BK) Belügyminisztérium támogatásával történő beruházásának előterjesztését és az alábbi döntést hozza:

Szentes Város Önkormányzata Képviselő-testülete a Szentes 5600/2. hrsz.-ú Mátéffy-Burg féle "gólyás" ház felújításához SAPARD pályázaton önerőként felveendő hitel kiváltására a 8/2004. (BK) BM tájékoztató szerint pályázatot nyújt be a 40%, azaz 10.000 eFt támogatásra.

A Képviselő-testület egyben nyilatkozik arról, hogy a Belügyminisztériumhoz beadandó pályázat forrás összetétele megegyezik a SAPARD Hivatalhoz beadott pályázattal.

Felelős: Polgármester
Határidő: A pályázati határidőktől függően, 2004. április 30.

A határozatról értesítést kap:
1./ Szentes Város Polgármestere
2./ Polgármesteri Hivatal Műszaki Osztály Vagyongazdálkodási Irodája
3./ Polgármesteri Hivatal Közgazdasági Osztálya


76/2004. (IV.23.) Kt.
Tárgy: SAPARD támogatással megvalósítható fejlesztési feladatok pályázataihoz szükséges döntés - Ifjúsági Park és Kurca sétány 117-123. hrsz.

Határozat

Szentes Város Önkormányzata Képviselő-testülete megtárgyalta a Szentes 117-123. hrsz.-ú Ifjúsági Park és Kurca sétány SAPARD program támogatásával történő beruházásának előterjesztését és az alábbi döntést hozza:

Szentes Város Önkormányzata Képviselő-testülete a 2004. évben a SAPARD program keretében kiírt pályázat támogatásával kívánja a Szentes 117-123. hrsz.-ú Ifjúság Park és Kurca sétány felújítását megvalósítani.

Felelős: Polgármester
Határidő: A pályázati határidőktől függően, 2004. április 30.

A határozatról értesítést kap:
1./ Szentes Város Polgármestere
2./ Polgármesteri Hivatal Műszaki Osztály Vagyongazdálkodási Irodája
3./ Polgármesteri Hivatal Közgazdasági Osztálya


77/2004. (IV.23.) Kt.
Tárgy: SAPARD támogatással megvalósítható fejlesztési feladatok pályázataihoz szükséges önerőről döntés - Ifjúsági Park és Kurca sétány 117-123. hrsz
.

Határozat

Szentes Város Önkormányzata Képviselő-testülete megtárgyalta a Szentes117-123. hrsz.-ú Ifjúsági Park és Kurca sétány SAPARD program támogatásával történő beruházásának előterjesztését és az alábbi döntést hozza:

Szentes Város Önkormányzata Képviselő-testülete a 2005. évi költségvetésben a megvalósításhoz szükséges 8.750 eFt összegű önerőt hitelből biztosítja a Szentes 117-123. hrsz.-ú Ifjúsági Park és Kurca sétány felújítására.

Felelős: Polgármester
Határidő: A pályázati határidőktől függően, 2004. április 30.

A határozatról értesítést kap:
1./ Szentes Város Polgármestere
2./ Polgármesteri Hivatal Műszaki Osztály Vagyongazdálkodási Irodája
3./ Polgármesteri Hivatal Közgazdasági Osztálya


78/2004. (IV.23.) Kt.
Tárgy: SAPARD támogatással megvalósítható fejlesztési feladatok pályázataihoz szükséges döntés BM pályázaton való részvételről - Ifjúsági Park és Kurca sétány 117-123. hrsz.

Határozat

Szentes Város Önkormányzata Képviselő-testülete megtárgyalta a Szentes 117-123. hrsz.-ú Ifjúsági Park és Kurca sétány 8/2004. (BK) Belügyminisztérium támogatásával történő beruházásának előterjesztését és az alábbi döntést hozza:

Szentes Város Önkormányzata Képviselő-testülete a Szentes 117-123 hrsz.-ú Ifjúsági Park és Kurca sétány felújításához SAPARD pályázaton önerőként felveendő hitel kiváltására a 8/2004. (BK) BM tájékoztató szerint pályázatot nyújt be a 40%, azaz 3.500 eFt támogatásra.

