6./ Szentes, Kossuth tér 1. sz. alatti ingatlan (volt megyeháza) hasznosítása

Szirbik Imre:

Az elõterjesztéssel kapcsolatban írásban van csatolva a Jogi és Ügyrendi, illetve a Városrendezési-, Fejlesztési és Környezetvédelmi Bizottság véleménye.

A Megyei Önkormányzattal közösen a Megyei Illetékhivatalt kérték fel elõzetes értékbecslésre. A Megyei Illetékhivatal végleges véleményét még nem adta meg, szóbeli közlése alapján 350-400 millió Ft közé értékelte a Megyeházát jelenlegi állapotában. Kérte a Képviselõ-testületet, hogy méltányolja és mérlegelje az elõterjesztést, hiszen ha ezek a számok véglegesek lesznek, a saját beruházási szükséglet 200-250 millió Ft között lesz.

Dr. Rébeli Sz. Tamás:

Mikorra várható a megyétõl pénz erre a beruházásra? Véleménye szerint amíg ezt nem lehet tudni felesleges, hogy bármilyen kötelezettséget vállaljon az önkormányzat tulajdonátadással. Feleslegesen ne tegyen a Képviselõ-testület egy olyan nyilatkozatot, amelyben elõre lemond tulajdonjogáról.

Kiment a terembõl: Dr. Sipos Ferenc képviselõ
A Képviselõ-testület létszáma: 22 fõ

Szirbik Imre

A Megyei Közgyûlés február hónapban tárgyalja a költségvetését, ennek kapcsán dönthet arról, hogy Szentes ajánlatát elfogadja-e. Az elõzõ Képviselõ-testület ebben a kérdésben egyszer már elvi álláspontot foglalt azzal, hogy a meglévõ tulajdonból nem enged át. A Megyei Közgyûlés ahhoz ragaszkodik, hogy csak olyan helyen ruház be, ahol legalább a beruházás értékének megfelelõ tulajdont szerez.

Visszajött a terembe: Dr. Sipos Ferenc képviselõ
A Képviselõ-testület létszáma: 23 fõ

Dr. Rébeli Sz. Tamás:

Ha a Koszta József Múzeum beköltözik a volt Megyeházába, akkor a jelenlegi épületével mi fog történni?

Kiment a terembõl: Hornyik László képviselõ
A Képviselõ-testület létszáma: 22 fõ

Szirbik Imre:

Ebben a pillanatban konkrét megoldásra javaslat nincs. A Megyei Közgyûlés tulajdonában van a Koszta József Múzeum épülete, sorsa a két önkormányzat megegyezésén múlik.

Halmai László:

A 94/1998. (V.29.) KT határozat ugyanezt kimondta. Mi szükség van ennek a megerõsítésére.

Szirbik Imre:

Az említett határozat a tulajdonkérdésben úgy döntött, hogy nem ad át tulajdont a város.

Dr. Dóczi Margit:

Nem egyértelmû számára, ha a megye hozzájárul ennek a felújításnak az elvégzéséhez, akkor a megye milyen forrás terhére fogja megtenni. Lesz-e olyan hitelrésze a ráfordítandó pénzösszegnek, ami által esetleg egy bank jelzálogjogot nyerhet egy önkormányzati tulajdonban lévõ ingatlana felett.

Móra József:

A megyei önkormányzatnál nem merül fel a kérdés, hogy Szentes milyen forrásokból finanszíroz beruházásokat. Úgy gondolta, ha erre a megyei önkormányzat hajlandóságot mutat, akkor megtalálja rá a forrást. A városnak érdeke, hogy valami történjen ezzel az ingatlannal. A városi költségvetésben nincs annyi, hogy értékmegõrzõ, állagmegõrzõ felújításokat tudjon végezni ezen az épületen. Az ingatlannal olyan értéket szeretne teremteni, amely a város érdekeit szolgálja. A határozati javaslatot támogatni kell.

