2011. szeptember 30.

Kistestvért kapna a strand

Tetemes veszteséget termel a gyógyfürdő

Ponyvával fedik le a termálmedencékhez vezető nyitott folyosót a strandon, ahol emellett több kisebb fejlesztést is végrehajtanak október közepéig. A város átvenné a kórháztól a gyógyfürdő üzemeltetését, amely jelentős veszteséget termelt az egészségügyi intézménynek.

A forró augusztus vendégforgalma feledtette a júliusi kiesést a ligeti strandon – tudtuk meg a Szentesi Üdülőközpont Nonprofit Kft. ügyvezetőjétől. Szűcs Szabolcs lapunknak elmondta, a csúcsot augusztus első vasárnapja jelentette, amikor 2800 látogatója volt a létesítménynek. Viszont hiába volt jó idő szeptemberben, ahogy iskolakezdéskor lenni szokott, megfogyatkozott a strandolók száma. Annak érdekében, hogy a szezont megnyújtsák és a forgalmat 10 százalékkal növeljék jövőre, újításokat tervez az üdülőközpont vezetője.

A hűvös ősz beköszöntéig több kisebb fejlesztést hajtanak végre az uszodában – erről keddi ülésén döntött a szentesi képviselő-testület. Így például megszüntetik a termálmedencék vizének hőmérsékleti ingadozását, illetve helyreállítják a megsülylyedt járófelületeket. A téli üzem zavartalansága érdekében kicserélik a már rossz állapotban lévő melegvíz fogadó tartályt. A fürdőzők kényelmét szolgálja, hogy áttetsző, ablakos ponyvával fedik le a termálmedencékhez vezető, padlófűtéssel rendelkező nyitott folyosót. A szaunában infrakabint és zuhanydézsát helyeznek el, a későbbiekben pedig az épület napozóteraszán kültéri szaunát alakítanának ki. A tervek szerint október 17-től működik majd sátor alatt a 33-as és a tanmedence, addig üzemelni fog az 50 méteres medence is.

A Szentesi Üdülőközpont Nonprofit Kft. pályázatot nyújtott be, hogy félmillió forintos támogatást nyerjen 7 új vécé kialakítására, eddig ugyanis csupán 10 mellékhelyiség állt a vendégek rendelkezésére. Az új illemhelyek a büfék melletti épületbe kerülnének, illetve nemenként egy-egy téliesített zuhanyállást is építenének oda.

Ha a gyógyfürdőben megnégyszereznék a belépők árát, az sem fedezné a kiadásokatBorsosabb beruházás lesz az 50 méteres medence felújítása, ami elodázhatatlanná vált, hiszen jelenlegi állapotában várhatóan nem fog üzemelési engedélyt kapni jövő tavasszal a szakhatóságtól. A korszerűsítést – amit statikai vizsgálat előz meg – három ütemben hajtanák végre.

Sekélyebb lenne az 50-es

Elsőként – a hatékonyabb vízforgatás érdekében – alulról becsöveznék a medencét, ezt vízzáró betonnal fednék le, majd lefestenék. Ezzel 350-ről 210 centiméterre csökkenne a legnagyobb vízmélység. Mindez bruttó 37 millió forintba kerül. A második ütemben – ez már kevésbé sürgető – kiépítenék a feszített víztükörhöz szükséges vályúrendszert a medence oldalán, új rajtköveket szerelnének fel, a hőcserélőt pedig a medenceszint alá süllyesztenék. A harmadik ütemben csempével burkolnák a medencét, és kicserélnék a korlátokat és a gépészeti berendezéseket. Az is az elképzelések között szerepel, hogy jövő nyárra szponzori támogatással három kis csúszdát helyeznek el a gyermekmedencéknél, illetve élményelemet építenek be a tanmedence nyugati oldalán.

Az üdülőközponttal kapcsolatos hír, hogy 2012-től az önkormányzat átvenné az Ady Endre utcai gyógyfürdő üzemeltetését a kórháztól – erről Szirbik Imre nyilatkozott a Rádió Szentesnek. Nem volt ez korábban sem titok, hiszen a már elfogadott szentesi ciklustervben is szerepel, hogy a jövőre 50 éves fürdőt a város szeretné hasznosítani. A polgármester elmondta, már folytatott egyeztetést az átvételről a megyei önkormányzat ve-zetésével. Szentes a ligeti stranddal összekapcsolva működtetné a fürdőt, amit most pályázati források kiaknázásával fejleszteni szeretne. Erre a célra 50-60 millió forintot fordítana az önkormányzat, mégpedig az uszodafejlesztésre elkülönített hitelkeret terhére.

39 milliós bukta

Modernizációra és a szolgáltatások bővítésére szükség is lenne, a gyógyfürdő ugyanis nem igazán jövedelmező a kórház számára: az elmúlt esztendőben több mint 39 millió forint veszteséget termelt. Ha a tavalyi látogatottságot alapul véve megnégyszereznék a belépők árát, az a bevétel sem fedezné a kiadásokat. A gazdaságosabb üzemeltetéshez elengedhetetlenül szükséges az épület energetikai rendszerének korszerűsítése. A nyílászárók cseréje az elvesztett hőenergiát harmadára csökkentené, tekintet-tel arra, hogy mintegy 210 négyzetméteres az épület egy rétegű ablakfelülete. Ez mai árakon 5-7 millió forintba kerülne. Növeli a veszteséget az udvari medence téli lefedése is, hiszen amellett, hogy sok pénzbe kerül, bevételkiesést is jelent, hiszen a fürdőzők közül sokan a kültéri nyitott medencehasználatot igényelnék télen is. Ezekről a tapasztalatokról Várkonyi Katalin számolt be lapunknak, akinek néhány kérdést tettünk fel a gyógyfürdőről. Arra a kérdésünkre, hogy az intézmény tervbe vette-e a gyógyfürdőben működő ellátások a kórház kerítésén belülre telepítését, a főigazgatónő azt válaszolta, hogy ilyen jóváhagyott intézményi terv nincs. Jelenleg nincs is lehetőségük, helyük ezeknek a szolgáltatásoknak a befogadására. Azt is megtudtuk tőle, hogy a szentesi önkormányzat tervéről nem tárgyalt a fenntartó megyei önkormányzat és a kórház vezetése. Hogy születik-e még idén megállapodás a működtetés átvételéről, az kizárólag a fenntartón múlik.

Kép és szöveg:
Bíró Dániel