2011. november 11.

Időben segíteni

Program a gyermekek korai fejlesztésére

Az agy plaszticitása folytán az élet első éveiben módunk van arra, hogy beavatkozzunk a kóros fejlődést észlelve. Minden gyermek számára fontos, hogy ebben az időszakban – az egyéni adottságokat figyelembe véve – segítsük értelmi, érzelmi, testi fejlődését. Így van ez az átlagostól eltérő, más fejlődésű, értelmi, érzékszervi, mozgási károsodással küzdő gyermekek esetében is. Ha az első életévekben nem segítjük, fejlesztjük őket, elveszítjük a lehetőséget arra, hogy egy magasabb szinten funkcionáló, az életet boldogan, vagy elviselhető módon élő, önellátó, a társadalomba beilleszkedő ember váljék belőlük.

A képviselő-testület októberi ülésén elhangzott: a társadalom szempontjából egyértelmű, hogy a korai beavatkozás a legolcsóbb és minden tekintetben a legoptimálisabb megoldás. A korai fejlesztés szűkebb értelemben a 0-6 éves korú, az átlagostól eltérő ütemű vagy irányú fejlődést mutató gyermekek tervszerűen felépített, komplex fejlesztő programja.

A koraszülött utógondozás feladatait 2008 januárjában egy magasabb szintű ellátást biztosító, úgynevezett Fejlő-désneurológia Szakrendelés vette át dr. Báló Mária vezetésével a rendelőintézetben. A munkacsoportban neurológus szakorvos és egy félállású pszichológus dolgozik. Az előterjesztésből kitűnt: szükség lenne rászoruló gyermekeknek a mozgás és a mentális fejlesztés kiterjesztésére is. Ez megvalósítható 4 órás munkaidőben egy fő fejlesztőpedagógus és egy fő DSGM terapeuta (gyógytornász) alkalmazásával.

A korai fejlesztés csapatmunka, mely részben az egészségügyi, részben az oktatási területen dolgozó szakemberek összehangolt munkája nyomán teremhet édes gyümölcsöt. Egységes szemléletre és megoldásokra van szükség a korai fejlesztő gördülékeny működéshez.

Városunkban jelen van minden olyan szakember, aki a korai fejlesztésben szerepet kell, hogy vállaljon, de nem megfelelő szervezettséggel – fogalmazott dr. Chomiak Waldemar, majd még hozzátette: – A Felhőcsikó Egyesület alapszabályában szerepel a rehabilitáció fejlesztése, ezért a hiányzó tárgyi feltételeket pályázat, vagy adakozás útján is be lehet szerezni, mely tehermentesítené az önkormányzatot.

Az egészségügyi bizottság elnöke elmondta: gyerekek jönnek a világra bizonyos betegséggel, fejlődési rendellenességgel, sok esetben későn vesszük észre, hogy valami baj van. Dr. Báló Mária segítségével egy olyan előterjesztést dolgoztak ki, amely segíteni szándékozik ezeken a családokon, hogy itt helyben történjen meg a gyerekek korai fejlesztése.

Móra József szerint az előterjesztés ebben a formában nem támogatható. Meggyőződését tovább erősítette a novemberi Horizont című hirdető újság, amelyben arról adtak hírt, hogy november 12-én 10 és 17 óra között a háziorvosi rendelőkben várják az érdeklődőket vércukor, koleszterinszínt, stb., mérésre. – Talán elkerülte a hirdetők figyelmét az, hogy csak akkor mehetnek mérésre, ha abban az időben nem fogyasztottak semmilyen táplálékot. Legalább 12 óra koplalás kell ahhoz, hogy biztonsággal el tudjuk végezni a koleszterinszint mérést. Én itt azt látom, hogy szakemberek próbálják laikusokra áthárítani azt a felelősséget, amit nekik kellene viselni – jelentette ki a képviselő.

Horváth István látva a vita elmérgesedését, abból a megfontolásból, hogy ne legyen méltatlan az előterjesztésben foglaltaknak, azt javasolta, legyen ez egy első olvasat, és térjenek vissza rá később. Olyan ügyről van szó, amely több megfontoltságot érdemel, jegyezte meg. Hasonló gondolatokat fogalmazott meg Krausz Jánosné is. Hozzá egy prominens orvos írt levelet ez ügyben. Mint mondta, Vásárhelyen és Szegeden már jól működik a rendszer, a döntést a gyerekek érdekében ne halogassák sokáig.

Halmai István korrekt megoldásnak tartotta képviselőtársa hozzászólását, ugyanakkor nemtetszését fejezte ki Móra József hozzászólása miatt. – Nem szoktam jogászokkal, történészekkel vitatkozni, mert nincs meg hozzá a kellő ismeretem. Én elhiszem azt, hogy az ember itt több cikluson át polihisztorrá válhat, orvosi előadásokat tarthat, orvosi képzettség nélkül. Sok minden csodára vevő vagyok, de azt visszautasítom, hogy amikor a szentesi gyerekek vagy felnőttek egészségügyi ellátásával kapcsolatos előterjesztés van napirenden, akkor hatalmas vehemenciával esik a témának. – adott hangot felháborodásának a képviselő.

Szirbik Imre polgármester a következőket javasolta: – Amikor lesz a kórháznak kiszámítható jövője és lesz kiszámítható vezetője, mert ebben a pillanatban a miniszter úr újra akarja pályáztatni az összes fekvőbeteg ellátó intézmény vezetőit, üljünk le és az önkormányzat teherbíró képességének tudatában csináljunk egy fontossági sorrendet. Biztonsággal mondom, a gyerekek fogják ennek a sorrendnek a prioritását élvezni.

Dr. Chomiak Waldemar hozzáfűzte: Szentesen 0-tól 3 éves korig nincs meg a korai fejlesztés lehetősége. Jelenleg oktatási intézményben folyik, egy beteg gyerek nem várhat ki egy nyári szünetet, a kezelést folytatni kell, ezért tártuk fel a problémát. Móra József szavaira így válaszolt: vércukorszintet nemcsak éhgyomorra, hanem úgynevezett prosztandális vércukorszintet is mérni kell. Sőt, ez utóbbi inkább mérvadó. Étkezés után másfél órával is mérünk.

Lovas József