2011. november 18.

Egyre szövevényesebb a Petőfi Szálló ügye

"Komplikált a történet, végkimenetele pedig kérdéses." (Fotó: Bíró Dániel)Újabb szállal bővült, s ezzel még szövevényesebbnek látszik a Petőfi Szálló ügye: egy internetes lap szerint a nagypolitika is beleszólt abba, mi legyen az épülettel. Zsohár Árpád szerdán a városházán tárgyalt, ahol kitartott amellett, hogy cége fejezhesse be a hotelfelújítást. Az önkormányzat döntéshozói jövő héten határoznak, hogy merre tovább.

Hétről hétre új információk szivárognak ki arról, mi vezethetett oda, hogy ez év végére nem fejeződhetett be a Petőfi Szálló felújítása. Először az Index közölt cikket arról, milyen peres vita folyik a beruházó Pendola Szentes Kft., a kivitelezésre szerződött Arcadom Zrt., valamint a közvetítő szerepet betöltő Lama Plus Kft. között. Nem sokkal később a propeller.hu írta meg, hogy eddig mintegy 700 millió forintot fordított a projekt előkészítésére a beruházó cég, az Arcadom pedig előbb 2,7 milliárdért, majd szerződésmódosítás után végül 3,5 milliárdért vállalta, hogy 14 hónap alatt elvégzi a munkát, 2010. októberében még sem vonult fel a területre, viszont később teljesítés nélkül két részszámlát állított ki közel 800 millió forint értékben.

A legújabb fejlemények szerint a legfelső körökig is elérhet a Petőfi Szálló ügye: szerdán a hvg.hu-n jelent meg, hogy az internetes lap birtokába került dokumentumok alapján feltételezhető, hogy Kubatov Gábornak, a Fidesz pártigazgatójának kérésére nem fogott hozzá a szentesi szálloda kivitelezéséhez a milliárdos üzletember, Demján Sándor cége, az Arcadom Zrt. A hírportál azt írta, maga a kivitelező volt vezérigazgatója hivatkozott a politikus "elvárásaira". A hvg.hu-hoz eljutott levél szerint Zsohár Árpád ezzel kapcsolatban egy, a kivitelezőnek írt számon kérő levélben Hajdú László Arcadom vezérigazgatót szembesítette saját korábbi kijelentéseivel, miszerint "Kubatov Gábor Fidesz-pártigazgató személyes megkeresése" miatt nem kezdték el időben a munkálatokat, hogy Szentes szocialista polgármestere, Szirbik Imre "az építkezés megkezdését még véletlenül se tudja az önkormányzati kampányában használni". Az utalás a politikai befolyásolásra későbbi beszélgetéseken is elhangzott – állították a Pendola Szentes tanácsadó cége, a Lama Plus Kft. részéről a hvg.hu-nak, amit közjegyzői nyilatkozatba is foglaltak, amely szintén az internetes lapnál van. Kubatov Gábor személyi titkárán keresztül azt üzente a hvg.hu-nak, hogy sem a történetben szereplő cégeket nem ismeri, sem az Arcadom korábbi első emberét, vagy bármelyik munkavállalóját.

Mindeközben itthon is sokan véleményt formáltak a történtekről, de a nyilatkozatok ellenmondásosak voltak arról, hogy a beruházó és az önkormányzat közös cége, a Pendola Szentes Kft. menynyire érintett a megindult eljárásokban. Lapunk utánanézett, és az internetes cégjegyzék szerint a társaság nincs felszámolás alatt. A beruházó cége, a Pendola Kft. viszont végrehajtás alatt áll. Zsohár Árpád lapunknak azt mondta, ez az eljárás nincs összefüggésben a szentesi projekttel. A vállalkozó szerdán a Pendola Szentes Kft. felügyelő bizottsága előtt, majd a képviselő-testület 7 tagjából álló döntéshozó grémiumnak számolt be az elmúlt hónapok történéseiről és terveiről. Az elhangzottak kapcsán a Szentesi Életnek úgy fogalmazott: továbbra is kitart amellett, hogy a várossal közös cégük fejezhesse be a hotelfelújítást, amelynek előkészítésére rengeteg pénzt áldozott, az önkormányzatnál mégis rendre támadások kereszttűzébe került. Hozzátette, kíváncsian várja a városvezetés állásfoglalását, különösen annak tükrében, hogy társaságuk jogerős építési engedéllyel rendelkezik, és a várossal kötött szindikátusi szerződés szerint 2013-ig lehetősége van a rekonstrukció befejezésére.

Hogy végül ki kezdheti meg a szálló felújítását, az most a városházi döntéshozókon múlik. Horváth István, a városfejlesztési bizottság elnöke csupán annyit jegyzett meg lapunknak a szerdai tanácskozás után, hogy komplikált az ügy, végkimenetele pedig kérdéses. Szirbik Imre is szűkszavú volt: – Átgondoljuk a történteket, és minden körülmény figyelembevételével döntünk a jövő héten – mondta a polgármester.

Bíró Dániel