2011. szeptember 23.

A bor barátságokat hoz

A csongrádi bort népszerűsíti a Tóth házaspár, Bertók Róbert és Gulyás FerencMagyar bor mindenkor. E szlogen jegyében, és végre kifejezetten kellemes időben rendezhették meg a 7. Térfesztivált az 5. bor- és pálinkaünneppel. A szentesiek ki is használták a magasra kúszó késő nyári hőmérsékletet, több ezren látogattak ki a párhuzamosan futó rendezvényekre.

A szombat este sztárja az Experidance (képünkön jobbra fent) volt látványos táncműsorával, melyet komoly érdeklődés és hosszan tartó vastaps kísért. A péntek délután megnyitott bor-és pálinkaünnep kezdőprogramja évek óta ugyanaz: borlovagokat avatnak. Fúvósok mögött érkezett a Kossuth térre Tóth Sándor és Tóth Sándorné, valamint Bertók Róbert. Őket javasolták idén a csongrádi Szent Vince Borrend tagjainak. A házaspárt Kunszeri Béla ajánlotta, míg Bertók Robit Gulyás Ferenc. Gyakorlati és elméleti feltételeken keresztül vezetett az út az avatásig, melyen alkalmasnak találtattak, hogy a csongrádi bor jó hírét meszsze vigyék.

Tóth Sándor és neje, a Király István Kertbarátkör tagjai, lelkes borbarátokként járják az ország bortermelő vidékeit, Villánytól Hajósig, s természetesen az alföldi borokat is nagyon szeretik, árulták el érdeklődésünkre. Imádják a bort körülvevő társasági életet. A bor ismeretlenekből barátokká teszi az embereket, vallja a házaspár. Azon vannak, hogy mindez elterjedjen Szentesen is. Ezért is tartják hasznosnak az itteni borfesztivált. Mivel szőlőbirtoka, sőt saját bora is van a Tisza-szigeten, így Tóth Sándor, mint mondja, tud viszonyítani. Azonban a borát csak családi fogyasztásra szánja. Emellett pálinkája is szokott lenni, teszi hozzá.

Annak ellenére, hogy a nemes magyar nedű szentesi népszerűsítésében öt éve komoly szerepet játszik, bevallása szerint Bertók Róbertet meglepetésként érte a borrendi ajánlás. Az avatáson az őt ajánló Gulyás Ferenccel 2007-ig nyúlik vissza kapcsolata: már az első borfesztivál szervezésekor segítséget kapott a csongrádi borásztól. Érdekes párhuzam: míg a korábbi magyar bajnok ökölvívó, kick-box világbajnok a borokat, a borász Bertók sportágait imádja, visszatérő szurkolója a bokszgáláknak.

Az újdonsült borrendi tag egyébként a minőségi, száraz borokat, köztük a csongrádit részesíti előnyben. Célja idecsábítani a csongrád-bokrosi bortermelőket, s örömteli, hogy szervezésében idén már három borászat képviseltette magát a szomszédvárból a szentesi borünnepen. Népszerűnek is bizonyultak, folyamatosan tömeg állt előttük.

A fiatal vállalkozó azt is sikerként könyvelheti el, hogy a Nemzeti Bormarketing Program támogatásával ingyenesen tudott 10 faházat felállítani a rendezvényre.