2011. szeptember 2.

Kis kukta

Rakott lecsó karfiollal

A rakott lecsó karfiollal a megszokott lecsó egy nagyon finom és laktató, továbbá extra zöldséges verziója, amely egyben a köretet is tartalmazza. Elkészítése egyszerű, érdemes kipróbálni szezonban, mielőtt ráunnánk a lecsóra..

Hozzávalók: 1 nagy fej karfiol, 2 adag lecsó, 1-2 pár virsli, 15 dkg tarhonya, 1 pohár tejföl, 5 dkg reszelt sajt, só.

Elkészítése: A lecsót a szokásos módon elkészítjük , hozzáadjuk a karikára vágott virslit.

A karfiolt rózsáira szedjük, enyhén sós vízben megpároljuk, leszűrjük, leöblítjük és lecsepegtetjük. A tarhonyát megfőzzük, alaposan lecsepegtetjük. Egy sütőtálat kikenünk olajjal. A tál aljába terítjük a tarhonyát, rá a virslis lecsót, majd a párolt karfiol rózsákat. Tetejére öntjük a tejfölt, megszórjuk reszelt sajjtal. 200 fokos sütőben addig sütjük, amíg a teteje megpirul.

Zöldséges virsli

Hozzávalók: 1 kg gyökeres zöldség, 1 leveskocka, 1 ek. kakukkfű, 1 fej kelkáposzta, 1 ek. olívaolaj, 40 dkg virsli (frankfurti), 3 dkg vaj, őrölt bors.

Elkészítése: Lábasban vizet forralunk, beleteszzük a leveskockát. Közben a zöldségeket megpucoljuk, feldaraboljuk, majd puhára főzzük kb. 15 percig. A kelkáposztát vékony csíkokra vágjuk és hozzáadjuk a főtt zöldségekhez, majd 2 percig tovább főzzük. Leszűrjük, egy villával vagy krumlitörővel áttörjük, sózzuk, megborsozzuk. A virslit 3-4 cm-es darabokra vágjuk, majd az olajban átsütjük. Hozzáadjuk a vajat és a kakukkfüvet majd a tört zöldségeket. Néhány percig barnára sütjük, néha megkeverjük. Melegen tálaljuk.