Visszajött a terembe: Hornyik László képviselõ
A Képviselõ-testület létszáma: 23 fõ

Orbán István:

Mint a Megyei Közgyûlés alelnöke felolvasta a Megyei Közgyûlés elõterjesztendõ költségvetési határozatának ide vonatkozó részét. Az ingatlant a megye és Szentes Város Önkormányzata közösen hasznosítja, a szükséges felújítási munkákat a két önkormányzat elsõdlegesen pályázati pénzeszközök felhasználásával eszközölje, emellett felkéri a Tulajdonosi,- Mûvelõdési,- és Sportbizottságait, hogy az ingatlan közös hasznosítására vonatkozóan folytassák le a szükséges vizsgálatokat és egyeztetéseket Szentes Város Polgármesterével, ennek eredményérõl a Közgyûlést tájékoztassák.

Kiment a terembõl: Dr. Dóczi Margit képviselõ
A Képviselõ-testület létszáma: 22 fõ

Dr. Sipos Ferenc:

Köszönetet mondott azoknak, akik résztvettek a Megyeháza tulajdonjogának rendezésében. Egy ilyen épületet felújítani, hasznosítani csak akkor lehet, ha tartalmat tudnak adni. Tudomásul kell venni, hogy a Levéltárnak bõvülésre lenne szüksége. Nincs mindenki azon a véleményen, hogy Szentesen ilyen nagyságrendû beruházást, felújítást kellene eszközölni.. Az érvek és a tények meggyõzik õket, hogy viszonylag kevésbé beruházás-igényes egy új raktár építése. Az a véleménye, hogy a Megyeháza megfelelõ tartalommal, minõséggel a városnak a dísze lenne.

Visszajött a terembe: Dr. Dóczi Margit képviselõ
A Képviselõ-testület létszáma: 23 fõ

Baranyi Imre:

A megoldandó közös feladatok között a Megyeházát is említette a Megyei Közgyûlés elnöke.

Amikor ez az épület rendbetételre kerül és megtelik élettel, a Képviselõ-testület büszkén állhat Szentes lakossága elõtt, hogy ebben a dologban elõrelépett.

Kiment a terembõl: Dr. Demeter Attila képviselõ
A Képviselõ-testület létszáma: 22 fõ

Halmai László:

A Megyeháza ügyét nem támogatta. Elmondta, hogy a volt Megyeháza mellett oda kellene adni Szentes bel- és külterületi belvízelvezetõ rendszerét is.

Szabó Péter:

Véleménye szerint a tulajdoni arányokat nem lehet meghatározni. Indítványozta, ha a Koszta József Múzeum beköltözik a Megyeházába, akkor a múzeum épületéért cserébe adjon az önkormányzat tulajdoni hányadot a Megyeházából, ami megkönnyítené a Liget általános rendezési tervét, másrészt az önkormányzat vagyona nem csökkenne. Ez az áthidaló javaslat azt biztosítaná, hogy az önkormányzat értéket cserél értékre, tulajdoni hányadot egy másik ingatlanra. A felújításra vonatkozó értékarányokban meglévõ bizonytalanság kiküszöbölhetõ.

Visszajött a terembe: Dr. Demeter Attila képviselõ
A Képviselõ-testület létszáma: 23 fõ

Oltyán Lajos:

Az egyetlen tiszta stílusú épület a városban a volt Megyeháza. Csongrád megye egyik legnagyobb Levéltára itt van. A Koszta József Múzeumnak olyan régészeti értékei vannak, amelyeket nem tudnak közkinccsé tenni. A Megyeháza épületében lehetne kiállítani, mert itt elférnének a mûvek, alkotások. A város értékeinek védelmében nem jutnak elõre.

