1.) Szóbeli tájékoztató a két ülés között történt fontosabb eseményekről

Szirbik Imre:
Az elmúlt hónapban városunkban számos rendezvény - Kíséri Napok, II. Nagyhegyi Napok, Damo Napok - zajlott le.
Megköszönte a képviselők aktív részvételét a május 28-án megrendezett Kihívás Napján. Megkezdődött a Református és Evangélikus Templom tetőfelújítása, valamint a Szent Anna Katolikus Templom homlokzatépítése.
Szentesre is kiterjedt a június 17-18-án megrendezett védelmi gyakorlat, amely a katasztrófaelhárítás mozgósításával kapcsolatos gyakorlatot jelentette.
A Kaarina városból érkezett szociálpolitikai bizottság részt vett a Kiséri Napokon, számos szociális intézményben tett látogatást, illetve tájékozódott a város szociálpolitikai tevékenységéről. Az elmúlt napokban sankt-augustini kulturális és sportdelegáció is meglátogatta városunkat. Megalakult Szentesen a Német Nyelvű Kultúra Szentesi Barátainak Köre, mint civil szerveződés, amely azt a feladatot tűzte maga elé, hogy a német nyelvű kultúrát a térségben minél több emberrel megismertesse, illetve a német nyelv tanulására ösztönözze. A Csongrád Megyei Közgyűlés döntött arról, hogy Szentes városnak a gyógyfürdő pályázathoz 10 millió Ft-ot biztosít. 2008-ig dr. Borzi Mártát bízták meg a Kórház vezetésével. 2004. január 1-jével kívánják megszüntetni Csongrádon a II-es belosztályt.
Szentesen járt a Gazdasági Minisztérium államtitkára, akivel az Ipari Parkok fejlesztéséről tanácskozott.
Szentes részt vett a június 9-15. között megrendezésre kerülő Pünkösdölő Megyei Fesztiválon.
Örömmel jelentette be, hogy ősztől a Polgármesteri Hivatalban is rendelkezésre fog állni az az online terminál, amely lehetővé teszi azt, hogy a műszaki igazgatásban dolgozók közvetlenül használhassák a Földhivatal adatbázisát.
A Bajcsy-Zsilinszky utcai átjáró kapcsán az önkormányzat kezdeményezésére az Euro Kft. elkészítette a dokumentumokat.
Sajnálattal közölte, hogy az önhiki-be Szentes nem került be, de egy önhiki-t kiegészítő pályázat során 20 millió Ft-hoz jutott a város. A Kulturális Minisztériumtól az önkormányzat a könyvtárpártoló pályázaton állománygyarapításra 1,5 millió Ft-ot nyert.
A város labdarugó csapata az NBII-be jutott. Az egyesület anyagi gondokkal küzd, de kiadta számukra azt a nyilatkozatot, hogy nevezhetnek a bajnokságra. Mivel a Képviselő-testület legközelebb csak szeptemberben ülésezik, kérte, járuljanak hozzá, hogy a végleges nyilatkozatokat a hozzá tartozó anyagiak vállalásával együtt az Ifjúsági és Sport,- valamint a Pénzügyi Bizottság együttes ülésén meghozhassa.

Szűcs Lajos:
Köszöntötte az ülésen megjelent Nagy Zoltánt, a Volt Hadifoglyok Bajtársi Szövetségének elnökét. Kérte, hogy hallgassák meg felszólalását.

Nagy Zoltán:
A Volt Hadifoglyok Bajtársi Szövetség Országos Vezetősége nevében a Hősök Napi megemlékezés kapcsán felolvasta a következő levelet. "Tisztelt Polgármester Úr, szentesi szervezetek és szentesi polgárok! Az ország számos pontján jártunk a Hősök Napi megemlékezésen, de ilyen összefogással, tisztelettel és kegyeletes megemlékezéssel még nem találkoztunk, mint ahogy Önöknél, itt Szentesen. Elnézést kérünk, hogy most nem tudunk jelen lenni, de felkértük Szervezetünk helyi elnökét, Nagy Zoltánt, a Volt Hadifoglyok Emlékérmének átadására. Köszönet az emlékezetes megemlékezésért."
Külön köszönetet mondott a város vezetésének a segítségért. Átadta Szirbik Imre polgármesternek a Volt Hadifogoly Emlékérmet.

Szirbik Imre:
Megköszönte az emlékérmet, amely nemcsak neki, hanem Szentes Város Önkormányzatának és a szentesi polgároknak is szól, azoknak az utódoknak, akiknek lelkiismereti kötelessége az, hogy apáik és nagyapáik emlékét ápolják.

Oltyán Lajos:
1703. szeptemberében II. Rákóczi Ferenc, a kuruc hadsereg magyarországi főparancsnoka menlevelet adott Szentesnek. Ennek az eseménynek a 300. évfordulójára a Szentes Városért Civil Fóruma egy emléktábla felállítását kezdeményezte, amelyet közadományozással szeretnének megvalósítani. Kérte, hogy a kezdeményezést támogassák.

Dr. Rébeli Sz. Tamás:
Az Ifjúsági és Sportbizottságnak nem áll rendelkezésre annyi pénz, amely a labdarugó egyesület működéséhez szükséges lenne. Ehhez a költségvetési rendeletet kellene módosítani, s úgy gondolta, hogy a Pénzügyi, valamint az Ifjúsági és Sportbizottság döntése ehhez kevés lesz. Véleménye szerint ebben nem kellene állást foglalniuk.

Szirbik Imre:
A költségvetési rendelet módosítása valóban nem a két bizottság kompetenciája. Az NBII-es bajnokság működése érdekében kérte fel a két bizottságot, ugyanis a Képviselő-testület legközelebb csak szeptemberben ülésezik. Azt kérte, ha a Képviselő-testületet érintő módon kell állást foglalni, akkor azt a két bizottság tehesse meg azzal, hogy a Képviselő-testületnek utólagosan beszámolással tartozik. Kérte a képviselőket, aki felhatalmazza az Ifjúsági és Sport, valamint a Pénzügyi Bizottságot arra, hogy a labdarugó csapat NBII-es szereplésével kapcsolatos sürgősen meghozandó kérdésekben dönthessen, és a döntésről a Képviselő-testületet utólagos tájékoztassa, szavazzon.

