9.) A Városi Sportcsarnok elnevezése

Szirbik Imre:

Az előterjesztéssel kapcsolatban írásban van csatolva a Sportbizottság és a Kereskedelmi, Mezőgazdasági, Idegenforgalmi és Nemzetközi Kapcsolatok Bizottság véleménye.

Pap Imre:

Állampolgári megkeresésre készült el az előterjesztés. Abból indultak ki, hogy dr. Papp László az, aki szentesiként a legnagyobb sporteredményt érte el. Az 1928-as amsterdami olimpián birkózóként ezüstérmet nyert. Ez év novemberében lesz 5. éve, hogy a Sportcsarnokot átadták a sportolni vágyó közönségnek, és 5 éve annak, hogy Szentes elnyerte a Nemzeti Sportváros elismerő címet.

Móra József:

A Bizottságban az a vélemény alakult ki, hogy nem szerencsés ötletszerűen intézményeket elnevezni. Szép a Szentesi Városi Sportcsarnok elnevezés. Javasolta, hogy az előterjesztést vegyék le napirendről.

Szirbik Imre:

Kérte a képviselőket, aki egyetért az előterjesztés napirendről való levételével, szavazzon.

A Képviselő-testület a javaslatot 4 igen szavazattal, 11 nem szavazattal, 6 tartózkodás mellett nem fogadta el.

Pap Imre:


Szirbik Imre:

Móra József:

Felhívta a figyelmet, hogy a szentesieknek dr. Papp László neve mond valamit, de Magyarországon van egy másik Papp László, amely tévesztésre adna okot. Kérte, hogy az elnevezést ne kapkodják el. Szépen hangzik a Szentesi Városi Sportcsarnok elnevezés.

Dr. Dóczi Margit:

Kérte a képviselőket, hogy az indítványt támogassák. A Városi Sportcsarnok elnevezésből ne csináljanak „piacügyet". Olyan megoldást tudna még elképzelni, hogy az jelenjen meg a közvélemény előtt, hogy „Egyetértenek-e azzal, hogy a Városi Sportcsarnok a Dr. Papp László Sportcsarnok nevet viselje."

Oltyán Lajos:

Megfontolásra ajánlotta a névegybeesést. A lakosság nagyon kis hányada tudja, hogy ki volt dr. Papp László. A Sportcsarnok vezetője az ide érkező vidékieknek magyarázhatja, hogy ez a dr. Papp László egy volt szentesi birkózó, nem pedig az, aki még él.

Dr. Dóczi Margit:

Dr. Demeter Attila:

Az előterjesztést támogatta. Nagyra becsülte dr. Papp László személyiségét, az elért sporteredményét, és a befutott szakmai pályáját. Szentes város büszke lehet dr. Papp Lászlóra.

Horváth István:

Bejelentette, hogy előterjesztést támogatja.

Baranyi Imre:

Támogatta az előterjesztést és nem zavarja a névazonosság. Javasolta, hogy a Szentesi Élet c. újságban közöljék életútját, fényképét.

Orbán István:

Szirbik Imre:

A Sportbizottság javaslatát elgondolkodtatónak tartotta. A város akkor őrzi meg az értékeit, ha a város köztudatában benne van.

Halmai László:

Megdöbbentő, hogy arról vitatkoznak, dr. Papp László méltó-e arra, hogy a Sportcsarnok az ő nevét viselje. Fordítva kellene elgondolkodni, méltóak vagyunk-e arra, hogy dr. Papp László nevét igénybe vegyük. Javasolta, hogy az önkormányzat keresse meg dr. Papp László örököseit azzal a kéréssel, hozzájárulnak-e ahhoz, hogy Szentes város a Sportcsarnokát róla nevezze el, az 1928-as olimpián elért eredményének 75 éves évfordulóján.

Orbán István:

Egyetértett az előtte felszólalóval és javasolta, hogy a város kiemelkedő sportolóiról egy emléktáblát is állítsanak a Sportcsarnokban.

Szirbik Imre:

Dr. Sipos Ferenc:

Tudomása szerint az örökösöknek, a családtagoknak joguk a névfelhasználáshoz beleegyezésüket adni, illetve nem adni.

Dr. Sztantics Csaba:

Abban az esetben, ha az előterjesztés elfogadásra kerül, akkor az örökösöket meg kell keresni, hogy az elnevezéshez hozzájárulnak-e.

Pap Imre:

Előterjesztőként egyet tud érteni azzal, hogy a lakosságot megkérdezzék, így nevezzék-e el a Városi Sportcsarnokot. Az 1 hónapos időszak alkalmat ad arra, hogy az örökösöket is megkérdezzék a hozzájárulásról.

Szirbik Imre:

Móra József:

Az imént hangzott el, hogy intézményt nem lehet elnevezni az örökösök hozzájárulása nélkül.

Orbán István:

Szerencsétlen helyzet alakulna ki, ha a család beleegyezését adja az elnevezéshez és a Képviselő-testület úgy dönt, hogy nem nevezi el dr. Papp Lászlóról az intézményt.

Szirbik Imre:

Szirbik Imre:

Kérte a képviselőket, aki az eredeti indítványt elfogadja, szavazzon.
A Képviselő-testület a javaslatot 12 igen szavazattal, 1 nem szavazat ellenében, 8 tartózkodás mellett nem fogadta el.
Kérte a képviselőket, aki egyetért azzal, hogy az önkormányzat az örökösöket keresse meg és kérje hozzájárulásukat az elnevezéshez, illetve az intézmény elnevezését évfordulóhoz kössék, szavazzon.
A Képviselő-testület a javaslatot 11 igen szavazattal, 2 nem szavazat ellenében, 6 tartózkodás mellett (2 fő nem szavazott) elfogadta.
Kérte a képviselőket, aki egyetért azzal, hogy a Sportcsarnok a Szentes Városi Sportcsarnok nevet viselje, szavazzon.
A Képviselő-testület a javaslatot 5 igen szavazattal, 7 nem szavazat ellenében, 9 tartózkodás mellett nem fogadta el.
Kérte a képviselőket, aki egyetért a Sportbizottság javaslatával, miszerint kérjék ki a lakosság véleményét, szavazzon.
A Képviselő-testület a javaslatot 7 igen szavazattal, 10 nem szavazat ellenében, 4 tartózkodás mellett nem fogadta el.

Szirbik Imre:
A Képviselő-testület úgy döntött, hogy megkérdezi a családot és kerek évfordulón kívánja elnevezni a Sportcsarnokot és meghozta az alábbi határozatot:

112/2001. (IX.07.) KT
Tárgy: A Városi Sportcsarnok elnevezése

H A T Á R O Z A T

Szentes Város Önkormányzata Képviselő-testülete a Városi Sportcsarnok elnevezésével kapcsolatos előterjesztés megtárgyalta. A Képviselő-testület úgy döntött, hogy dr. Papp László – Szentes város kiemelkedő sportolójának – örököseit megkeresi és az intézmény Dr. Papp László Sportcsarnok elnevezéséhez az előzetes hozzájárulást megkéri. A Képviselő-testület az intézmény elnevezését kerek évfordulóhoz köti, s végleges döntését ezen információk birtokában hozza meg.

A határozatról értesítést kap:
1.) Szentes Város Jegyzője