2011. szeptember 30.

Sikeres MVH-s pályázat

23 millió forint támogatást nyert CNC esztergapad beszerzésére a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) mikrovállal-kozásokat segítő pályázatán Szécsényi Péter egyéni vállalkozó. A fejlesztésnek köszönhetően 3 új munkahely jön létre a szentesi vállalkozásnál.

Szécsényi Péter 1990 óta foglalkozik mezőgazdasági gépek alkatrészeinek gyártásával és forgalmazásával. Az elmúlt években, főleg a gazdasági válság 2008-as beköszöntével megnőtt a keres-
let a mezőgazdasági gépek utángyártott alkatrészei iránt, mivel jóval olcsóbban lehetett beszerezni, mint az eredeti, gyári elemeket. A megszaporodott megrendelői igények fejlesztésre sarkallták a szentesi vállalkozót, aki arra is figyelemmel volt, hogy olyan technológiát alkalmazzon a jövőben, ami megfelel korunk elvárásainak. Manapság ugyanis tervezőprogramok segítségével nagyon bonyolult és összetett alkatrészeket állítanak elő a gépgyártók, s ezeket nagyon nehéz hagyományos gépekkel utángyártani. Az ilyen elemek előállításához elengedhetetlenné vált egy számítógép vezérlésű komplex szerszámgép.

– 2009 őszén kedvező feltételekkel pályázatot írt ki a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal. Ideális lehetőséget kínált vállalkozásom fejlesztésére – mondta Szé-csényi Péter. A szentesi vállalkozó végül egy Takisawa EX-510 ellenorsós, hajtott szerszámos CNC esztergapad megmunkáló-központ beszerzésére, valamint az ISO-9001-es minőségbiztosítási rendszer bevezetésére, weblapkészítésre és tevékenységének reklámozására nyújtott be pályázatot. Azért ezt a szerszámgépet választotta, mert erős alkatrészek legyártására is alkalmas, és nagyobb munkadarabok megmunkálására is képes. A 2009-es fejlesztésű gép egy felfogatással és egy programozással képes bármilyen alkatrész legyártására, és termelékenysége húszszorosa egy hagyományos szerszámgépnek. Mindemellett környezetbarát, fékezéskor például villamosenergiát termel vissza a hálózatba. Kis- és középsorozatok gyártását piacképes áron lehet vele végezni, ugyanakkor egyedi alkatrészeket is rövid idő alatt el tud készíteni. Akár ezer program lefuttatására is képes, ezeket tárolni tudja, így bármikor ismételhető a gyártás. Az is szempont volt ki-választásakor, hogy javul a gyártmányok minősége, szebb felületek előállítására képes.

Tevékenységét kiajánló weboldalra azért volt szüksége Szécsényi Péternek, hogy könnyebb elérhetőséget biztosítson leendő megrendelőinek, akik közül egyre többen jelentkeznek határainkon túlról. A környező országokon kívül Németországból és Hollandiából is kapott már megbízást a szentesi vállalkozó, aki szerint az MVH pályázata nélkül képtelen lett volna a megfelelő fejlesztést megvalósítani. Pályázata sikeres lett, 23 millió forint támogatást nyert, ami a teljes fejlesztés összköltségét tekintve 60 százalékos támogatási arányt jelent. A projekt finanszírozásában lízingcég segített, de emellett az is nagy könnyebbséget jelent a vállalkozónak, hogy ettől az évtől folyamatosan be lehet nyújtani a számlákat az MVH-nak, így nem okozott pénzügyi nehézséget a fejlesztés lebonyolítása. Külön öröm Szécsényi Péter számára, hogy a beruházásnak köszönhetően három új munkahelyet teremt Szentesen – az új munkatársak betanítását már megkezdte a szerszámgép forgalmazója.

(X)