A Képviselő-testület egyben nyilatkozik arról, hogy a Belügyminisztériumhoz beadandó pályázat forrás összetétele megegyezik a SAPARD Hivatalhoz beadott pályázattal.

Felelős: Polgármester
Határidő: A pályázati határidőktől függően, 2004. április 30.

A határozatról értesítést kap:
1./ Szentes Város Polgármestere
2./ Polgármesteri Hivatal Műszaki Osztály Vagyongazdálkodási Irodája
3./ Polgármesteri Hivatal Közgazdasági Osztálya


79/2004. (IV.23.) Kt.
Tárgy: SAPARD támogatással megvalósítható fejlesztési feladatok pályázataihoz szükséges döntés - Széchenyi liget 7508/1. hrsz.

Határozat

Szentes Város Önkormányzata Képviselő-testülete megtárgyalta a Szentes 7508/1. hrsz.-ú Széchenyi liget SAPARD program támogatásával történő beruházásának előterjesztését és az alábbi döntést hozza:

Szentes Város Önkormányzata Képviselő-testülete a 2004. évben a SAPARD program keretében kiírt pályázat támogatásával kívánja a Szentes 7508/1. hrsz.-ú Széchenyi liget revitalizációját megvalósítani.

Felelős: Polgármester
Határidő: A pályázati határidőktől függően, 2004. április 30.

A határozatról értesítést kap:
1./ Szentes Város Polgármestere
2./ Polgármesteri Hivatal Műszaki Osztály Vagyongazdálkodási Irodája
3./ Polgármesteri Hivatal Közgazdasági Osztálya


80/2004. (IV.23.) Kt.
Tárgy: SAPARD támogatással megvalósítható fejlesztési feladatok pályázataihoz szükséges önerőről döntés - Széchenyi liget 7508/1. hrsz.

Határozat

Szentes Város Önkormányzata Képviselő-testülete megtárgyalta a Szentes 7508/1. hrsz.-ú Széchenyi liget SAPARD program támogatásával történő beruházásának előterjesztését és az alábbi döntést hozza:

Szentes Város Önkormányzata Képviselő-testülete a 2005. évi költségvetésben a megvalósításhoz szükséges 25.000 eFt összegű önerőt hitelből biztosítja a Szentes 7508/1. hrsz.-ú Széchenyi liget revitalizációjára.

Felelős: Polgármester
Határidő: A pályázati határidőktől függően, 2004. április 30.

A határozatról értesítést kap:
1./ Szentes Város Polgármestere
2./ Polgármesteri Hivatal Műszaki Osztály Vagyongazdálkodási Irodája
3./ Polgármesteri Hivatal Közgazdasági Osztálya


81/2004. (IV.23.) Kt.
Tárgy: SAPARD támogatással megvalósítható fejlesztési feladatok pályázataihoz szükséges döntés BM pályázaton való részvételről - Széchenyi liget 7508/1. hrsz.

Határozat

Szentes Város Önkormányzata Képviselő-testülete megtárgyalta a Szentes 7508/1. hrsz.-ú Széchenyi liget 8/2004. (BK) Belügyminisztérium támogatásával történő beruházásának előterjesztését és az alábbi döntést hozza:

Szentes Város Önkormányzata Képviselő-testülete a Szentes 7508/1. hrsz.-ú Széchenyi liget felújításához SAPARD pályázaton önerőként felveendő hitel kiváltására a 8/2004. (BK) BM tájékoztató szerint pályázatot nyújt be a 40%, azaz 10.000 eFt támogatásra.

A Képviselő-testület egyben nyilatkozik arról, hogy a Belügyminisztériumhoz beadandó pályázat forrás összetétele megegyezik a SAPARD Hivatalhoz beadott pályázattal.

Felelős: Polgármester
Határidő: A pályázati határidőktől függően, 2004. április 30.

A határozatról értesítést kap:
1./ Szentes Város Polgármestere
2./ Polgármesteri Hivatal Műszaki Osztály Vagyongazdálkodási Irodája
3./ Polgármesteri Hivatal Közgazdasági Osztálya


82/2004. (IV.23.) Kt.
Tárgy: SAPARD támogatással megvalósítható fejlesztési feladatok pályázataihoz szükséges döntés - Szent Miklós tér 828/4., 828/3., 831/2. hrsz.

