2011. november 5.

Márton-napi ételek

Libaleves

Hozzávalók: 1 kg libaaprólék, 4 nagyobb sárgarépa, 3 nagyobb fehérrépa, 1 nagyobb vöröshagyma, 1 kisebb zeller, 8-10 gerezd fokhagyma, 10 szem egész fekete bors, 1 paprika, 3-4 egész (szárított vagy friss) csípős paprika, 1-1 ág rozmaring és kakukkfű, só ízlés szerint.

Elkészítése: A megtisztított libaaprólékot hideg vízben feltesszük főni. Ha felforrt, leszedjük a habját. Ezt követően fűszerezzük a hagymával, a fokhagymával, a szemes borssal és a sóval. Lassú tűzön főzzük tovább. A leveszöldségeket megpucoljuk, és hasábokra szeleteljük. Amikor a hús félpuha, a leveshez adjuk a zöldségeket, a paprikákat, és tovább főzzük lassú tűzön. Sós vízben vagy a leszűrt leves egy részében megfőzzük a lúdgége tésztát, lecsöpögtetjük, leveses tálba tesszük, és rászűrjük a libalevest. A főtt csontos húst és a zöldségeket a leves mellé kínálhatjuk.

Töltött liba

Hozzávalók: 1 fiatal liba (kb. 3,5 kg), 30 dkg zsemlekocka, 30 dkg gesztenye (hámozott, kis kockákra darabolt), 15 dkg libamáj (feldarabolva), 1/4 l tej, 4 tojás, 8 dkg hagyma (kockára vágva), 5 dkg vaj, 2 nagyobb alma (nagyobb darabokra vágva), 5 dió (feldarabolva), 4 aszalt szilva (feldarabolva), 1 evőkanál, só, bors, majoranna, petrezselyem.

Elkészítése: A tejet a tojással elkeverjük, a zsemlekockára öntjük, majd hagyjuk, hogy megszívja magát. A hagymát a vajon üvegesre pároljuk, a májat is kicsit átsütjük vele, sózzuk, borsozzuk. Minden hozzávalót a zsemlemasszához adunk, ízlés szerint sózzuk, a majorannával ízesítjük. 10 percig állni hagyjuk. A libát kívül-belül sózzuk, belül majorannával bedörzsöljük. A töltelékkel megtöltjük, hústűvel összetűzzük. 180-200°-os sütőben szép ropogósra sütjük. Párolt lila káposzta illik hozzá.