2011. november 5.

Környezetünk védelmében

A Kossuth téren felállított interaktív sátorban hasznos információk, interaktív játékok, dokumentumfilmek és háttéranyagok álltak az érdeklődők rendelkezéséreA fényforrások szelektív gyűjtésével nemcsak a környezetet óvjuk, de a begyűjtött termékek újrahasznosítása is megoldható. Sajnos, ma Magyarországon gyakran nem gondolunk erre, amikor a veszélyes anyag tartalmú fényforrásokat a kommunális hulladékok közé dobjuk. (Évente 6 millió alkalommal.) Pedig környezetünk védelme mellett az ipart is támogatja az, aki szelektíven gyűjti a fénycsöveket, izzókat.

"Két ország, egy cél, közös siker" – ez a mottója a Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Programnak, s ezt vallja az elektronikai hulladékgazdálkodásban hosszú évek óta jártas két cég, az Elektro-Coord Magyarország Kft., valamint román partnere, a Recolamp is. A határokon átívelő program Temesváron startolt, október 28-a és november 3-a között pedig Szentesen, a Kossuth téren találkozhattak az érdeklődők a road-showra készült rendezvénysátorral.

A szemléletformáló kampány hatodik magyarországi állomásán rendezett sajtótájékoztatón Szűcs Lajos alpolgármester, valamint Simon Zsolt, az Electro-Coord Magyarország Nonprofit Kft. az e-hulladék visszagyűjtéséért felelős menedzsere tájékoztatta az újságírókat. Elhangzott: fontos a lakosság körében tudatosítani, hogy a veszélyes anyagokat tartalmazó takarékos égők és fénycsövek nem kerülhetnek a kommunális hulladékba! Magyarországon 5500 ponton gyűjtik az elektronikus hulladékot és ezen belül is szelektíven a takarékos égőket, izzólámpákat. A világítótestek anyaga 85 százalékban újrahasznosítható. Magyarországon jelenleg az eladott világítótestek 40 százaléka kerül vissza a céghez, de azon dolgoznak, hogy 2016-ra ez az arány 70-80 százalék legyen. A közös magyar–román program keretében újabb 500 elektronikus hulladékgyűjtő pontot szeretnének létesíteni.

Az interaktív rendezvénysátor összesen 20 nagyvárost és 8 megyét érint a két országban. Magyarországon Békéscsabát, Hajdúböszörményt, Gyulát, Debrecent, Hajdúszoboszlót, Szegedet, Szentest, Nyíregyházát, Orosházát, és Hódmezővásárhelyt, míg Romániában Arad, Temes, Bihar és Szatmár megyei településeket. A rendelkezésre álló 1,6 millió eurót speciális gyűjtő konténerek gyártására és kihelyezésére, tájékoztató kampányok szervezésére, valamint az elhasznált világítótestek, izzók és neoncsövek újrahasznosítását szolgáló gyár építésére használják fel. A majdan Mező-kovácsházán felépülő üzem ellátja majd a projekt mindkét partner országát.

L.J.