Határozat

Szentes Város Önkormányzata Képviselő-testülete megtárgyalta a Szentes 828/4., 828/3., 831/2. hrsz.-ú Szent Miklós tér SAPARD program támogatásával történő beruházásának előterjesztését és az alábbi döntést hozza:

Szentes Város Önkormányzata Képviselő-testülete a 2004. évben a SAPARD program keretében kiírt pályázat támogatásával kívánja a Szentes 828/4., 828/3., 831/2. hrsz.-ú Szent Miklós tér felújítását megvalósítani.

Felelős: Polgármester
Határidő: A pályázati határidőktől függően, 2004. április 30.

A határozatról értesítést kap:
1./ Szentes Város Polgármestere
2./ Polgármesteri Hivatal Műszaki Osztály Vagyongazdálkodási Irodája
3./ Polgármesteri Hivatal Közgazdasági Osztálya


83/2004. (IV.23.) Kt.
Tárgy: SAPARD támogatással megvalósítható fejlesztési feladatok pályázataihoz szükséges önerőről döntés - Szent Miklós tér 828/4., 828/3., 831/2. hrsz.

Határozat

Szentes Város Önkormányzata Képviselő-testülete megtárgyalta a Szentes 828/4., 828/3., 831/2. hrsz.-ú Szent Miklós tér SAPARD program támogatásával történő beruházásának előterjesztését és az alábbi döntést hozza:

Szentes Város Önkormányzata Képviselő-testülete a 2005. évi költségvetésben a megvalósításhoz szükséges 25.000 eFt összegű önerőt hitelből biztosítja a Szentes 828/4., 828/3., 831/2. hrsz.-ú Szent Miklós tér felújítására.

Felelős: Polgármester
Határidő: A pályázati határidőktől függően, 2004. április 30.

A határozatról értesítést kap:
1./ Szentes Város Polgármestere
2./ Polgármesteri Hivatal Műszaki Osztály Vagyongazdálkodási Irodája
3./ Polgármesteri Hivatal Közgazdasági Osztálya


84/2004. (IV.23.) Kt.
Tárgy: SAPARD támogatással megvalósítható fejlesztési feladatok pályázataihoz szükséges döntés BM pályázaton való részvételről - Szent Miklós tér 828/4., 828/3., 831/2. hrsz.

Határozat

Szentes Város Önkormányzata Képviselő-testülete megtárgyalta a Szentes 828/4., 828/3., 831/2. Szent Miklós tér 8/2004. (BK) Belügyminisztérium támogatásával történő beruházásának előterjesztését és az alábbi döntést hozza:

Szentes Város Önkormányzata Képviselő-testülete a Szentes 828/4., 828/3., 831/2. hrsz.-ú Szent Miklós tér felújításához SAPARD pályázaton önerőként felveendő hitel kiváltására a 8/2004. (BK) BM tájékoztató szerint pályázatot nyújt be a 40%, azaz 10.000 eFt támogatásra.

A Képviselő-testület egyben nyilatkozik arról, hogy a Belügyminisztériumhoz beadandó pályázat forrás összetétele megegyezik a SAPARD Hivatalhoz beadott pályázattal.

Felelős: Polgármester
Határidő: A pályázati határidőktől függően, 2004. április 30.

A határozatról értesítést kap:
1./ Szentes Város Polgármestere
2./ Polgármesteri Hivatal Műszaki Osztály Vagyongazdálkodási Irodája
3./ Polgármesteri Hivatal Közgazdasági Osztálya


85/2004. (IV.23.) Kt.
Tárgy: SAPARD támogatással megvalósítható fejlesztési feladatok pályázataihoz szükséges döntés - Klauzál u., Ady E. u., Kossuth utcai növénytelepítés 1017., 826., 5589/4. hrsz.

Határozat

Szentes Város Önkormányzata Képviselő-testülete megtárgyalta a Szentes 1017., 826., 5589/4. hrsz.-ú Klauzál u., Ady E. u. és Kossuth utcai növénytelepítést a SAPARD program támogatásával történő beruházásának előterjesztését és az alábbi döntést hozza:

Szentes Város Önkormányzata Képviselő-testülete a 2004. évben a SAPARD program keretében kiírt pályázat támogatásával kívánja a Szentes 1017., 826., 5589/4. hrsz.-ú Klauzál u., Ady E. u. és Kossuth utca növénytelepítését megvalósítani.

