2011. szeptember 23.

A döntő volt a hab a tortán

Alaposan felülmúlta a várakozásokat a Hegyes Bertalan-Kis Violetta páros (képünkön) a Kisteleken rendezett WDSF ifjúsági tíztánc Európa-bajnokságon. A Szilver TSE kiválóságai sporttörténelmi sikert értek el azzal, hogy a döntőben táncolhattak.

A Csongrád megyei település tizedik alkalommal adott otthont nemzetközi táncversenynek, s idén szeptember 17-én az ifjúsági tíztáncosok legjobbjai is vetélkedhettek a korosztályos kontinensbajnoki érmekért. Hazánkat szentesi duó képviselte, s az idehaza már mindent megnyerő Hegyes Bertalan és Kis Violetta szereplését illetően a legjobb 12-be jutás volt a szakma elvárása. Ezt maguk a mindössze 3 éve egy párt alkotó fiatal táncosok is így kommentálják: a céljuk alapvetően az volt, hogy a középdöntőbe kerüljenek, hiszen egy világbajnoki 14. hely után minimum ott a helyük. Mint élménybeszámolójukból megtudjuk, annyira a középdöntőbe jutásra koncentráltak, hogy eleinte nem is hitték el: bent vannak a döntőben.

A fináléba 25 táncospár közül jutottak be Violettáék. Ez előttük ebben a korosztályban magyar táncosoknak még sohasem sikerült. A megszerzett 6. helyezéssel sporttörténelmet írtak. Elsősorban erőnlétben kellett előrelépniük, ebben és mentális téren személyi edzőjük, dr. Fritz Péter segítette őket. Technikai tudásukat pedig László Csaba, Németh Anikó és Tóth Orsolya fejlesztette.

A helyszín közelsége miatt Szentesről is sokan buzdították őket a versenyen. Mivel a kategóriában ők voltak az egyedüli hazai pár, az egész csarnok nekik szurkolt, ami igen jól esett, főleg, amikor a már 40. táncnál jártak. Valóban, négy körben összesen 40-szer mutatták be tudásukat. Minthogy a középdöntőt célozták meg, előtte mindent beleadtak, a döntőben azonban Berci bevallása szerint mégsem érezték a fáradtságot.

A jövő évi lesz az utolsó szezonjuk az ifjúságiaknál, s céljuk a még jobb szereplés. Legközelebb Dabason a felnőtt-ifjúsági tíztánc ranglista-verseny vár rájuk, amit felkészülések szánnak a soron következő világversenyre, az ostravai latin vb-re.

Az egyesület vezetője, Szatmári-Nagy Szilvia úgy gondolja, az is óriási és egyedülálló teljesítmény, hogy táncosai mindhárom, azaz a tíztánc, a standard és a latin világbajnokságra is kijutottak. A tíztánc nagyon komoly megterhelést jelent, s általában nem lehet elvárni, hogy a latin és standard táncok specialistáival is felvegyék a versenyt. Bár Bertalan és Violetta az idei nyertesei a MOL-tehetségkutató programjának, ezen a szinten a versenysport már súlyos költségekkel jár, így a világversenyekre való kiutazásra további támogatókat keresnek a táncosoknak.

Darók József