A Képviselő-testület a javaslatot 16 igen szavazattal, 4 nem szavazat ellenében elfogadta és meghozta az alábbi határozatot:

124/2003. (VI.27.) KT
Tárgy: Képviselő-testületi felhatalmazás az NBII-es futballbajnokság működése érdekében

Határozat

Szentes Város Önkormányzata Képviselő-testülete felhatalmazza az Ifjúsági és Sport, valamint a Pénzügyi Bizottságot, hogy a 2003. nyári időszakban együttes ülésen döntsön a szentesi futballcsapat NBII-es bajnoki szereplésével kapcsolatban a sürgősen meghozandó kérdésekben. A döntésekről a Képviselő-testületnek kötelesek utólagosan beszámolni.

A határozatról értesítést kap:
1./ Ifjúsági és Sportbizottság - Helyben
2./ Pénzügyi Bizottság - Helyben

Szirbik Imre:
Kérte a képviselőket, aki a szóbeli tájékoztatót tudomásul veszi, szavazzon.

A Képviselő-testület a tájékoztatást 19 igen szavazattal, 1 tartózkodás mellett tudomásul vette.


2.) Gyermekkönyvtár közalkalmazotti létszámának rendezése (11)

Szirbik Imre:
Az előterjesztéssel kapcsolatban írásban van csatolva a Jogi és Ügyrendi, a Művelődési és Oktatási, valamint a Pénzügyi Bizottság véleménye.

Dr. Sztantics Csaba:
Szentes Város Önkormányzata 1997-ben létrehozta a Szentes Városi Könyvtár Kht.-t. A könyvtárszolgáltatás 1998 szeptemberében indult meg. Miután a Képviselő-testület a Kht. számára személyi állományt nem biztosított, így a könyvtárszolgáltatást egy szolgáltatási szerződés keretében oldotta meg, amelyet a Városi Gyermekkönyvtárral kötött. Ezzel a fajta működtetéssel felmerültek bizonyos problémák, azonban a Képviselő-testület eddig - a Felügyelő Bizottság azon jelzésén túl, hogy a munkáltatói jogokat ilyen formán nem tudja megfelelően gyakorolni a Könyvtár Kht. vezetője - lépést nem tett. A Szentesi Városi Ügyészség vizsgálata során megállapította, hogy ez a fajta foglalkoztatás törvénysértő. Az előterjesztést a közalkalmazotti törvénynek megfelelően az érintett szakszervezetnek véleményezésre megküldte. A szakszervezet véleménye az előterjesztés mellékleteként szerepel, amely egyéb megoldási lehetőségeket vázol. Kérte, hogy a határozati javaslat 4. pontjához szóló szakszervezeti javaslatot az előterjesztés részeként kezeljék.

Oltyán Lajos:
A Művelődési és Oktatási Bizottság a Szentes Városi Könyvtár Kht. munkáját létrejötte óta figyelemmel kíséri. A Képviselő-testület döntése alapján a bizottság feladata az intézmények munkatervének jóváhagyása, illetve beszámolójuk tudomásul vétele. Folyamatosan szembesültek azzal a gonddal, amelyet ez a kettősség okozott. A Bizottság legutóbbi ülésén részletesen tárgyalta az előterjesztést és meghallgatta Kiss Ernőt, az érdekképviselet megyei megbízottját is. A határozatot a Művelődési és Oktatási Bizottság indítványával javasolja elfogadásra.

Vadász János a közszolgálati reform államtitkára:
Köszöntötte a polgármester és alpolgármester urat, a megjelent képviselőket és a könyvtár dolgozóit. A város 1997-ben kényszerhelyzetként hozta létre a Könyvtár Kht.-t. Világos számára, hogy a város kultúrapártoló önkormányzattal rendelkezik, amelyet bizonyít a könyvtár létrehozása, illetve, hogy jelenleg is kulturális fejlesztésre pályáznak. Nem vitatható, hogy a város fejlesztéspártoló. Tény, hogy olykor kiskapukat kell találni a fejlesztések megvalósítása érdekében, mint például a Könyvtár Kht. létrehozása esetében is. Az áfa visszaigénylésével a város plusz forráshoz jutott, amely ennek a beruházásnak a megvalósíthatóságát és a működtetését is segítette. Ezzel a kiskapuval a város egyedi megoldást hozott létre. Az országban nincsen másik olyan város, ahol a könyvtár kht.-ként működne, hiszen a kht. kvázi üzleti forma, kvázi piacorientált forma. Mivel a könyvtár szolgáltatást nyújt költségvetési közintézménynek kellene lennie. Hogyan lehet ezt megvalósítani? Egyrészt a kulturális törvény ösztönzésével, másrészt viszont a közszolgálati törvény, amely az összes köztisztviselő, közalkalmazott és szolgálati jogviszonyos jogviszonyát fogja rendezni, amely csak az állami és önkormányzati intézményekben, hivatalokban dolgozókra lesz érvényes.

Mivel a költségvetési közintézménnyé való visszatérés a városnak 37,7 millió Ft-jába kerülne, javasolta, hogy az önkormányzat kérelmezze a pénzügyminiszter úrtól, hogy méltányossági alapon mentesítse a várost az áfa-visszafizetési kötelezettség alól. A város próbálja meg elérni a mentességet, amely megnyitja a lehetőséget arra, hogy a Kht. formától megszabaduljanak és visszaálljon a könyvtár költségvetési közintézménnyé, illetve a vezetés és a szolgáltatás egy helyre kerüljön. Amennyiben ez nem működik, akkor a kompromisszumkötés a megoldás.

Szirbik Imre:
Az önkormányzat azt az esélyt kihasználhatja, hogy a pénzügyminiszterhez forduljon méltányossági kérelemmel. Javasolta, hogy a Képviselő-testület mondja ki az a rendező alapelvet, hogy a munkáltatói jogokat és azok gyakorlását a tényleges munkavégzés helyéhez kell igazítani. A határozat következő pontjaként javasolta: "Szentes Város Önkormányzata forduljon a pénzügyminiszterhez, hogy méltányossági alapon mentesítse a várost a Szentes Városi Könyvtár Kht. költségvetési közintézménnyé való átszervezésével járó adóterhek és kötelmek megfizetése alól". Ha a kérelem pozitív elbírálást kap, akkor a Képviselő-testület a Kht.-t önálló költségvetési intézményként kívánja tovább működtetni. Amennyiben a kérelmet elutasítják, akkor az eredeti előterjesztés szerinti határozati javaslat a KKDSZ javaslatával fog érvénybe lépni.
Kérte a képviselőket, aki az így módosított határozatot elfogadja, szavazzon.

