4.) Kossuth tér átépítési tervjavaslata (3)

Szirbik Imre:

Az előterjesztéssel kapcsolatban írásban van csatolva a Városrendezési,- Fejlesztési és Környezetvédelmi Bizottság véleménye. A határozati javaslatot a következőkkel egészítette ki: "… a 2001. évi költségvetésben gondoskodott. Amennyiben a támogatás több évi ütemezésben kerül meghatározásra, úgy az évenkénti szükséges saját erőt a későbbi évek költségvetésében biztosítja az önkormányzat." Elképzelhető, hogy ütemezett támogatást kap a település.
A kiosztott táblázatban szerepel, hogy az összesen érték 63 mFt. A tervezői költségvetés bruttó 88 mFt-ot tartalmaz. Kérte, hogy a Képviselő-testület a források elosztása érdekében úgy foglaljon állást, ha a tervezett sörözőt és nyilvános wc felújítást elfogadják, mint megvalósítandó objektumot, akkor ez magántőkéből kerüljön finanszírozásra. A terven megjelölt szökőkút átalakítása ütemezhető úgy, hogy az később valósuljon meg, amely mintegy 20 mFt-tal csökkentené a kiadási összeget, s ezáltal a 63 mFt elég lenne.

Füsti Molnár Lajos:

Elég kocsma van Szentesen, ne hozzanak a térre Sörkertet, mert az maga után vonz bizonyos viselkedési normákat.

Orbán István:

Szentes szép adottságokkal rendelkező város. A városnak szép a térrendszere, van ligete, dísztere és lehetne szép főtere. Koncepcionálisan kellene megvizsgálni, hogy a Kossuth tér park vagy főtér legyen.
Ha úgy döntenek, hogy főtér lesz, akkor sokkal több burkolt területnek kell lenni, amely lehetővé teszi az ünnepségek megrendezését. Nem értett egyet a Kossuth szobor elfordításával. Javasolta, hogy a volt szovjet emlékmű területének közelébe kerüljön a Kossuth szobor. Véleménye szerint a Horváth Mihály szobor kerüljön vissza a térre, mert nagy a tér, és alkalmas két ekkora jelentőségű szobor befogadására. A vízfelület létesítésével egyetértett, mert oldja a tér kötöttségét. A Sörkert megépítését ellenezte, mert véleménye szerint csak a nyár folyamán tudna működni. Szerencsés megoldásnak tartotta a kör alakú vonalakat. Kifogásolta a Megyeháza feljárójának megoldását. Adjanak a főtérnek megfelelő funkciót és adjanak találkozási helyet az embereknek. A város központjában megfelelő kiépítettségű valódi kőburkolattal ellátott tér legyen.

Kiment a teremből: Hornyik László képviselő
A Képviselő-testület létszáma: 19 fő
Elment az ülésről: Orbán István képviselő
A Képviselő-testület létszáma: 18 fő

Dr. Dóczi Margit:

Egyetértett azzal, hogy a tér környezetébe nem illik a Sörkert. A Sörkert téren való elhelyezése a Kossuth tér megbecstelenítését jelentené. Ennek az elhagyásával támogatja a tervet.

Visszajött a terembe: Hornyik László képviselő
A Képviselő-testület létszáma: 19 fő

Szirbik Imre:

A Sörkert megnevezés egy rajztechnikai megjegyzés. A tervező azt a kérdést próbálta megoldani, hogy a jelenlegi nyilvános wc helyére mit tegyen. A wc-t be lehet temetni, vagy az épülettel, mint objektummal lehet valamit kezdeni. A tervező a térre az embereket be akarta hozni, olyan teret akart tervezni, ahol élet van. A Sörkerttel kapcsolatban döntetni kell.

Oltyán Lajos:

A nyilvános wc működik? Mi indokolja a Kossuth szobor elfordítását? A látványtervek tárgyalásakor a jelenlévő tervezők a szobor mozgatását, elfordítását kifogásolták.

Dr. Demeter Attila:

Halmai László:

Miért nem fér el a Kossuth téren a II. világháborús emlékmű? Úgy hallotta, hogy egy evolúciós folyamat eredménye, amely a képviselők előtt van. Erről szeretne néhány szót hallani.

Szirbik Imre:

Az elmúlt év őszén a FVM támogatásával kiírták az ötletpályázatot, amelyre 5 kollektíva volt felkérve. Februárban megtörtént a pályázatok szakmai zsűrizése, amely után a tervek a Városi Könyvtárban megtekinthetőek voltak. Az érdeklődés nem volt nagy. A nyilvános wc jelenleg nem működik, de nagyobb rendezvények esetén kinyitják. A II. világháborús emlékművet a tervezők nem tudták beilleszteni a térbe. A Kossuth Lajos szobor a Városháza felé dől, ezért szükséges a mozdítása, elfordítása. A tervek a Műemlékvédelmi Felügyelősséggel egyeztetésre kerültek.

