2011. november 18.

Maradt még Bertókban pár menet

Csupán 3 percig, de győztesként láthatta Robit (jobbról) hazai közönségeBeszédes adatok: 11 év kihagyás, 7 hetes felkészülés, végül 3 perc a ringben. Mind Bertók Róbert szombati győztes mérkőzéséhez kötődik, mely után a szentesi sportszervező és egykori ökölvívó szándéka szerint végleg szögre akasztja a kesztyűt.

De hogy ne szaladjunk ennyire előre, emlékezzünk meg a Szentesi Kinizsi TE (SZITE) és a Felix Promotion múlt heti küzdősport gálájának szentesi vonatkozású felvezető mérkőzéseiről. Sajnálatos módon ekkor még nem helybeli győzteseknek tapsolhattunk, hiszen a SZITE öklözőinek (Petrovics István, Faur Csaba, Nagy Imre) nem sok babér termett ellenfeleikkel szemben. A hazai publikumnak azonban ennél sokkal nagyobb hiányérzete volt, mert azt a korábbi válogatott, magyar bajnok ökölvívót, kick-box világbajnokot várta, aki a szentesi ringbe már több mint 100 mérkőzést szervezett, őt magát azonban még nem láthatták idehaza bunyózni. Bertók Róbert a 11. gálának épp ezért a Premier és búcsúmérkőzés címet adta, és 11 évvel az utolsó amatőr bokszmecscse után nekilátott az edzésnek, egykori mestere, Gál László irányításával.

A teltházas sportcsarnok közönségének túlnyomó többsége már Robi profikénti debütálását várta. Előbb első edzőjétől, dr. Bertók Gyulától megtudhattuk: kezdeti benyomása az volt öccséről, hogy rendkívül jó ritmusérzéke van. Nem csak kesztyűző-partnere, edzője, gyúrója volt Robinak, de pszichológusa is.

– Nehezen fogadta el az edzésmódszeremet, ugyanis sokat dolgoztunk, – összegezte az első tréner. Két éves közös munka után a fiatal versenyzőt elvitte az Újpesti Dózsa.

Az olimpiai és világbajnok Kovács Istvánt kérte fel Robi, hogy a különleges mérkőzésen bíróként közreműködjön.

– Nagyon szerettem Robival bokszolni, nem csupán azért, mert azt a kevés mérkőzést, amit egymás ellen vívtunk, én általában megnyertem, hanem mert egy nagyon tisztességes, korrekt versenyző volt. Barátságban maradtunk, s az első szóra jöttem most is, – fogalmazott Kokó, aki sajnálja, hogy hosszú idő után csak erre az egy mérkőzésre vállalkozott Bertók, mert az ő szakmai tudása, rutinja sok boldog évet szerzett volna szentesi szurkolóinak.

A négy menetesre tervezett kisváltósúlyú összecsapásra az Ironbox profi bunyósa, Török Csaba érkezett elsőként a szorítóba, 4 győzelemmel és 2 vereséggel. Ő is távozott elsőként, hiszen Bertók Robi pontos találataitól háromszor is megrogyott, s Kokó még az első menet végén beszüntette az egyenlőtlen küzdelmet. A szentesi sportolót a technikai K.O.-val megnyert búcsúmérkőzés után állva tapsolta meg a csarnok közönsége. A találkozó után látszott rajta, de ő is állította: maradt még benne pár menet, hosszabb öszszecsapásra számított.

– Nagyon rég nem éreztem már így magam, olyan feltöltődött voltam, hogy az elképesztő. Hogy őszinte legyek, nagyon szerettem volna még pár menetet eltölteni a ringben. Két verzió volt: vagy agyonnyom a hazai közönség, vagy motivál, szerencsére az utóbbi történt – magyarázta, már az öltözőben, ahol egyszer csak Rácz Félix, a Félix Promotion első embere egy plakettel ajándékozta meg az ökölvívót, pályafutásának lezárása emlékére. S hogy valóban vége lenne? – A szívem azt mondja: gyerünk, gyerünk! Az összes edző a környezetemben dicsért, mennyire jó vagy. Mégis, most azt mondom: nem, – mosolygott a 37 éves sportember, majd még mindig felpörögve, püfölt néhányat a levegőbe.

Darók József