Szirbik Imre:

Felhívta a figyelmet, hogy az elõterjesztés azt tartalmazza, hogy nem a jelenlegi tulajdonból adnának át, hanem a beruházásnak megfelelõ az értéknövekedés tulajdoni része kerülne a Csongrád Megyei Önkormányzat tulajdonába. Szentes úgy nyert kórháza rekonstrukciójára pénzt, hogy a pályázó a Csongrád Megyei Közgyûlés volt. A Megyei Közgyûlés neve több esélyt jelentene.

Orbán István:

A város szempontjából Szabó Péter indítványát tartotta szerencsésebbnek. Megítélés szerint 5-600 millió Ft a Megyeháza a forgalmi értéke jelenlegi állapotában. A Koszta József Múzeumnak a Ligetben található épülete 30-50 millió Ft körül lehet. Ennek arányában egy vagyoncserét lehetne végrehajtani, amellyel a város, a megye, illetve a Liget rendezésének a problémája is megoldódna. A Megyeháza kaphatna olyan kulturális feladatot, amellyel használva lenne. A Megyeháza mûszaki állapota miatt nem halogatják a döntést.

Baranyi Imre:

A Képviselõ-testület Szabó Péter indítványát is javasolhatja a megyének, de ne legyen kizárva a jelenlegi döntés se.

Orbán István:

Szabó Péter javaslata a város szempontjából lényegesen elõnyösebb.

Szirbik Imre:

Szabó Péter javaslata szerint a Képviselõ-testület ajánlja fel, hogy a Koszta József Múzeum jelenlegi forgalmi értékének megfelelõen adjon tulajdonrészt a jelenlegi értékbõl? Javasolta, hogy a határozati javaslat a./ változata legyen ezzel kibõvítve.

Szabó Péter:

A most megszerzett tulajdonrésszel ezt az ügyletet lezárnák. A felújításra ki mennyit fordít rá pályázat útján, saját forrásból, az már akkor dõlne el, amikor megnyerték a pályázatokat. Azt, hogy a megye saját forrást adjon a felújításba, annak fejében már használati jogot szerez csak, tulajdonjogot nem. Ha a megye fogja üzemeltetni az épületet, a saját funkcióit tölti be, akkor fektessen be saját erõt és erre tulajdonjogot még egyszer ne szerezzen. A Képviselõ-testület a tulajdonjog szerzéssel biztosítja azt a lehetõséget, hogy használati jogot szerezzen, illetve felújítsa az épületet.

Szirbik Imre:

Nem értett egyet az indítvánnyal, mivel a Megyei Önkormányzat csak akkor ruház be, ha tulajdonjogot is szerez.

Dr. Rébeli Sz. Tamás:

Nem jogszerû, hogy a másik fél a beruházás értékének arányában kér tulajdonjogot. A beruházások folytán a forgalmi értékre gyakorolt hatása arányában tulajdonjogot kérhet, de beruházás értékére nem kérhet, hiszen a mûszaki érték jóval magasabb, mint a forgalmi értéknövekmény.

Szirbik Imre:

Ha valaki beruház és itt marad, a város érdekeit szolgálja. Az épületen belül komoly mûszaki károsodások vannak. Minden elhalasztott döntés újabb kárt jelent.

Füsti Molnár Lajos:

Javasolta, hogy a határozati javaslatot fogadja el a Képviselõ-testület így, Szabó Péter indítványát akkor tárgyalják, amikor a Koszta József Múzeum beköltözik az épületbe. Ezt a határozati javaslatot így kell elfogadni.

Szirbik Imre

Dr. Dóczi Margit:

Javasolt, hogy Szabó Péter indítványát a polgármester elsõként bocsátsa szavazásra.

Udvarhelyi Gyula:

Kérte, hogy ebben az ügyben névszerinti szavazás legyen.

Móra József:

Úgy gondolta, hogy nem a pillanatnyi érdekeknek kell dominálni.

Szarvas Pál:

Hogyan lehet megállapítani a forgalmi értékre gyakorolt hatást?