Felelős: Polgármester
Határidő: A pályázati határidőktől függően, 2004. április 30.

A határozatról értesítést kap:
1./ Szentes Város Polgármestere
2./ Polgármesteri Hivatal Műszaki Osztály Vagyongazdálkodási Irodája
3./ Polgármesteri Hivatal Közgazdasági Osztálya


86/2004. (IV.23.) Kt.
Tárgy: SAPARD támogatással megvalósítható fejlesztési feladatok pályázataihoz szükséges önerőről döntés - Klauzál u., Ady E. u., Kossuth utca 1017., 826., 5589/4. hrsz.

Határozat

Szentes Város Önkormányzata Képviselő-testülete megtárgyalta a Szentes 1017., 826., 5589/4. hrsz.-ú Klauzál u., Ady E. u., Kossuth utca SAPARD program támogatásával történő beruházásának előterjesztését és az alábbi döntést hozza:

Szentes Város Önkormányzata Képviselő-testülete a 2005. évi költségvetésben a megvalósításhoz szükséges 2.500 eFt összegű önerőt hitelből biztosítja a Szentes 1017., 826., 5589/4. hrsz.-ú Klauzál u., Ady E. u., Kossuth utca növénytelepítésére.

Felelős: Polgármester
Határidő: A pályázati határidőktől függően, 2004. április 30.

A határozatról értesítést kap:
1./ Szentes Város Polgármestere
2./ Polgármesteri Hivatal Műszaki Osztály Vagyongazdálkodási Irodája
3./ Polgármesteri Hivatal Közgazdasági Osztálya


87/2004. (IV.23.) Kt.
Tárgy: SAPARD támogatással megvalósítható fejlesztési feladatok pályázataihoz szükséges döntés BM pályázaton való részvételről - Klauzál u., Ady E. u., Kossuth utca 1017., 826., 5589/4. hrsz.

Határozat

Szentes Város Önkormányzata Képviselő-testülete megtárgyalta a Szentes 1017., 826. 5589/4 hrsz.-ú Klauzál u., Ady E. u., Kossuth utca 8/2004. (BK) Belügyminisztérium támogatásával történő beruházásának előterjesztését és az alábbi döntést hozza:

Szentes Város Önkormányzata Képviselő-testülete a Szentes 1017., 826., 5589/4. hrsz.-ú Klauzál u., Ady E. u., Kossuth utca növénytelepítésére SAPARD pályázaton önerőként felveendő hitel kiváltására a 8/2004. (BK) BM tájékoztató szerint pályázatot nyújt be a 40%, azaz 1.000 eFt támogatásra.

A Képviselő-testület egyben nyilatkozik arról, hogy a Belügyminisztériumhoz beadandó pályázat forrás összetétele megegyezik a SAPARD Hivatalhoz beadott pályázattal.

Felelős: Polgármester
Határidő: A pályázati határidőktől függően, 2004. április 30.

A határozatról értesítést kap:
1./ Szentes Város Polgármestere
2./ Polgármesteri Hivatal Műszaki Osztály Vagyongazdálkodási Irodája
3./ Polgármesteri Hivatal Közgazdasági Osztálya



16.) "Zöld Forrás" program keretében fatelepítési pályázat (23)

Szirbik Imre:
Az előterjesztés a Nagyhegy-széli parkerdő, illetve az Ilona-parti parkerdő melletti terület fásításáról szól. A pályázat beadási határideje április 30.

Móra József:
A faösszetételt a jelenleg érvényben lévő jogszabályok figyelembevételével határozza meg a tervező. Felhívta a figyelmet, hogy az elmúlt időszakban a parkerdőben a nyárfa irtással kapcsolatban lakossági elégedetlenség volt. Az elégedetlenkedőknek elmondta, hogy a nyárfák most virágzanak, környezeti ártalommal vannak a városban. Szerencsés volna ritkítani a nyárfákat.

Dr. Gyenes Ágota:
A lakosság részére elmondta, hogy ez a terület nincs rendezve. Örömmel vette az előterjesztést.

