10.) A termál sportuszoda működtetése – Egészségturisztikai beruházási pályázat

Szirbik Imre:

Az előterjesztéssel kapcsolatban írásban van csatolva a Kereskedelmi, Mezőgazdasági, Idegenforgalmi és Nemzetközi Kapcsolatok, a Pénzügyi, a Városrendezési,- Fejlesztési és Környezetvédelmi Bizottság véleménye.
A pályázati döntéshez a 3 határozati javaslati pont két részre bontható. A Képviselő-testületnek nyilatkoznia kell, hogy áfa szempontjából nettó vagy bruttó elszámolású beruházásról van-e szó. A 3. pontban a pályázat hiánypótlásához az önkormányzati önerőt ütemezni kell. A legutóbbi rendkívüli ülésen felmerült az általános forgalmi adó kapcsán annak megvizsgálása, hogyan lehet elszámolni a közel 100 mFt-os adótételt, amely ugyan megoszlana a pályázati elnyert pénzeszközök és az önkormányzat forrásai között, de majd 25 mFt-tal terhelné a költségvetést. Áttekintették a Szentes Városi Szolgáltató Kft.-n és a Szentesi Víz- és Csatornamű Kft.-n belüli megoldások mit jelentenének. Megállapítást nyert, hogy mindkét cég esetében vannak olyan feladatok, amely az adómegosztást vonnák maguk után és részlegesen mégiscsak áfa-veszteségek következnének be. Intézménynél megoldható az, hogy önálló költségvetési intézményként önálló adóalanyként ezek a kérdések ne mosódjanak össze, de a Pénzügyminisztériumnak van egy számítási modellje, amely azt tartalmazza, hogy az 1 főre eső ellátottsági színvonal nem más, mint a működési költségvetés végösszesen osztva a normatívát adó lakosságszámmal. Indítványozta, hogy a Képviselő-testület hozzon létre önálló vagyonkezelő és beruházó gazdasági társaságot. Ez a gazdasági társaság az általános kft. szabályai szerint működjön, melynek alapító okiratát a következő ülésen kidolgozva tárgyalják meg. Kérte, járuljanak hozzá, hogy a pályázat hiánypótlásaként ez a nyilatkozat megtételre kerüljön.

Orbán István:

Önálló gazdasági társaság létrehozását javasolta.

Szabó Péter:

Az előterjesztés arra irányul, hogy önálló gazdasági társaságot hozzanak létre. Ha a strand üzleti alapon fog működni, mindenkinek belépőt kell fizetni. A költségvetés szerkezetére, kiadási struktúrájára komoly változást fog eredményezni. Ezzel a gazdasági társasággal a 400 mFt-os beruházás áfa vonzatát nyerik meg. Hosszú távon áfa befizetők lesznek, mert a szolgáltatás ellenértékében mindig megfizettetik ezt az áfát a szolgáltatást igénybe vevővel. Kalkulációt kellene készíteni arra, hogy mennyi az a várható bevétel, illetve áfa vonzata, amelyet "aprópénzként" vissza kell fizetni a költségvetésbe.

Szirbik Imre:

Ha egy gazdasági társaságnak ez a fő profilja, akkor a működtetés nem azt jelenti, hogy uszodát működtet, hanem a meglévő Sportközpontnak bérbe adja ezt a vagyontárgyat és a bérleti díj után kezdődnek az áfa meggondolások.

Szirbik Imre:

Kérte a képviselőket, aki a határozati javaslatot támogatja, szavazzon.

A Képviselő-testület a javaslatot 16 igen szavazattal 1 tartózkodás mellett elfogadta és meghozta az alábbi határozatot (2 fő nem szavazott):

74/2001. (V.18.) KT
Tárgy: Egészségturisztikai beruházási pályázat - termál uszoda működtetése
H A T Á R O Z A T

Szentes Város Önkormányzata Képviselő-testülete megtárgyalta a termál sportuszoda - kemping fejlesztés lebonyolítási lehetőségeit és az alábbi határozatot hozta.
1.) A Képviselő-testület a város beruházásának megvalósítására, az üzleti alapon működtethető vagyonának gyarapítására és működtetésére új gazdasági társaságot hoz létre.
Felkéri a Polgármestert, hogy a létesítendő egység alapító okiratát (társasági szerződését) a Képviselő-testület következő ülésére terjessze elő.
Felelős: Polgármester
Határidő: 2001. júniusi képviselő-testületi ülés
2.) A Képviselő-testület felhatalmazza a Polgármester, hogy a pályázat mellékleteként nyilatkozzon, hogy a fejlesztés megvalósítását, lebonyolítását általános forgalmi adó visszaigénylésére jogosult önálló költségvetési szerv vagy gazdasági társaság végzi, s az önálló szervezet megalakításáról a beruházás megkezdése előtt gondoskodik.
3.) A Képviselő-testület az 55/2001. (IV.18.) KT. sz. határozatában foglaltakat az alábbiak szerint pontosítja:

A pályázott beruházás nettó összege 362.174 eFt. A Képviselő-testület a vállalt saját erőt, a beruházási kiadás 25%-át – 91.050 eFt-ot –

2001. évben 46.000 eFt
2002. évben 45.050 eFt

összegben biztosítja.

A határozatról értesítést kap:
1./ Gazdasági Minisztérium Budapest
2./ Szentes Város Polgármestere
3./ Polgármesteri Hivatal Közgazdasági Osztálya
4./ Polgármesteri Hivatal Vagyongazdálkodási Csoportja