Dr. Rébeli Sz. Tamás:

Ha már adni kell a megyének valamit, akkor Szabó Péter indítványát fogadná el. A Megyeháza jelenlegi állapotában 400 milliót ér, a megye rákölt 200 milliót, de csak 100 millióval növeli meg az értékét, tehát ér 500 milliót, akkor a megye kap 1/5-öd részt, a városé pedig 4/5-öd rész. Nem a beruházás effektív költségének arányában kap tulajdont.

Szarvas Pál:

A forgalmi értéket úgy lehet megállapítani, ha az önkormányzat eladná az ingatlant. Ténylegesen a forgalmi érték megállapítása nem definiálható.

Baranyi Imre:

Ha a Megyeházába beköltözik a Koszta József Múzeum és ott lesz a Levéltár, nem lesz olyan Képviselõ-testület, aki el akarja adni az intézmények feje fölül az ingatlant.

Dr. Dóczi Margit:

Támogatta a névszerinti szavazást.

Dr. Sipos Ferenc:

A Koszta József Múzeum Ligeti épületének a megszerzése Szentes számára nagy fontosságú. A Koszta József Múzeum jelenlegi épületével kapcsolatban dönteni kellene.

Szirbik Imre:

Szirbik Imre

Kérte a képviselõket, aki elfogadja a névszerinti szavazást, jelezze.

A Képviselõ-testület a javaslatot 16 igen szavazattal, 3 nem szavazat ellenében, 3 tartózkodás mellett elfogadta.

Szirbik Imre: szünet

Bessenyei Gábor (Rádió Szentes)

Szirbik Imre:

Kérte, hogy Szabó Péter indítványát két részre bontsák.

1. A Koszta József Múzeum jelenlegi épületének értékét figyelembe véve a múzeum tulajdonjogának megszerzése ellenértékeként a Megyeháza tulajdonjogának meghatározott hányadát a forgalmi érték arányában adja át a város a Megyei Közgyûlésnek, ezáltal a Megyei Közgyûlés tulajdoni hányadot szerez.
2. A további beruházással és felújítással kapcsolatos ráfordítások így megszerzett tulajdoni hányadot már nem változtatnák meg.

Azért kérte a bontást, mert a határozati javaslat a.) változata úgy szól, hogy a megye a saját beruházásainak nagyságrendjében szerezne tulajdont. A kettõt kezeljék alternatívaként.

Szabó Péter:

Indítványát módosította, amennyiben a megye nem járul hozzá az 1. pontban beterjesztett feltételekkel a cseréhez legyen felhatalmazva a polgármester, hogy a határozati javaslat a.) változata szerint tárgyaljon a megyével.

Szirbik Imre:

A Megyei Közgyûlés anyagát tagbizottságai elkezdik tárgyalni. A megyei költségvetést a Vagyonbizottság és Pénzügyi Bizottság egyetértésével lehet elõterjeszteni. Ha a megye a beruházásához nem szerezhet tulajdont, nem terjeszti elõ, nem kerülhet be a költségvetésbe ezáltal az ez évi pályázatokba sem a Megyeháza kérdése.

Halmai László:

Véleménye szerint Szabó Péter indítványa megegyezik a határozati javaslat b.) változatával.

Szirbik Imre:

Szabó Péter képviselõ indítványának elsõ része a Koszta József Múzeum és a Megyeháza tulajdoni cseréjére vonatkozik függetlenül a beruházástól. A javaslat második része ellentmond a határozati javaslat a.) változatának.

Dr. Demeter Attila:

Az indítvány 2. mondatát – a további beruházással és felújítással kapcsolatos ráfordítások így megszerzett tulajdoni hányadot már nem változtatnák meg – a Ptk. közös tulajdonra vonatkozó rendelkezését a Képviselõ-testület figyelmébe ajánlotta, miszerint bármilyen beruházás, ráfordítás a tulajdoni hányadok arányában fogja növelni a továbbiakban, az érték a tulajdoni hányadok arányában oszlik meg.