A Képviselő-testület a javaslatot egyhangúlag elfogadta és meghozta az alábbi határozatot:

125/2003. (VI.27.) KT
Tárgy: A Gyermekkönyvtár közalkalmazotti létszámának rendezése

Határozat

Szentes Város Önkormányzata Képviselő-testülete megtárgyalta a Szentesi Városi Ügyészség Ig. 38/2001. számú, a közalkalmazotti törvény hatályosulása a Városi Gyermekkönyvtárban tárgyú vizsgálati eredményét tartalmazó átiratát és ennek alapján az alábbiak szerint határoz.

1.) Szentes Város Önkormányzata az ügyészi átirat alapján egy kézbe kívánja helyezni a Szentes Városi Könyvtár Kht. működése kapcsán külön-külön meglévő munkáltatói jogot és a munka irányítása és megszervezése kötelezettségét jelentő hatásköröket.

2.) Szentes Város Önkormányzata Képviselő-testülete kérelemmel fordul a Pénzügyminiszterhez, hogy méltányossági alapon mentességet kérjen a Szentes Város Könyvtár Kht. költségvetési közintézménnyé való átszervezésével járó adóterhek és kötelmek megfizetése alól.
Felelős: Jegyző
Határidő: azonnal

3.) Ha a kérelem a Pénzügyminiszternél pozitív elbírálást kap, akkor Szentes Város Önkormányzata Képviselő-testülete a továbbiakban a Szentes Városi Könyvtár Kht.-t költségvetési közintézményként kívánja működtetni. Amennyiben a kérelem elutasításra kerül, akkor az alábbi döntés fog érvénybe lépni.

- A Képviselő-testület tudomásul veszi a Szentesi Városi Ügyészségnek a Városi Gyermekkönyvtárnál végzett, a közalkalmazotti jogviszony létesítésére, megszüntetésére, a munka- és pihenőidő, előmeneteli és illetményrendszerre vonatkozó jogszabályi előírások érvényesülése tárgyú törvényességi vizsgálata alapján tett megállapításait.

- A Képviselő-testület kimondja, hogy a 114/1997. (VI.27.) KT. sz. határozatában rögzített, az akkori Városi Könyvtár átszervezése következtében beálló, a létrejött Városi Gyermekkönyvtárat érintő feladat csökkenés a könyvtári dolgozók közalkalmazotti jogviszonyát is érinti.

- A Képviselő-testület felhívja a Városi Gyermekkönyvtár igazgatóját, tegyen intézkedéseket az irányban, hogy a Szentes Város Önkormányzata 2003. évi költségvetési rendelete "Az önkormányzat irányítása alá tartozó intézmények 2003. évi létszámkerete" című 9. sz. mellékletében rögzített létszámmal működjön az intézmény.

Határidő: 2003. augusztus 31.
Felelős: Városi Gyermekkönyvtár vezetője

- A Képviselő-testület alapítói minőségében arra hívja fel a Szentes Városi Könyvtár Kht. ügyvezetőjét, hogy a Városi Gyermekkönyvtár állományából kikerülő és a Könyvtár Kht.-nál munkát vállaló volt közalkalmazottak részére, megfelelő jogi keretek között biztosítsa mindazokat a jogosultságokat, melyeket a mindenkor hatályos jogszabályok biztosítanak a közalkalmazotti jogviszonyban foglalkoztatott könyvtárosok számára. Szentes Város Önkormányzata - fenntartói minőségében - garanciát vállal a határozat végrehajtásához szükséges anyagi fedezet biztosítására.

A határozatról értesítést kap:
1./ Pénzügyminisztérium - Budapest
2./ Szentes Város Jegyzője
3./ Polgármesteri Hivatal Művelődési Irodája
4./ Szentes Városi Könyvtár Kht.
5./ Városi Gyermekkönyvtár - Szentes, Petőfi u. 1.

Kiment a teremből: Szűcs Lajos alpolgármester
A Képviselő-testület létszáma: 19 fő



3.) Helyi rendeletek felülvizsgálata (2)

Szirbik Imre:
Az előterjesztéssel kapcsolatban írásban van csatolva a Jogi és Ügyrendi, valamint a Városrendezési,- Fejlesztési és Környezetvédelmi Bizottság véleménye.

Dr. Sztantics Csaba:
A Szervezeti és Működési Szabályzat kötelezővé teszi a helyi rendeletek időnkénti felülvizsgálatát. Ősztől kezdődően - a kötelező felülvizsgálatok mellett - nagyobb mérvű rendelet felülvizsgálatra kerül sor. Az uniós csatlakozás kapcsán számos feladatot állítottak elénk, így a rendeleteket szinkronba kell hozni az uniós követelményekkel. Szeptembertől a jegyzők felkészítésen vesznek részt. Az előterjesztés kötelező törvényi átvezetéseket tartalmaz. Lényegesen érinti a rendeleteket a Csongrád Megyei Közigazgatási Hivatal egy átfogó törvényességi vizsgálata során született állásfoglalás, miszerint a szabálysértési tényállásokat nevesíteni kell. Ahol szabálysértési eljárás indítható ott pontosan meg kell jelölni azokat a szakaszokat, amelyek nem teljesítése, illetve megszegése szabálysértést vonhat maga után.

Ollai Istvánné:
A strand felújításakor nem gondoskodtak parkolók kialakításáról. A Közterület-felügyelők végzik a dolgukat, de a büntetés addig nem jogos, amíg nem találnak megoldást a strand környékén való parkolásra.

Visszajött a terembe: Szűcs Lajos alpolgármester
A Képviselő-testület létszáma: 20 fő

Szirbik Imre:
Kérte a képviselőket, aki a rendeletek felülvizsgálatával egyetért, szavazzon.