Geréné Dunaháti-Vas Márta:
Kérte, hogy támogassák a pályázat benyújtását. Az elmúlt képviselő-testületi ülésen elhangzott, hogy 2003 őszén ezer facsemete került Sipos Antalhoz, a Kereskedelmi, Mezőgazdasági, Idegenforgalmi és Nemzetközi Kapcsolatok Bizottság tagjához. Megkérdezte, hogy mi lett a facsemeték sorsa?

Szirbik Imre:
Kérte a képviselőket, aki a pályázat benyújtásával egyetért, szavazzon.

A Képviselő-testület a javaslatot egyhangúlag elfogadta és meghozta az alábbi határozatot:

88/2004. (IV.23.) Kt.
Tárgy: "Zöld Forrás" program keretében fatelepítési pályázat

Határozat

Szentes Város Önkormányzata Képviselő-testülete megtárgyalta a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium "ZÖLD FORRÁS" programjának kertében fák telepítésére kiírt pályázatra készített előterjesztést és az alábbi döntést hozza:

1.) Szentes Város Önkormányzata Képviselő-testület "4.5 A por- és zajterhelés csökkentése őshonos fafajok telepítése belterületi közterületen" kiírt pályázat keretében kívánja megvalósítani a
- Szentes, Nagyhegy-széli parkerdőbe (3636. hrsz.) és az
- Ilona-parti parkerdőre záródó telkek oldalába
történő fatelepítést.

2.) A pályázatban vállalt 600.000,- Ft önerőt a Képviselő-testület a 2004. évi költségvetés felújítási előirányzatának terhére biztosítja.

3.) A Képviselő-testület a pályázattal kapcsolatos előirányzatok átvezetését a 2004. évi költségvetésben indokoltnak tartja.

Felelős: Polgármester
Határidő: 2004. április 30.

A határozatról értesítést kap:
1./ Szentes Város Polgármestere
2./ Polgármesteri Hivatal Közgazdasági Osztály Tervezési Irodája
3./ Polgármesteri Hivatal Műszaki Osztálya
4./ Polgármesteri Hivatal Polgármesteri Irodája

Sipos Antal, a Kereskedelmi, Mezőgazdasági, Idegenforgalmi és Nemzetközi Kapcsolatok Bizottság tagja:
A facsemetékből menet közben lett elszállítva, de nagy mennyiség került kiültetésre is. Nagyhegy takarításakor a Városellátó Intézmény munkásai 50-60 facsemetét kivágtak.

Szirbik Imre:
Javasolta, hogy a jegyző vizsgálja meg az ügyet és az eredményről számoljon be a Képviselő-testületnek.


17.) Az Art mozik korszerűsítésének a 2004. évben elnyerhető támogatását célzó pályázat benyújtása (26)

Szirbik Imre:
Megállapította, hogy az előterjesztéssel kapcsolatban kérdés, vélemény nem hangzott el. Kérte a képviselőket, aki a határozattal egyetért, szavazzon.

A Képviselő-testület a javaslatot egyhangúlag elfogadta és meghozta az alábbi határozatot:

89/2004. (IV.23.) Kt.
Tárgy: Az Art mozik korszerűsítésének a 2004. évben elnyerhető támogatását célzó pályázat benyújtása

Határozat

Szentes Város Önkormányzata Képviselő-testülete az előterjesztést megtárgyalta és az alábbiak szerint határoz:

1.) Szentes Város Önkormányzata Képviselő-testülete egyetért azzal, hogy a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma által az art mozik korszerűsítésének 2004. évben elnyerhető támogatását célzó pályázaton az önkormányzat részt vegyen. A pályázathoz szükséges 584 eFt-os önerőt a 2004. évi költségvetési rendeletében a Szentesi Művelődési Központ felújítási előirányzata terhére.

2.) Szentes Város Önkormányzata Képviselő-testülete kötelezettséget vállal arra, hogy a pályázaton elnyert és az önkormányzat által önerőként biztosított összegeket a Szentesi Művelődési Központ rendelkezésére bocsátja.

3.) A támogatásban részesülő intézménynek a rendelkezésére bocsátott támogatást elkülönítetten kell kezelnie és annak felhasználásáról tételes analitikus nyilvántartást kell vezetnie úgy, hogy a tényleges felhasználás ellenőrizhető legyen.