Baranyi Imre:

Egyetértett azzal, hogy a Koszta József Múzeum épülete kerüljön vissza a város tulajdonába, de véleménye szerint a megye nem egyezik bele, hogy ilyen arányban kapjon tulajdont.

Dr. Rébeli Sz. Tamás:

Valóban közös tulajdoni beruházás alapján lehet tulajdonjogot megállapíttatni. Az átadással nem értett egyet. Javasolta, hogy a Csongrád Megyei Önkormányzat csak saját beruházásait tudja rávetíteni a forgalmi érték növekedésre, a pályázati beruházások arányát már ne, hiszen az a kormánytól jött pénzzel Szentesen ne szerezzen tulajdonjogot.

Szirbik Imre:

A határozati javaslat a.) változatát módosította, miszerint ... a Csongrád Megyei Önkormányzat saját beruházásainak nagyságrendjében...

Szabó Péter:

Az elõzõ indítványát fenntartotta azzal a megjegyzéssel, ha a Megyei Önkormányzat ezen az alapon nem hajlandó tárgyalni, akkor a következõ ülésre visszahozzák a határozati javaslat a.) változatát.

Szirbik Imre:

A Csongrád Megyei Közgyûlés februárban jóvá fogja hagyni a 2000. évi költségvetését. A Megyeháza kérdése vagy belefér a költségvetésébe, vagy 1 év múlva lehet ebben az ügyben újra elõrelépni.

A következõ javalatokban kell döntenie a Képviselõ-testületnek.

1. A Koszta József Múzeum jelenlegi épületének értékét figyelembe véve a múzeum tulajdonjogának megszerzése ellenértékeként a Megyeháza tulajdonjogának meghatározott hányadát a forgalmi érték arányában adja át a város a Csongrád Megyei Közgyûlésnek, ezáltal a Megyei Közgyûlés tulajdoni hányadot szerez.
2. A további beruházással és felújítással kapcsolatos ráfordítások így megszerzett tulajdoni hányadot már nem változtatnak meg.
3. Az elõterjesztés határozati javaslatának a.) változata
4. Az elõterjesztés határozati javaslatának b.) változata
5. Az elõterjesztés határozati javaslatának a.) változata a Jogi és Ügyrendi Bizottság módosítása szerint.

Kérte a képviselõket, hogy ezen indítványok szerint szavazzanak.

Szirbik Imre: 1. igen 2. nem 3. igen 4. nem 5. nem
Baranyi Imre:1. igen2. nem3. igen4. nem 5. tartózkodás
Dr. Demeter Attila:1. igen2. nem3. nem4. nem 5. igen
Dr. Dóczi Margit:1. igen2. igen 3. nem4. igen 5. igen
Félegyháziné Somogyi Éva:1. igen 2. igen 3. igen 4. igen 5. nem
Füsti Molnár Lajos: 1. igen2. nem 3. igen 4. nem 5. tartózkodás
Halmai László:1. igen2. igen 3. nem 4. igen 5. igen
Hornyik László:1. igen 2. nem 3. igen 4. nem 5. tartózkodás
Horváth István:1. igen 2. igen3. nem 4. igen5. igen
Katona-Kiss János:1. igen2. nem 3. igen 4. nem 5. nem
Móra József:1. igen 2. nem 3. igen 4. nem 5. nem
Nagy Mihály: 1. igen 2. nem 3. igen 4. nem 5. nem
Ollai Istvánné:1. igen 2. igen3. nem 4. igen5. tartózkodás
Oltyán Lajos:1. igen2. nem3. igen4. nem 5. nem
Orbán István: 1. igen 2. igen3. nem4. igen5. igen
Pap Imre:1. nem 2. nem 3. igen 4. nem 5. nem
Dr. Rébeli Sz. Tamás:1. igen 2. igen 3. nem4. igen 5. igen
Dr. Sipos Ferenc:1. igen2. nem 3. igen 4. nem 5. tartózkodás
Szabó Péter:1. igen 2. igen 3. nem 4. igen 5. igen
Szarvas Pál:1. igen 2. nem 3. igen 4. nem 5. tartózkodás
Szûcs Lajos:1. igen 2. nem 3. igen 4. nem 5. igen
Törõcsik Zoltán:1. igen 2. nem 3. igen 4. nem 5. igen
Udvarhelyi Gyula:1. nem2. nem 3. nem 4. nem 5. igen