A Képviselő-testület a javaslatot egyhangúlag elfogadta és megalkotta alábbi rendeletét:

Szentes Város Önkormányzata Képviselő-testületének
16/2003. (VII.11.) KT. sz. rendelete

a hatályos helyi rendeleteinek felülvizsgálatáról

(A rendeletet az 1. sz. melléklet tartalmazza.)


4.) Szentes, Lapistó-Fertő terület helyi védelem alá helyezése

Szirbik Imre:
Az előterjesztéssel kapcsolatban írásban van csatolva a Városrendezési,- Fejlesztési és Környezetvédelmi, valamint a Kereskedelmi, Mezőgazdasági, Idegenforgalmi és Nemzetközi Kapcsolatok Bizottság véleménye.
Ismert, hogy évekkel ezelőtt megkezdődött ezen a területen a természetvédelmi értékek felmérése és a helyi védelem alá helyezéssel kapcsolatos tervezői és egyeztető munka. A további tervező munkához a Képviselő-testület döntése szükséges.

Lajos István:
Az előterjesztés III. számú kezelési útmutatójával kapcsolatban elmondta, hogy a terület nagysága 100-nál több helyrajzi számot érint, illetve előzetesen az érintett szakhatóságok hozzájárultak az eddigi munkák végzéséhez. A magánszemélyek nagy részét érinti a védelem alá helyezés, ezért fontosnak tartják, hogy lakossági fórumon egyeztessék a kezelési tervezetet.

Móra József:
A mai ülésre kapott-e meghívót a Körös-Maros Nemzeti Park vezetője?

Lajos István:
Igen, a vezető kapott meghívót.

Móra József:
Szentes vidéke az ő fennhatóságuk alá tartozik. Szerencsés lett volna, ha az értékekről beszámoltak volna az ülésen. Az elmúlt időszakban Szentes sokat tett a természetvédelem érdekében. A Széchenyi Ligetet 1953-ban nyilvánították védetté. Kevés olyan város van az országban, ahol a városközpontban védett terület helyezkedik el.

1990-ben nyilvánították védetté a Zsupp-szigetet, illetve a cserebökényi tájvédelmi körzetet, amely országos jelentőségű védett területté vált, 2001-ben pedig a Körös árteret.
A kezelési útmutató a lakosság számára fontos lehet. Jogosan feltételezhetik, hogy a terület védetté nyilvánítása után már nem úgy tudnak a földön termelni, mint régen. Úgy gondolta, hogy a terület az uniós csatlakozás kapcsán még értékesebbé válik. Ez a rész a korábbi mezőgazdasági intenzifikálisnak is ellenállt. A terület 2/3-a gyep, legelő és vízállásos terület. Az előterjesztés elfogadását javasolta.

Szirbik Imre:
Kérte a képviselőket, aki egyetért a terület védetté nyilvánításával, szavazzon.

A Képviselő-testület a javaslatot egyhangúlag elfogadta és meghozta az alábbi határozatot:

126/2003. (VI.27.) KT
Tárgy: Szentes, Lapistó-Fertő terület helyi védelem alá helyezése

Határozat

Szentes Város Önkormányzata Képviselő-testülete a Szentes Lapistó-Fertő helyi természetvédelmi területre készített kezelési tervet elfogadja és úgy dönt, hogy folytatja a védelem alá helyezési eljárást.

Felelős: Műszaki Osztály vezetője
Határidő: folyamatos

A határozatról értesítést kap:
1./ Szentes Város Polgármestere
2./ Szentes Város Alpolgármestere
3./ Polgármesteri Hivatal Műszaki Osztálya - Helyben


5.) Önkormányzati tulajdonban lévő mezőgazdasági rendeltetésű földek hasznosítása

Szirbik Imre:
Az előterjesztéssel kapcsolatban írásban van csatolva a Pénzügyi, a Városrendezési,- Fejlesztési és Környezetvédelmi, valamint a Kereskedelmi, Mezőgazdasági, Idegenforgalmi és Nemzetközi Kapcsolatok Bizottság véleménye.
Az előterjesztés a 2003/2004. és a 2004/2005. gazdasági évre vonatkozóan határozza meg az önkormányzati tulajdonban lévő mezőgazdasági rendeltetésű földek haszonbérleti díját.
Megállapította, hogy az előterjesztéssel kapcsolatban kérdés, vélemény nem hangzott el.
Kérte a képviselőket, aki a határozati javaslattal egyetért, szavazzon.

A Képviselő-testület a javaslatot egyhangúlag elfogadta és meghozta az alábbi határozatot:

127/2003. (VI.27.) KT
Tárgy: Önkormányzati tulajdonban lévő mezőgazdasági rendeltetésű földek hasznosítása

Határozat

Szentes Város Önkormányzata Képviselő-testülete megtárgyalta az Önkormányzati tulajdonban lévő mezőgazdasági rendeltetésű földek haszonbérleti díjának mértéké és azokat a 2003/2004-es, valamint a 2004/2005-ös gazdasági évekre vonatkozóan a következő összegben határozza meg:

A nagyhegyi és a nagynyomási szántó és kert művelési
ágú földterületek haszonbérleti díja: 4.00 Ft/m2/év

Az egyéb területeken lévő szántó és kert művelési ágú
földterületek haszonbérleti díja: 2.00 Ft/m2/év

A nagyobb összefüggő külterületi mezőgazdasági hasz-
nosítású, szántó művelési ágú földterületek
haszonbérleti díja: 12.000 Ft/ha/év

A nagyobb összefüggő külterületi mezőgazdasági hasz-
nosítású, legelő, gyep ágú földterületek
haszonbérleti díja: 8.000 Ft/ha/év

A Képviselő-testület hozzájárul ahhoz, hogy a felhagyott, elhanyagolt, gazos területeket - amennyiben igény merül fel - a földterület rendbetételéért, mezőgazdasági művelésre alkalmassá tételéért az első évben térítésmentesen adja oda az Önkormányzat a bérlőnek.