Határidő: folyamatos
Felelős: Szentesi Művelődési Központ igazgatója

4.) Eredményes pályázat esetén a pályázati saját erőként figyelembe vett összeggel az önkormányzat 2004. évi költségvetési rendeletének módosításáról gondoskodni kell.

Határidő: a pályázat döntését követő költségvetési rendeletmódosításakor
Felelős: Közgazdasági Osztály Tervezési Iroda

A határozatról értesítést kapnak:
1.) Szentes Város Polgármestere
2.) Szentesi Művelődési Központ
3.) Polgármesteri Hivatal Közgazdasági Osztály Tervezési Iroda
4.) Polgármesteri Hivatal Művelődési Iroda



20.) Interpellációkra válasz (15)

Szirbik Imre:
Megkérdezte Kálmán János képviselő urat, hogy a Kórház diagnosztikai tömbje előtt elhelyezendő kerékpártámaszokkal kapcsolatos interpellációjára a 15/1. sorszám alatt adott választ elfogadja-e.

Kálmán János:
Az interpellációra adott választ elfogadta.

Szirbik Imre:
Megkérdezte Kálmán János képviselő urat, hogy a Boros Sámuel Közgazdasági Szakközépiskola előtt kivágott fák pótlásával kapcsolatos interpellációjára a 15/1. sorszám alatt adott választ elfogadja-e.

Kálmán János:
Az interpellációra adott választ elfogadta.

Szirbik Imre:
Megkérdezte dr. Dömsödi József képviselő urat, hogy a Makai-híd feljárójának balesetveszélyességével kapcsolatos interpellációjára a 15/1. sorszám alatt adott választ elfogadja-e.

Dr. Dömsödi József:
Az interpellációra adott választ elfogadta.

Szirbik Imre:
Megkérdezte Móra József képviselő urat, hogy a Csongrád megye és Jász-Nagykun-Szolnok megye határában sebességkorlátozó tábla kihelyezésével kapcsolatos interpellációjára a 15/1. sorszám alatt adott választ elfogadja-e.

Móra József:
Az interpellációra adott választ elfogadta. Ez folyamatban lévő ügy. Nem sebességkorlátozó tábla kihelyezését kérte, hanem megfelelő módon hívják fel a figyelmet az útkanyarulatra a balesetveszély elkerülése érdekében. Május 4-én részt vesz a helyszíni szemlén.

Szirbik Imre:
Tájékoztatásul elmondta, hogy a napokban kiírásra került regionális operatív programban a helyi tömegközlekedés fejlesztésének célfeladatai, s ebben a buszmegálló felújítása megpályázható. Megkérdezte Csernus L. László képviselő urat, hogy a lapistói autóbuszmegállóval kapcsolatos interpellációjára a 15/1. sorszám alatt adott választ elfogadja-e.

Csernus L. László:
Az interpellációra adott választ elfogadta.

Szirbik Imre:
Megkérdezte Geréné Dunaháti-Vas Márta képviselő asszonyt, hogy a 45-ös főközlekedési út mentén kivágott fák pótlásával kapcsolatos interpellációjára a 15/1. sorszám alatt adott választ elfogadja-e.

Geréné Dunaháti-Vas Márta:
Az interpellációra adott választ elfogadta.

Szirbik Imre:
Megkérdezte Geréné Dunaháti-Vas Márta képviselő asszonyt, hogy a Szeszfőzde dűlő csapadékvíz elvezetésével kapcsolatos interpellációjára a 15/1. sorszám alatt adott választ elfogadja-e.

Geréné Dunaháti-Vas Márta:
Az interpellációra adott választ elfogadta.

Szirbik Imre:
Megkérdezte Geréné Dunaháti-Vas Márta képviselő asszonyt, hogy a Garázs dűlő északi elágazásában élő lakosság számára gázvezeték létesítésével kapcsolatos interpellációjára a 15/1. sorszám alatt adott választ elfogadja-e.

Geréné Dunaháti-Vas Márta:
Az interpellációra adott választ elfogadta.

Dr. Sztantics Csaba:
A képviselő asszony írásban benyújtott interpellációjában a Jókai utcai CBA áruháznál pénzkiadó automata elhelyezését kérte. Tájékoztatásul elmondta, hogy megkeresték a városban fellelhető pénzintézeteket és válaszukat megismerve fogják a Képviselő-testület elé terjeszteni.