 
Sztantics Csaba

A Képviselõ-testület az 1. javaslatot 21 igen szavazattal, 2 nem szavazat ellenében elfogadta.
A Képviselõ-testület a 2. javaslatot 8 igen szavazattal, 15 nem szavazat ellenében nem fogadta el.
A Képviselõ-testület a 3. javaslatot 14 igen szavazattal, 9 nem szavazat ellenében elfogadta.
A Képviselõ-testület a 4. javaslatot 8 igen szavazattal, 15 nem szavazat ellenében nem fogadta el.
A Képviselõ-testület az 5. javaslatot 10 igen szavazattal, 7 nem szavazat ellenében 6 tartózkodás mellett nem fogadta el.

A Képviselõ-testület meghozta az alábbi határozatot:

Bessenyei Gábor (Rádió Szentes)

Szirbik Imre

 

7/2000. (I.28.) KT
Tárgy: Szentes, Kossuth tér 1. sz. alatti ingatlan (volt megyeháza) hasznosítása

 

H A T Á R O Z A T

Szentes Város Önkormányzata Képviselõ-testülete a Szentes, Kossuth tér 1. sz. alatti ingatlan (volt megyeháza) hasznosításáról szóló elõterjesztést megtárgyalta és az alábbi határozatot hozta:

1./ Szentes Város Önkormányzata Képviselõ-testülete, fenntartva a 94/1998. (V.29.) KT számú határozatában foglaltakat, egyetért azzal, hogy a Csongrád Megyei Önkormányzat saját beruházásainak nagyságrendjében, Szentes, Kossuth tér 1. (volt Megyeháza) szám alatti ingatlan forgalmi értékéhez viszonyított arányban szerezzen az épületen tulajdonjogot.

2./ A Képviselõ-testület kezdeményezi, hogy a Koszta József Múzeum jelenlegi épületének értékét figyelembe véve a múzeum tulajdonjogának megszerzése ellenértékeként, a volt Megyeháza tulajdonjogának meghatározott hányadát a forgalmi érték arányában adja át a város a Megyei Közgyûlésnek, ezáltal a Megyei Közgyûlés tulajdoni hányadot szerez.

Felkéri a Polgármestert, hogy amennyiben a Csongrád Megyei Közgyûlés támogatja a volt megyeháza tulajdoni helyzetének ilyen módon történõ rendezését, készítse elõ és terjessze a Képviselõ-testület elé a megállapodás-tervezetet.

Határidõ: 2000. februári KT ülés
Felelõs: Polgármester

A határozatról értesítést kap:

1.) Csongrád Megyei Önkormányzat Közgyûlése
2.) Szentes Város Polgármestere
3.) Polgármesteri Hivatal Közgazdasági Osztály Vagyongazdálkodási Csoportja
4.) Polgármesteri Hivatal Közgazdasági Osztálya

Szirbik Imre:

Meglesz az a többség, amely csak a megye saját forrásbeli beruházásaihoz ad át tulajdonjogot. A támogatások a településeknél maradnak, hasonlóan, mint a középiskolák esetében a döntési jogok.

Elment az ülésrõl: Félegyháziné Somogyi Éva képviselõ
A Képviselõ-testület létszáma: 22 fõ