Határidő: 2003. szeptemberétől folyamatos
Felelős: Jegyző

A határozatról értesítést kap:
1./ Szentes Város Jegyzője
2./ Polgármesteri Hivatal Közgazdasági Osztály Tervezési Iroda
3./ Polgármesteri Hivatal Közgazdasági Osztály Számviteli Iroda
4./ Polgármesteri Hivatal Közgazdasági Osztály Vagyongazdálkodási Iroda


6.) Az önkormányzat tulajdonában álló lakások bérletéről szóló rendelet módosítása

Szirbik Imre:
Az előterjesztéssel kapcsolatban írásban van csatolva a Pénzügyi, valamint a Jogi és Ügyrendi Bizottság véleménye.
A rendeletmódosítást az életszerű változás indokolja. 1999-ben döntött a Képviselő-testület arról, hogy a bérlőt a határozatlan időre kötött bérleti szerződéséről történő lemondása esetén pénzbeli térítés illeti meg, amely a bérlő által használt lakás beköltözhető forgalmi értékének 50%-a.

Jelenleg, ha az önkormányzat új bérlakás építésére pályázik, akkor a bekerülési költségek 20%-át kell önerőként biztosítani, amely azt jelenti, hogy az önkormányzat egy használt lakást 2,5-szer többért vesz vissza, mint amennyibe egy új lakás építése kerül. Évente 6-7 lakás visszaadásáról van szó.

Ollai Istvánné:
A lakásépítés és lakásvásárlás támogatásáról szóló rendelet módosítását is javasolta. Nem tartotta jó megoldásnak, ha valaki lakástámogatásban részesül az 15 évig ne kaphasson támogatás. Példaként hozta fel, ha valaki 1997-ben 50 eFt lakástámogatási hitelt kapott - ami már akkor is csekély összeg volt - az 15 évig nem részesülhet támogatásban.

Szirbik Imre:
Felhívta a figyelmet, hogy az Ollai Istvánné képviselő asszony által felvetett probléma nem a jelenlegi rendeletmódosításhoz tartozik. A Képviselő-testület napirendjére tűzheti a lakásépítés és lakásvásárlás támogatásáról szóló rendelet módosítását.
Kérte a képviselőket, aki a rendeletmódosítással egyetért, szavazzon.

A Képviselő-testület a javaslatot egyhangúlag elfogadta és megalkotta az alábbi rendeletét:

Szentes Város Önkormányzata Képviselő-testületének
17/2003. (VII.01.) KT. sz. rendelete

az önkormányzat tulajdonában álló lakások bérletéről szóló
19/1999. (VII.10.) KT. sz. rendelet
módosításáról

(A rendeletet a 2. sz. melléklet tartalmazza.)


7.) Vendégházak igénybevételi díja

Szirbik Imre:
Az előterjesztéssel kapcsolatban írásban van csatolva a Pénzügyi Bizottság véleménye. A strandfelújítás részeként 52 férőhely van az új és felújított kőházakban, illetve 24 férőhely a hagyományos faházakban. Eddig a vendégházak tarifája egységes volt. A felújítás során a két elhelyezési fokozat jelentős különbséget jelent. Javasolta, hogy a felújított kőházak igénybevételi díja a határozati javaslat szerint módosuljon, a faházak igénybevételi díja pedig nem változna.

Dr. Rébeli Sz. Tamás:
A határozati javaslat 2. pontjához javasolta, hogy a kedvezmény legalább 2 vendégéjszaka után járjon.

Szirbik Imre:
Kérte a képviselőket, aki a határozati javaslatot dr. Rébeli Sz. Tamás indítványa szerint elfogadja, szavazzon.

A Képviselő-testület a javaslatot egyhangúlag elfogadta és meghozta az alábbi határozatot:

128/2003. (VI.27.) KT
Tárgy: Vendégházak igénybevételi díjának megállapítása

Határozat

Szentes Város Önkormányzata Képviselő-testülete megtárgyalta az új építésű vendégházak igénybevételi díjának megállapítására vonatkozó javaslatot és az alábbiak szerint határoz:

1.) A Képviselő-testület a 2002-2003. évben épített vendégházak igénybevételi díját 2003. június 28. napjától
- 4 ágyas szobákban 10.000,- Ft/vendégéjszaka + áfa
- 2 ágyas szobákban 6.000,- Ft/vendégéjszaka + áfa

2.) A komplexum éves kihasználtságának növelése érdekében a Képviselő-testület hozzájárul ahhoz, hogy az érvényben lévő díjakból szeptember 1-jétől április 30-ig 10 fő vendégszámon felül és 2 vendégéjszaka után 25%-os kedvezmény biztosítására kerüljön sor.

A határozatról értesítést kap:
1./ Sportközpont vezetője - Szentes, Csongrádi út 2.
2./ Szentes Város Polgármestere
3./ Szentes Város Alpolgármestere
4./ Polgármesteri Hivatal Közgazdasági Osztály Tervezési Iroda - Helyben



8.) Az Őze Lajos Filmszínház üzemeltetése

Szirbik Imre:
Az előterjesztéssel kapcsolatban írásban van csatolva a Pénzügyi, valamint a Művelődési és Oktatási Bizottság véleménye.

Szűcs Lajos:
Kérte a képviselőket, hogy a Művelődési és Oktatási Bizottság javaslatát az előterjesztés részeként kezeljék.

Félegyháziné Somogyi Éva:
A Pénzügyi Bizottság meghozta döntését, és az előterjesztést támogatja.

Szirbik Imre:
Megállapította, hogy az előterjesztéssel kapcsolatban kérdés, vélemény nem hangzott el.
Kérte a képviselőket, aki a határozati javaslatot a Művelődési és Oktatási Bizottság javaslatával elfogadja, szavazzon.

A Képviselő-testület a javaslatot egyhangúlag elfogadta és meghozta az alábbi határozatot:

129/2003. (VI. 27.) KT
Tárgy: Az Őze Lajos Filmszínház üzemeltetése

Határozat

Szentes Város Önkormányzata Képviselő-testülete megtárgyalta az Őze Lajos Filmszínház (Szentes, Nagy F. u. 3.) üzemeltetésére tett javaslatot és az alábbiak szerint határoz:

1.) 2003. július 1-jétől megbízza a Szentesi Művelődési Központot (Szentes, Tóth J. u. 10-14.) az Őze Lajos Filmszínház (Szentes, Nagy F. u. 3.) üzemeltetésével.

2.) Gondoskodni kell a Szentesi Művelődési Központ Alapító Okiratának és SZMSZ-ének módosításáról, valamint a mozi dolgozóival kapcsolatos munkáltatói teendők elvégzéséről.

