2011. augusztus 19.

A frankhitelesek tizede nem törleszt

A szentesi K&H-nál még nem kértek árfolyamrögzítést

A svájci frank árfolyama továbbra is borzolja a kedélyeket, ezért lapunk kíváncsi volt, helyi szinten milyen következményei voltak az elmúlt hetek eseményeinek. Arra a kérdésünkre, hogy jelenleg Szentesen mennyien nem fizetik a törlesztést, a lapunknak nyilatkozó pénzintézettől nem kaptunk választ, de a hazai tapasztalatokról tájékoztattak.

– Egyes településekre lebontva nem áll módunkban adatokat megadni, országos szinten a K&H Banknál az első negyedéves adatok szerint mintegy 130 ezer ügyfél rendelkezik devizaalapú jelzálog lakáskölcsönnel, ezek többnyire svájci frank alapon felvett hitelek. Ez év március végéig a 130 ezer ügyfél hozzávetőleg 12 százalékának módosítottuk a hitelét, azaz valamilyen módon átütemeztük az eredeti kölcsö-nüket. A nem teljesítő hitelesek aránya a bankban az idei első negyedév adatai szerint a teljes lakossági hitelállományon belül 9,25 százalék – nyilatkozta Héjjas Béla fiókcsoport-vezető. Hozzátette, a K&H 2009 februárja óta működtet a fizetési nehézségeket tapasztaló ügyfelei számára egy programot, amelyet kiegészít  az állami segítségnyújtás a törvényi szabályozás keretei között. A banknál több technika (pl. részletfizetés, törlesztés felfüggesztése, fizetési haladék, futamidő növelése) is létezik az ügyfelek terheinek mérséklésére, problémáinak a kezelésére. Ezek egyedi megoldások, ügyfélre szabottak.

Azt is megtudtuk, hogy a hét első felében mérsékelt volt az érdeklődés  a szentesi K&H-nál a kormányzat által meghirdetett adósmentő-csomaggal kapcsolatban, beadott kérelem nem volt.

Egyre több szentesi fordul segítségért a polgármesteri hivatalhoz a megnövekedett törlesztő részletek miatt – tudtuk meg Mészáros Ágnestől, a szociálpolitikai osztály munkatársától. Az ügyfélforgalom mintegy 40 százalékkal nőtt az utóbbi időszakban. A támaszra szorulóknak rossz hír, hogy a szociális törvény alapján a segélyek megállapításánál az igénylők nettó bérét veszik figyelembe, de azt már nem, hogy ebből mennyit fordítanak hiteltörlesztésre vagy éppen rezsire. A jegyzői hatáskörbe tartozó ellátások esetében méltányosság gyakorlására nincs lehetőség, ezért elutasításra kerülhetnek kérelmek. A családok egyre kiszolgáltatottabb helyzetbe kerülnek, ezt a számok is bizonyítják: amíg 2008-ban 1400 gyermek kapott rendszeres gyermekvédelmi támogatást, 2011-ben ez a mutató meghaladta az 1600-at. Rendkívüli gyermekvédelmi támogatást három éve 1800, idén már több mint 2000 gyermek kapott.

Jellemző az eddigi helyzetre, hogy a hitelfelvevők inkább a részleteket törlesztik, és a közüzemi számlákat nem fizetik ki. Az év első felében 229 esetben nyújtott adósságkezelési támogatást a hivatal – azok kaphattak, akiknél a közüzemi tartozás nem haladta meg a 400 ezer forintot, és az adósság negyedét önerőből fedezték. Hitelintézeti tartozásra egyelőre kevesen igényeltek támogatást. Ennek fő oka az lehet, hogy 6 havi tartozás után lehet csak kérni, és a felgyülemlett adósság nem lehet több 600 ezer forintnál, továbbá itt is 25 százalékos önrészt kell vállalnia az adósnak. Lakásfenntartási támogatást – amelynek feltételrendszere szeptembertől változik – 356 szentesi kapott az év első felében, szociális kölcsönt 14, átmeneti segélyt pedig 743 esetben nyújtott június végéig az önkormányzat.

B. D.