Juhász Márta:

Véleménye szerint is rossz megfogalmazás a Sörkert, de ezt nem pejoratív értelemben kell venni. A Bíráló Bizottság támogatta, hogy jól esne a nyári estéken a téren egy ital, sütemény mellett leülni, de hangsúlyozta, hogy a Sörkert nem kocsma lenne. Sok bírálaton és szakember véleménye alapján jutottak el eddig.
A Városrendezési,- Fejlesztési és Környezetvédelmi Bizottság ülésén a Kossuth tér átépítése több alkalommal került megtárgyalásra. A Műemlékvédelmi Felügyelőség kollégáinál a terv megértésre és támogatásra talált.

Halmai László:

Juhász Márta:

Dr. Sipos Ferenc:

A terveket kevesen tekintették meg. A város köztudatába bejutott, hogy az önkormányzat fel akarja újítani a Kossuth teret. Több szentesi állampolgártól hallotta, hogy a város keveset költ a fenntartásában működő iskolákra, nem jók az utak, de a teret rendezni akarja. A lakosok szájából nem hangzott el, hogy örülnének a Kossuth tér rendezésének. Véleménye szerint először a környező épületeket kellene rendbe hozni és utána kellene a teret rendezni. A szavazásnál tartózkodni fog.

Halmai László:

Döntéshozatalkor nemmel fog szavazni. Sokkal több olyan feladat van a városban, amely fontosabb lenne, mint a tér átépítése, pl. a szennyvízcsatornázás, a Petőfi Szálló és a volt Megyeháza felújítása, utak rendbetétele. Ha meg akarják változtatni a jelenlegi állapotot, akkor azt kellene rehabilitálni, amely azt megelőzően volt, hogy 1968-ban szétverték a teret. Javasolta, hogy ne a Kossuth térrel foglalkozzanak, hanem az eltűnt terekkel, a Lakos térrel, illetve a Kálvin térrel, amelyek forgalomszabályozásnak estek áldozatul.

László Béla:

Értesülése szerint fiatalok tervezték a tér átépítését. Véleménye szerint a régi hagyományokból meg kellene valamennyit őrizni, illetve vissza kellene állítani. Úgy gondolta, hogy a téren hiába lenne olyan hely ahova le lehetne ülni, az idősebbek úgyis arra a padra ülnének, ahol most ülnek, a fiatalok találkozóhelye pedig a Görög sarok maradna.

Dr. Sipos Ferenc:
A Kossuth tér régebben egy piactér volt, amely nem volt szép. Az Erzsébet tér nagyon szép, de hányan ülnek a padokon?

Baranyi Imre:

Szerencsésnek tartotta, hogy a Bíráló Bizottság munkájában részt vehetett. Valóban úgy volna célszerű, ha először az épületeket újítanák fel, de a Petőfi u. 1. sz. alatti épület az elmúlt év folyamán készült el, a Városháza és a Református Nagytemplom felújítás alatt áll. Ha a volt Megyeháza pályázatát támogatják, akkor a rendbehozatalára két év is el fog telni. A Petőfi Szálló felújítására a pályázat be van nyújtva, de a Legfelsőbb Bíróságtól nem érkezett válasz arra a kérelemre. A 3. helyezett pályázat foglalkozott a tér történelmével, múltjával. A Horváth Mihály szobornak a téren lenne a helye, mert értékes alkotás.

Móra József:

A Kossuth tér átépítésével kapcsolatos határozati javaslatot elfogadásra javasolta. Amennyiben a pályázat nem nyer támogatást a központi pénzekből, akkor meg kellene határozni a Képviselő-testületnek, hogy saját erőből milyen fokozatossággal próbálják ezt az átalakítást véghez vinni. A költségvetésben hány forintot szavaztak meg tervek készítésére? Mindenkinek megvolt a lehetősége a tervek megtekintésére.


Elment az ülésről: Dr. Dóczi Margit képviselő
A Képviselő-testület létszáma: 18 fő

Kiment a teremből: Füsti M. Lajos alpolgármester
A Képviselő-testület létszáma: 17 fő

Oltyán Lajos:

A látványterv tárgyalásán élmény volt hallgatni a fiatal tervezőket. Elhangzott, hogy ez a tér csak szerves egységben működhet. A Kossuth tér 5. sz. alatti épület tetőteraszáról szép kilátás nyílik a városra, amelyet nem használnak ki. A Horváth Mihály szobor csak oda tehető, ahol régen volt.

Visszajött a terembe: Füsti M. Lajos alpolgármester
A Képviselő-testület létszáma: 18 fő

Szirbik Imre:

Halmai László:

Ha egyetlen pályázó sem nyerte el az 1. díjat, akkor a Képviselő-testület miért akarja erőltetni a tér átrendezését? A képviselők gondolják át, hogy a 88 mFt tényleg erre kell-e? Sokkal több olyan dolog van, amely fontosabb.

László Béla:

Szirbik Imre:

A pályázat benyújtási határideje 2001. május 9., amelyet csak engedélyes tervvel lehet benyújtani. Több dolog merült fel kérdésként.

Szirbik Imre:

Kérte a képviselőket, aki egyetért az előterjesztéssel kapcsolatos vita elnapolásával és 2001. április 25-én a tervezők jelenlétében folytassák a tárgyalást, illetve hozzanak döntést, szavazzon.

A Képviselő-testület a javaslatot 13 igen szavazattal, 3 nem szavazat ellenében, 2 tartózkodás mellett elfogadta.