Felelős: a Szentesi Művelődési Központ igazgatója
Határidő: a mozi alkalmazottaival kapcsolatos munkáltatói teendők elvégzésére azonnal
az Alapító Okirat és az SZMSZ módosítására azonnal

3.) El kell végezni a Rádió Szentes Kht. (Szentes, Kossuth u. 1.) Alapító Okiratának módosítását a "filmvetítés" tevékenységi kör megszűntetését.

Felelős: a Rádió Szentes Kht. ügyvezetője
Határidő: azonnal

4.) Végre kell hajtani az Őze Lajos Filmszínház épületének, valamint berendezési tárgyainak tételes leltár szerinti átadását a 2003. július 1-jei állapotnak megfelelően, valamint gondoskodni kell a költségvetést érintő adatok átvezetéséről a félévi zárás ismeretében.

Felelős: Polgármesteri Hivatal Közgazdasági Osztály Tervezési- és Vagyongazdálkodási Irodája,
Szentesi Művelődési Központ,
Rádió Szentes Kht.

5.) A további működés feltételeit a 2003. évben többlet támogatási igény nélkül kell megteremteni feladat, illetve működési rend átdolgozásával.

Felelős: Szentesi Művelődési Központ igazgatója

A határozatról értesítést kap:
1./ Szentesi Művelődési Központ
2./ Rádió Szentes Kht.
3./ Szentes Város Alpolgármestere
4./ Polgármesteri Hivatal Közgazdasági Osztály Tervezési Iroda
5./ Polgármesteri Hivatal Közgazdasági Osztály Vagyongazdálkodási Iroda
6./ Polgármesteri Hivatal Művelődési Irodája


9.) Óvodai munkáltatói körzetekben fejlesztőpedagógusi állások, illetve munkakörök kialakítása

Szirbik Imre:
Az előterjesztéssel kapcsolatban írásban van csatolva a Művelődési és Oktatási Bizottság véleménye.

Szűcs Lajos:
Az elmúlt időszakban döntöttek arról, hogy az Apponyi téri, a Kossuth utcai és a Köztársaság utcai Óvodai Munkáltatói Körzetekben óvodapedagógusokat állítanak be fejlesztő pedagógusként. A kevés gyermeklétszám ellenére is szükség van fejlesztőpedagógusokra. Kérte a határozati javaslat támogatását.

Szirbik Imre:
Kérte a képviselőket, aki a határozati javaslatot elfogadja, szavazzon.

A Képviselő-testület a javaslatot egyhangúlag elfogadta és meghozta az alábbi határozatot:

130/2003. (VI.27.) KT
Tárgy: Óvodai munkáltatói körzetekben fejlesztőpedagógusi állások, illetve munkakörök kialakítása

Határozat

Szentes Város Önkormányzata Képviselő-testülete

1.) jóváhagyja, hogy a Felsőpárti,- Apponyi Téri Óvodai Munkáltatói Körzetben, illetve a Kossuth Utcai, Köztársaság Utcai Óvodai Munkáltatói Körzetben 1-1 fejlesztőpedagógusi állás kialakítására és munkakör betöltésére sor kerüljön

2.) megbízza a Felsőpárti,- illetve a Kossuth Utcai Óvodai Munkáltatói Körzet vezetőit, hogy az állások kialakításához, a munkakörök betöltéséhez szükséges kinevezéseket tegyék meg azzal, hogy a fenntartónak többletkiadást ne jelentsen

3.) a Felsőpárti Óvodai Munkáltatói Körzetben a gyermeklétszám csökkentése miatt 1 dajkai álláshely megszüntetésre kerül.

Határidő: 2003. szeptember 1.
Felelős: Művelődési Iroda vezetője
Felsőpárti Óvodai Munkáltatói Körzet vezetője
Kossuth Utcai Óvodai Munkáltatói Körzet vezetője

A határozatról értesítést kap:
1./ Szentes Város Polgármestere
2./ Szentes Város Alpolgármestere
3./ Felsőpárti Óvodai Munkáltatói Körzet
4./ Kossuth Utcai Óvodai Munkáltatói Körzet
5./ Köztársaság Utcai Óvodai Munkáltatói Körzet
6./ Apponyi téri Óvodai Munkáltatói Körzet
7./ Városi Intézmények Gazdasági Irodája
8./ Polgármesteri Hivatal Közgazdasági Osztály Tervezési Irodája
9./ Polgármesteri Hivatal Művelődési Irodája



10.) Oltyán Lajos részére címzetes igazgatói cím adományozása

Szirbik Imre:
Az előterjesztéssel kapcsolatban írásban van csatolva a Művelődési és Oktatási Bizottság véleménye.
Megkérdezte Oltyán Lajost, hogy hozzájárul-e a nyílt ülésen való tárgyaláshoz.

Oltyán Lajos:
A nyílt ülésen való tárgyaláshoz hozzájárult. Bejelentette, hogy érintettség miatt a szavazásban nem kíván részt venni.

Szirbik Imre:
Úgy gondolta, hogy Oltyán Lajos pályáját, munkásságát nem kell bemutatni, hiszen hosszú évtizedek óta szolgálja Szentes oktatási ügyét.

Szűcs Lajos:
Sajnálattal vette tudomásul, hogy Oltyán Lajos befejezi a tanítást. Ez adott okot arra, hogy munkáját elismerjék. Kérte a képviselőket, hogy fogadják el a határozati javaslatot.

Halmai László:
Bejelentette, hogy a polgári oldal is egyetért Oltyán Lajos részére címzetes igazgatói cím adományozásával.

Szirbik Imre:
Kérte a képviselőket, aki a határozati javaslatot elfogadja, szavazzon.

A Képviselő-testület a javaslatot 19 igen javaslattal (1 fő nem szavazott) elfogadta és meghozta az alábbi határozatot:

131/2003. (VI.27.) KT
Tárgy: Oltyán Lajosnak címzetes igazgatói cím adományozása

Határozat

Szentes Város Önkormányzata Képviselő-testülete a 138/1992. (X.8.) Kormányrendelet 5.§ (19) bekezdésében foglaltak szerint

Oltyán Lajosnak
"címzetes igazgató" címet adományoz,

elismerve lelkiismeretes és áldozatkész munkáját a nyugdíjba vonult igazgatónak.
A címzetes igazgatói pótlék mértéke a pótlékalap száz százaléka, és addig adható, amíg pedagógusi munkakörben foglalkoztatják a közalkalmazottat.

