2011. szeptember 2.

Kórházi műtőtömb

Az elúszott hajó visszatér?

2009-es látványterv a műtőtömbrőlAz egészségügyi intézményrendszer államosítása miatt a kórházi műtőtömb fejlesztésébe a szentesi önkormányzat nem tud beszállni – mondta lapunknak adott múlt heti interjújában Szirbik Imre. A polgármester kijelentése kapcsán felmerül a kérdés, hogy mi lesz az intézmény jövőképét és státuszát meghatározó milliárdos fejlesztés sorsa.

A téma még inkább aktuálissá vált attól, hogy múlt pénteken a Csongrád Megyei Önkormányzat és a Csongrád Megyei Kormányhivatal vezetői, Magyar Anna elnök asszony és B. Nagy László kormánymegbízott közös sajtótájékoztatójukon bejelentették: januártól minden, a Csongrád Megyei Önkormányzat által kezelt intézmény – így a szentesi kórház, valamint a Boros Sámuel szakközépiskola, szakiskola, a Horváth Mihály Gimnázium és a Zsoldos Ferenc Középiskola és Szakiskola is – a Kormányhivatalhoz kerül. Azt is fontos megemlíteni, hogy a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) lapunknak küldött levele szerint a műtőtömb beruházáshoz forrást nyújtó pályázatot előreláthatólag az ősz folyamán ismételten meghirdetik mintegy 44 milliárd forintos keretösszeggel.

Az első alkalmat nem használta ki a kórház a fejlesztés beindításához. 2009 októberében jelent meg a pályázati felhívás. Novemberben a városvezetés azt akarta elérni, hogy a megye helyett Szentes vezényelje le a pályázat előkészítését és a projekt megvalósítását. Ebbe nem ment bele a fenntartó, de egy hónappal később már úgy döntöttek a megyeházán, hogy szakmai okok miatt inkább átadják a pályázatbenyújtás lehetőségét az intézménynek. 2010 januárjában arról szóltak a hírek, hogy a remélt 3 helyett csak 2 milliárdos fejlesztés valósítható meg az uniós forrásokból. Néhány hét múlva viszont jött a jó hír, hogy a lobbinak köszönhetően változtak a feltételek, mégis 3 milliárdos lehet az elnyerhető támogatás. Február elején úgy döntött a megyei közgyűlés, hogy az eredeti februári határidő helyett legkésőbb április 16-ig adja be a kórház a pályázatát. Ezzel egy időre el is úszott a hajó, hiszen – mint ahogy az NFÜ sajtóosztályától megtudtuk – február 22-én lezárták a pályázatot, és azóta sem hirdették meg újra.

A beruházáshoz szükséges 10 százalékos pályázati önrészről, vagyis a 300 milliós saját erőről úgy állapodott meg a megye és város, hogy fele-fele arányban vállalják a terheket. Amennyiben Szentes – az államosítás és az önkormányzatot is sújtó svájci frank drágulása miatt – kihátrál a korábbi egyezségből, adódik a kérdés: a fenntartó mit tervez a fejlesztéssel? Hétfőn el is küldtünk néhány kérdést Magyar Annának, de azt a választ kaptuk sajtósától, hogy lapzártánkig biztosan nem tud felelni rájuk.

Megkerestük Baráth Lajost, a kórház megbízott vezetőjét és Várkonyi Katalin főigazgatónőt, aki csütörtökön tért vissza szülés utáni szabadságáról, de egyikőjük sem kívánt egyelőre nyilatkozni a műtőtömb ügyében.

Amint megjelenik a kiírás, mindenképpen benyújtja a pályázatot a megyei önkormányzat, függetlenül attól, hogy jövőre ki lesz a szentesi kórház fenntartója – nyilatkozta lapunknak Gémes László. A megyei egészségügyi bizottság elnöke szerint az itt élőknek nagyon fontos ez a fejlesztés, és teljesen mindegy, ki valósítja meg végül a beruházást. Pozitív elbírálás esetén is csak 2012-ben kerülhet aláírásra a támogatási szerződés, vagyis a szükséges önrészt a jövő évi költségvetésben kell biztosítani. Ha az állam lesz a fenntartó, akkor neki kell finanszírozni a saját erőt – az elnök szerint így egyszerűbb is lenne. Gémes hozzátette, Szentes döntési joga, mennyivel veszi ki a részét az ügyletből. Ami az elnyerhető összeget illeti, a kiíráskor kiderül, mekkora támogatás elnyerésére van esély, ezért Gémes szerint koordinálásra lesz szükség a pályázni készülők között.

B. D.