2011. július 29.

Kis kukta

Slambuc

Hozzávalók: 10 dkg kolozsvári (húsos) szalonna, 20 dkg szárított csuszatészta, 1 fej vöröshagyma, 1 púpos evőkanál pirospaprika, 12 dkg füstölt kolbász, 60 dkg burgonya, 1 zöldpaprika, 1 paradicsom, só.

Elkészítése: A kockára vágott, félig kiolvasztott szalonna zsírjában gyakori keverés közben megpirítjuk a csuszatésztát, majd beleteszszük a finomra vágott hagymát, s két-három keverés után megszórjuk paprikával. Beletesszük a karikára vágott kolbászt és a kis kockára vágott burgonyát. Annyi vizet öntsünk rá, hogy 2-3 ujjnyi magasan ellepje a tésztát. Sózzuk meg és tegyük bele a zöldpaprikát és a paradicsomot. Alacsony láng felett - lehetőleg lefedve - lassan főzzük meg. A főzés befejező szakaszában többször keverjük meg, nehogy leégjen.

Bográcsban főtt kapros csirke

Hozzávalók: 1 csirke (kb. 1 kg-os), 60-70 dkg burgonya, 1 salátauborka, 2 db zöldpaprika, 2 nagy fej vöröshagyma, 10 dkg füstölt szalonna, 4 dl tejföl, 2 nagy csokor friss kapor, 3 gerezd fokhagyma, ízlés szerint só és törött fekete bors.

Elkészítése: A megtisztított csirkét kis darabjaira vágjuk. (A combokat kétfelé, a mellet négyfelé daraboljuk.) A megtisztított vöröshagymát vékonyra karikázzuk, az előzőleg megmosott uborkát pedig héjastól felszeleteljük. A zöldpaprikákat megmossuk, kicsumázzuk, és a meghámozott burgonyával együtt karikákra vágjuk. Egy jó nagy bogrács alját hajszálvékonyra szeletelt füstölt szalonnával kibéleljük, majd a csirke csontosabb darabjait ráfektetjük a szalonnára. Jól megsózzuk, megszórjuk borssal és apróra vagdalt kaporral. Ráteszünk néhány uborka-, vöröshagyma- és zöldpaprika-karikát. Ezt is megsózzuk, majd burgonyával folytatjuk a rétegezést. Sózás után csirkedarabok következnek. Addig rakosgatjuk a hozzávalókat a bográcsba, amíg elfogy a nyersanyag. A megtisztított és szétzúzott fokhagymát belekeverjük a tejfölbe, kicsit megsózzuk, és nyakon öntjük vele az ételt. A bográcsot a tűz fölé akasztjuk és lassú forralással addig főzzük, amíg a tetején levő húsba vagy burgonyába könnyen beleszalad a villa. Keverni nem, csak rázogatni szabad! (Akkora bográcsba tanácsos betenni a hozzávalókat, hogy az étel tetejétől még legalább 10 centiméteres szabad hely legyen.)