A határozatról értesítést kap:
1./ Oltyán Lajos - Szentes, Sima F. u. 4.
2./ Szentes Város Polgármestere
3./ Szentes Város Alpolgármestere
4./ Csongrád Megyei TÁH - 6701 Szeged, Széchenyi tér 9.
5./ Polgármesteri Hivatal Művelődési Irodája

Oltyán Lajos:
Meghatottan vette tudomásul az egyhangú döntést, és tisztelettel megköszönte. Úgy gondolta, hogy a cím a 47 éven keresztül végzett munkájának szól.

Kiment a teremből: Füsti Molnár Lajos képviselő
A Képviselő-testület létszáma: 19 fő


11.) Belső ellenőrzési önkormányzati társulás keretében történő megvalósítására (12)

Szirbik Imre:
Az előterjesztéssel kapcsolatban írásban van csatolva a Pénzügyi, a Jogi és Ügyrendi, valamint a Kereskedelmi, Mezőgazdasági, Idegenforgalmi és Nemzetközi Kapcsolatok Bizottság véleménye.

Dr. Sztantics Csaba:
Kérte, hogy a Pénzügyi Bizottság javaslatát az előterjesztés részeként kezeljék.

Dongó László:
Örömmel vette, hogy felszínre került az önkormányzatok pénzügyi és gazdasági ellenőrzésének a hiányosságairól a probléma. Véleménye szerint a társulás nem fog érdemi változást hozni ezen a téren, a várható közigazgatási reform is megkérdőjelezi az ilyen társulás létrehozását. Kérte, hogy halasszák el a döntést.

Dr. Sztantics Csaba:
Ez egy megállapodás tervezet. A döntéssel a Képviselő-testület nem hozná létre a társulást. Ez a megállapodás tervezet ahhoz szükséges, hogy az esetlegesen társulni kívánó önkormányzatok megismerjék, miről van szó. A felmérés után újra a Képviselő-testület elé kell terjeszteni, hogy létrehozzák-e a társulást.

Visszajött a terembe: Füsti Molnár Lajos képviselő
A Képviselő-testület létszáma: 20 fő

Szirbik Imre:
Az önkormányzatok pénzügyi ellenőrzése két síkon zajlik. Egyrészt mint minden gazdasági társaságnál a belső ellenőrzés célja az, hogy az irányítókat segítse, illetve azokat a belső dolgokat tárja fel, amelyek a belső munka megváltozatásához és a törvényességhez zajlanak. A törvényességi és pénzügyi ellenőrzés az önkormányzatok esetében valóban nem megoldott. Megoldások már születtek, pl. az Állami Számvevőszék terjessze ki hatókörét az önkormányzatok pénzügyi törvényességi ellenőrzésére is, de a parlament nem alkotta meg ezt a törvényt. Az ÁSZ folyamatosan tart célellenőrzéseket az önkormányzatoknál, elsősorban az állami pénzalapok felhasználására vonatkozóan.
Ez a társulás azon községeknek próbálna segíteni, ahol erre nincs anyagi, illetve személyi fedezet.
Kérte a képviselőket, aki a határozati javaslatot támogatja szavazzon.

A Képviselő-testület a javaslatot 16 igen szavazattal, 4 nem szavazattal elfogadta és meghozta az alábbi határozatot:

132/2003. (VI.27.) KT
Tárgy: Belső ellenőrzés önkormányzati társulás keretében történő megvalósítására

Határozat

Szentes Város Önkormányzata Képviselő-testülete megtárgyalta a belső ellenőrzés önkormányzati társulás keretében történő ellátásának kérdését és az alábbiak szerint határoz:

1.) A belső ellenőrzési társulás létrehozására irányuló megállapodás-tervezetét (3. sz. melléklet) elfogadja.

2.) Utasítja a jegyzőt, hogy a megállapodás-tervezetet küldje meg a Szentes környéki önkormányzatoknak. A jegyző a visszaérkező önkormányzati nyilatkozatokat és véleményeket terjessze a Képviselő-testület elé.

Határidő: 2003. október 30.
Felelős: Jegyző

A határozatról értesítést kap:
1./ Szentes Város Jegyzője
2./ Polgármesteri Hivatal Tervezési Iroda



12.) "Népzenészek tere" elnevezés - Zöldág Egyesület indítványa (13)

Szirbik Imre:
Az előterjesztéssel kapcsolatban írásban van csatolva a Művelődési és Oktatási, a Városrendezési,- Fejlesztési és Környezetvédelmi, valamint a Kereskedelmi, Mezőgazdasági, Idegenforgalmi és Nemzetközi Kapcsolatok Bizottság véleménye.
A Zöldág Egyesület azzal a kéréssel kereste meg az önkormányzatot, hogy a Kígyó u. - Könyök u. sarkánál lévő háromszög alakú terület kapja meg a "Népzenészek tere" elnevezést azoknak a szentesi népzenészek hagyományát tisztelve, akik a népzene, népi kultúra ápolásában kiemelkedő szerepet töltöttek be.

Lajos István:
Az érintett terület 30 m2 nagyságú, kiemelt szegéllyel határolt rész, meglévő közművet nem érint, azonban a szennyvízcsatorna építés során érintett lehet.

Dr. Rébeli Sz. Tamás:
Véleménye szerint a terület a közvilágítás szempontjából kieső részen van. A Rendőrséget megkeresték-e a terület forgalomtechnikai vizsgálatával kapcsolatban? Hiszen veszélyes lehet a közlekedés szempontjából, ha nincs megfelelően kivilágítva. Ennek a kivizsgálását kérte.

Oltyán Lajos:
Szentes város népzene kutatása a reneszánszát éli. Az elmúlt héten egy jól sikerült népzenei tábor zajlott a városban. Országos hírű népművészek jártak Szentesen, akik tanították a fiatalokat. A Művelődési és Oktatási Bizottság az A.) változatot támogatja. Nem értett egyet az előtte felszólalóval. Ha egy jármű az emelt szegélyre felhajt, az egy komoly közlekedési probléma. Véleménye szerint az emlékmű nem zavarná a közlekedőket a kilátásban. Javasolta, hogy az indítványt támogassák.

