2011. november 5.

Gitárral a rákos gyerekekért

Felemelő példája annak, milyen nemes célra használható a tehetség: a zenész Seres Antal alapítványt hozott létre, s menedzserével, Ombodi Csillával a hangszerek segítségével szeretne segíteni rákbeteg gyerekeken.

Egy fővárosi koncerten játszott a Fivérek rákos és fogyatékkal élő gyerekeknek, ekkor figyelt fel a zenekarvezető Antal, mint meséli, egy 4 éves beteg kisfiúra, akinek megengedte, hogy pengethesse a gitárját. A meghatározó élményből született az elhatározás, hogy miután 8 éve oktat fiatalokat, rákbeteg gyerekeket is tanítson zenélni, mondta Antal, s hangsúlyozza: magánemberként áll az ügy mellé. Ombodi Csillával keresték fel a budapesti Heim Pál kórházat és a szegedi gyermekklinikát. A vezető főorvosok nem utasították el őket, s bebocsátást nyertek a kórtermekbe, hogy szájmaszkot viselve a komoly fájdalmakkal küzdő rákos betegek arcára örömöt csaljanak a gitárjátékkal. Már az elején a rendszerességben gondolkodtak, így aztán szerdánként Szegeden, csütörtökönként Budapesten alkalmazzák a zene terápiás hatását a beteg gyerekeken akiknek ezáltal javul a közérzetük.

A másfél hónapja indult zenés foglalkozások, vagy ahogyan Antal és Csilla emlegetik, a "gyógy-órák" odáig jutottak, hogy már Santana dalaival is ismerkedhetnek a gyerekek, kiknek a zenei ízlését is formálhatják. Mint Csilla elárulta, nem is gondolták, hogy enynyire nagy lesz a ragaszkodás a kis betegek részéről. A találkozások mindenesetre a zenészre és menedzserére is hatással voltak: míg kezdetben sajnálkozásból sírtak, később már a meghatottságtól. Azonban soha nem panaszkodhatnak a gyerekek előtt, mert ők sem teszik, árulta el Csilla, mit tanult tőlük.

Kezdeményezésüknek ad keretet egy alapítvány, melyhez kuratóriumi tagnak felkérték dr. Hetyei Erika gyermekgyógyászt és dr. Jelenffy Anna ügyvédet. A még bejegyzés előtt álló alapítvány bevételéből a gyerekek részére hangszereket, illetve ajándékokat, játékokat vásárolnának.

Az alapítvánnyal ezen kívül is nagy terveket szőnek: 10-15 fellépést terveznek Antalék, amiben már természetesen a zenekar két további tagja is szerepet vállal. Minden koncertre hívnak sztárvendéget, első alkalommal november 18-án a szentesi sportcsarnokban az egykori drámai tagozatos Zsédával számítanak a közönségre. Az este folyamán újra láthatjuk táncolni a Szentesnek sok sikert hozó, többszörös magyar bajnok Szögi Szilviát, valamint a Magyar Színház táncosait. Zárásként helybeli közép- és általános iskolások kórusa énekel majd, s mint megtudtuk, a 150 diák hetek óta, lelkesen készül a fellépésre, a próbát még az őszi szünetben sem hagyták ki. A koncerten a kis betegek közül néhányan, s már gyógyult gyerekek is jelen lesznek.

Darók József