Szirbik Imre:
Megkérdezte Ollai Istvánné képviselő asszonyt, hogy az idősek tájékoztatása az idősek klubjának működéséről szóló interpellációjára a 15/2. sorszám alatt adott választ elfogadja-e.

Ollai Istvánné:
Az interpellációra adott választ nem fogadta el. A klubtagok száma jelentős, de mind a három idősek otthonában nappal a klubtagok egynegyede, maximum 14-15 fő tartózkodik bent. Miért vannak várakozólistán az idősek? A kiséri idősek otthonában is csak 7-8 fő tartózkodik nappal, illetve csak ebédért járnak be. Elhiszi, hogy klubtagok, de nappal nincsenek az intézményben, így elveszik azoktól a helyet, akik szeretnének nappal az otthonba lenni, mert magányosnak érzik magukat.

Szirbik Imre:
Kérte a képviselőket, aki az interpellációra adott választ elfogadja, szavazzon.

A Képviselő-testület az interpellációra adott választ 5 tartózkodás és 18 nem szavazat ellenében nem fogadta el.

Szirbik Imre:
Megkérdezte Geréné Dunaháti-Vas Márta képviselő asszonyt, hogy a Tisza Volán Rt. Miskolcról Szegedre tartó járatával kapcsolatos interpellációjára a 15/3. sorszám alatt adott választ elfogadja-e.

Geréné Dunaháti Vas Márta:
Az interpellációra adott választ elfogadta.

Szirbik Imre:
Pénzügyi forrásként "pro pályázat"-ot jelöli meg, nem az interpellációs alapot. Megkérdezte Geréné Dunaháti-Vas Márta képviselő asszonyt, hogy a Vekerhát 17. sz. ingatlan elé fedett autóbuszváró kihelyezésével kapcsolatos interpellációjára a 15/3. sorszám alatt adott választ elfogadja-e.

Geréné Dunaháti Vas Márta:
Az interpellációra adott választ elfogadta.

Szirbik Imre:
Megkérdezte Halmai László képviselő urat, hogy kérdését a rádió a "fogja be" szignállal "lekeverte" kapcsolatos interpellációjára a 15/4. sorszám alatt adott választ elfogadja-e.

Halmai László:
Az interpellációra adott választ elfogadta.

Szirbik Imre:
Megkérdezte Halmai László képviselő urat, hogy a Szentesi Élet c. napilapban megsértették szerzői jogával kapcsolatos interpellációjára a 15/4. sorszám alatt adott választ elfogadja-e.

Halmai László:
Az interpellációra adott választ nem fogadta el. Nem kapott választ arra a kérdésére, hogy milyen szerepe van Keserű Imrének a Szentesi Élet c. hetilap szerkesztésében?

Lovas József, a Szentesi Élet megbízott főszerkesztője:
Keserű Imre tördelő szerkesztő a Szentesi Élet c. hetilapnál.

Szirbik Imre:
Kérte a képviselőket, aki az interpellációra adott választ elfogadja, szavazzon.

A Képviselő-testület a javaslatot 10 igen szavazattal, 6 tartózkodás mellett, 7 nem szavazat ellenében nem fogadta el.

Szirbik Imre:
A félreértések elkerülése érdekében kérte a képviselőket, aki új szavazást kíván tartani, szavazzon.

A Képviselő-testület a javaslatot 9 igen szavazattal, 3 tartózkodás mellett, 11 nem szavazat ellenében nem fogadta el.

Dr. Sztantics Csaba:
Dr. Rébeli Sz. Tamás képviselő úr írásban benyújtott interpellációjában a Szentesi TE által használt futballpálya, illetve kiszolgáló épületeinek felújítását, bővítését kérte.

Szűcs Lajos:
A mobil lelátóval kapcsolatban elmondta, hogy közel egy éve folytat tárgyalásokat a Budapesti Népstadion és Intézményei céggel. A tárgyalások előrehaladott állapotban voltak mindaddig, míg bejelentették, hogy Brazil-Magyar mérkőzés lesz Budapesten. A cég visszavonta a mobil lelátóra tett ajánlatát. A mérkőzés után újrakezdik a tárgyalásokat.