Halmai László:
Bejelentette, hogy a polgári oldal az előterjesztést támogatja. Véleménye szerint a körforgalom kialakítása jelentene megoldást, illetve meg kellene várni, hogy a szennyvízcsatornázás során hogyan érintett a terület.

Szirbik Imre:
Kérte a képviselőket, aki a határozati javaslat A.) változatát támogatja szavazzon.

A Képviselő-testület a javaslatot 18 igen szavazattal (2 fő nem szavazott) elfogadta és meghozta az alábbi határozatot:

133/2003. (VI.27.) KT
Tárgy: "Népzenészek tere" elnevezés - Zöldág Egyesület indítványa

Határozat

Szentes Város Önkormányzata Képviselő-testülete megtárgyalta a Zöldág Egyesület "Népzenészek tere" elnevezése ügyében tett indítványát és az alábbi határozatot hozza:

Szentes Város Képviselő-testülete támogatja a Szentes, Kígyó utca és Könyök utca találkozásánál lévő földrészletnek a szentesi népzenészekről való elnevezését, valamint hozzájárul ahhoz, hogy az önkormányzat tulajdonában lévő közterületen a Zöldág Mozgáskultúra és Sport Egyesület, mint építtető saját költségén ott emlékoszlopot helyezhessen el.
Felkéri a Műszaki Osztályt, hogy az önálló terület kialakításáról intézkedjen.
Az ingatlan kialakítását követően a kérelmet ismételten a Képviselő-testület elé kell terjeszteni. A közterület elnevezéséről a Képviselő-testület újabb határozatot hoz.

Felelős: Műszaki Osztály vezetője
Határidő: A terület kialakítása tekintetében 2003. június 30.
Az elnevezésre vonatkozó előterjesztés tekintetében: a jogerős hatósági határozatot követő képviselő-testületi ülés

A határozatról értesítést kap:
1./ Zöldág Mozgáskultúra és Sport Egyesület - Szentes, Klauzál u. 12-18.
2./ Szentes Város Polgármestere
3./ Polgármesteri Hivatal Műszaki Osztálya



13.) A szentesi 0113/8. és 0117/31. hrsz.-ú ingatlanok elővásárlási joga (14)

Szirbik Imre:
Az előterjesztéssel kapcsolatban írásban van csatolva a Pénzügyi, a Jogi és Ügyrendi, a Városrendezési,- Fejlesztési és Környezetvédelmi, valamint a Kereskedelmi, Mezőgazdasági, Idegenforgalmi és Nemzetközi Kapcsolatok Bizottság véleménye.
A bizottsági üléseken kérdésként merült fel, hogy a területeken van-e termál kút. Termálkút a 0113/6. hrsz.-ú területen van, de azt korábban a Szövetkezet már értékesítette, így az nem része ennek az adásvételnek. Felmerült az is, hogy ez melyik területről van szó. Ez a Tóth tanya és a hozzá tartozó 9 ha terület.

A területet metszi az az útkinyitási rendezési terv, amely a Kiss Zs. utca folytatásában kiköti a Csongrádi utat az elkerülő útra. Az önkormányzat számára értékkel bíró jelentősége van. Az adásvételt benyújtók jelezték az önkormányzat számára, amennyiben tulajdonosai leszünk a területnek, az út nyomvonalát térítésmentesen az önkormányzat rendelkezésére bocsátják.

Móra József:
Bejelentette, hogy érintettség miatt a 14. és 15. sorszámú előterjesztés vitájában és a szavazásban nem kíván részt venni.

Kiment a teremből: Móra József képviselő
A Képviselő-testület létszáma: 19 fő

Szirbik Imre:
A Pénzügyi Bizottság döntése az elővásárlási jog lemondásáról szól.

Szűcs Lajos:
Felhívta a figyelmet, hogy az állattartó telepen 2002. október óta nincs szarvasmarha tartás, 2003 áprilisában pedig a növendék szarvasmarhák elszállítása is megtörtént.

Baranyi Imre:
Az útkinyitást szóban vállalták, de ez majd a szerződésnek lehet része?

Szirbik Imre:
A Képviselő-testület rögzítheti határozatában ezt a fajta igényét.

Baranyi Imre:
Kérte, hogy a határozatban kerüljön rögzítésre az út kinyitásával kapcsolatos igény.

Szirbik Imre:
Kérte a képviselőket, aki egyetért Baranyi Imre képviselő javaslatával, miszerint a Képviselő-testület jelezze a leendő tulajdonos számára, hogy igényt tart az útkinyitáshoz szükséges területre, szavazzon.

A Képviselő-testület a javaslatot egyhangúlag elfogadta.

Szirbik Imre:
Kérte a képviselőket, aki a határozati javaslat B.) változatával, az elővásárlási jog lemondásával ért egyet, szavazzon.

A Képviselő-testület a javaslatot 17 igen szavazattal (2 fő nem szavazott) elfogadta és meghozta az alábbi határozatot:

134/2003. (VI.27.) KT
Tárgy: A szentesi 0113/8. és 0117/31. hrsz.-ú ingatlanok elővásárlási joga

Határozat

1.) Szentes Város Önkormányzata Képviselő-testülete jelenleg nem kíván élni a Szentes város külterületi 0113/8. és 0117/31. hrsz.-ú ingatlanokra fennálló elővásárlási jogával.

2.) A Képviselő-testület indokoltnak tartja, hogy a területet érintően, az elkerülő úthoz csatlakozó út kinyitása megtörténjen. Az előzetes tárgyalások alapján kéri, hogy a Termál Kertészeti és Mezőgazdasági Szövetkezet (Szentes, Tiszavirág u. 23.) az út kinyitásához szükséges területet biztosítsa Szentes Város Önkormányzata számára.

A határozatról értesítést kap:
1./ Termál Kertészeti és Mezőgazdasági Szövetkezet - Szentes, Tiszavirág u. 23.
2./ Polgármesteri Hivatal Közgazdasági Osztály Tervezési Iroda
3./ Polgármesteri Hivatal Közgazdasági Osztály Vagyongazdálkodási Iroda
4./ Polgármesteri Hivatal Közigazgatási Osztály