Dr. Sztantics Csaba:
Felolvasta a 7. sz. melléklet szerinti választ.

Dr. Rébeli Sz. Tamás:
Javasolta, hogy a májusi ülésen térjenek vissza az interpellációra.


21.) Interpelláció

Ollai Istvánné:
A Tiszaszigethez vezető úton fakitermelés folyik, amellyel tönkreteszik az utat. Kérte ennek vizsgálatát.

Halmai László:
Felhívta a figyelmet, hogy Szentes Város Önkormányzata költségvetését kárveszély fenyegeti. A 2004. április 14-i közbeszerzési értesítőben megjelent a 2773/2004. számon Szentes Város Önkormányzatának ajánlati felhívása nyílt eljárás megindítására a Petőfi u. 16. sz. alatt létesítendő lakóépület tárgyában. Szentes város nevében a Csominvest Beruházó és Befektető Kft. jár el. Megkérdezte, hogy az ajánlati felhívás megfogalmazásában ki vett részt. Több tízmillió forint kockázata van az elbírálás miatt. Három részszempontot határoztak meg. Az 1. részszempont az ajánlati ár 80-as súlyszámmal, a 2. részszempont a vállalt garanciaidő 20-as súlyszámmal, 3. részszempont a teljesítési határidő 10-es súlyszámmal. Az egyes részszempontok között az értékelés 1-10 pont. A polgári összefogás frakciója korábban már javasolta, hogy határozzanak meg minden körülményt és csak az ár számítson, amely kikerülne minden kockázatot. Jelen esetben ez 153 mFt-tal szerepel a költségvetésben, de az ajánlati árak 100-200 mFt között szólhatnak.
80-as súlyszám esetén 800 pontot kap a legkedvezőbb (100 mFt), 1 pontot a legkedvezőtlenebb, 640 pontot pedig a 120 mFt-os ajánlat. 160 pont különbség van, 20 mFt értékben. Előfordulhat, hogy a garanciaidő tekintetében egy nap a különbség a legkedvezőbb és a legkedvezőtlenebb ajánlat között. A törvény kötelezően írja elő, hogy a legkedvezőbb ajánlattevő a maximális pontszámot kapja. Egy nap különbség Szentesnek 20 millió forintjába kerülhet. Véleménye szerint vissza kellene vonni az eljárást és olyan részszempontokat meghatározni, amiben semmilyen kockázata nincs annak, hogy Szentes városára kényszerítő erővel ráoktrojálnak egy olyan szerződést, amely nem a város javát szolgálja.

Szirbik Imre:
Megvizsgálja az ügyet, amelyben kéri a képviselő úr segítségét.

Hornyik László:
A Szöllősy Géza tér elnevezésű tábla eltűnt. Pótlását kérte.

Dr. Rébeli Szabó Tamás:
Csongrád felől érkezve a Tiszai hídról való lehajtásnál a jobbra kanyar veszélyes, mert balra egy bejáró út vezet. Kérte, hogy útfelfestéssel, sebességkorlátozó tábla kihelyezésével hívják fel a figyelmet.
Továbbá az útnak a hídról levezető része egy kicsit szélesebb, amely pár méter után megszűnik. Kérte, hogy felfestéssel jelezzék az útszűkületet.

Dr. Rébeli Szabó Tamás:
A déli országokban dézsába ültetett növényeket helyeznek ki a csomópontoknál, ez jelenti a szigetet. Szentesen a kisebb utak találkozásánál - megfelelő figyelmeztető táblák kihelyezésével - meg kellene próbálni ennek bevezetését.
A kertvárosi kis utcákban megnőtt a gépjárműforgalom. Véleménye szerint egyirányúsítással lehetne a járművezetőket arra kényszeríteni, hogy ne a kis utcákat, hanem a Honvéd utcát használják. A belső utak keskenyek, a nagy forgalomtól tönkrementek.

Szirbik Imre:
Bejelentette, hogy a Képviselő-testület további munkáját zárt ülésben kívánja folytatni.

K.m.f.

Dr. Sztantics Csaba jegyző
Szirbik Imre polgármester

Hornyik László - Ollai Istvánné
jegyzőkönyv-hitelesítő