2011. július 29.

Fiatalkorú elkövetők

Szentes illetékességi területén – a bűncselekményeket figyelembe véve – nőtt a fiatalkorú és gyermekkorú elkövetők száma. A tény nagyobb mérvű odafigyelést igényel a hatóságok részéről, állapították meg a képviselő-testület ülésén. Alábbiakban a gyermekek, fiatalkorúak által elkövetett bűncselekményekkel foglalkozunk.

Az elmúlt évben 81 fiatalkorú és 1 gyermekkorú ellen indítottak szabálysértési eljárást. A fiatalkorú szabálysértők 76 esetben közlekedési, és 5 esetben közrend elleni cselekményeket követtek el. A tulajdon elleni szabálysértések esetében, a szabálysértők közül 4 gyermekkorú és 6 fiatalkorú volt.

A rendőrség több társszervvel 4 alkalommal hajtott végre közös akciót, ellenőrzést. Azzal a céllal, hogy visszaszorítsák a fiatalkorúak alkohollal, dohányárúval történő kiszolgálását, valamint a kábítószerrel kapcsolatos bűncselekményeket felszámolják.

A rendőri jelenlét pedig a közterületi bűncselekmények megelőzését szolgálja.

A családon belüli erőszak az egyik legsúlyosabb társadalmi probléma. A hatóságok ez ügyekben kiskorú veszélyeztetése miatt 13, tartás elmulasztása miatt 42 eljárást indítottak az elmúlt évben. Az "otthoni erőszakra jellemző bűncselekmények: testi sértés, zaklatás, magánlaksértés, személyi szabadság megsértése, becsületsértés.

Elhangzott: a családon belüli erőszakot nem csak a gyámhivatalnak, a családsegítő szolgálatnak és a rendőrségnek kell saját észlelése útján vizsgálni, hiszen a pedagógusok, védőnők, házi gyermekorvosok rendszeresen találkoznak a krízishelyzetet megélt gyermekkel. Az elmúlt évben egyre több bejelentés érkezett a rendőrséghez a helyi általános és középiskolákból a gyermekek veszélyeztetettségének és egyéb más bűncselekmények észlelése esetén.

Gyermekkorúaknál jobbára előforduló cselekmény a vagyon elleni bűncselekmény, ezen belül a lopás. Itt két részre lehet bontani a helyszíneket, az egyik helyszín az iskola, míg a másik maga az utca. Az iskolai lopásoknál továbbra is jellemző elkövetési tárgy a mobiltelefon és a készpénz, mely a sértettek oldaláról is rávilágít egy bizonyos hanyagságra és a szükséges vagyonvédelem hiányára, míg a másik helyszínen jobbára a közlekedési eszközök, kerékpárok lopása dominál.

A fiatalkorú bűnelkövetők körében az erőszakos bűncselekmények sokkal jobban előtérbe kerülnek. Itt már megjelenik a személy elleni, erőszakos bűncselekmény, míg a másik oldalról a vagyon elleni bűncselekményeknél a lopás.

Fiatalkorúaknál problémaként jelentkezik maga a dohányzás, ami kiskapu a kábítószer fogyasztáshoz. Az aktív dohányos fiatal sokkal jobban ki van téve annak, hogy előbb-utóbb kipróbálja a kábítószert, ezen belül a marihuánát, mint a nem dohányzó társaik.

Problémaként jelentkezik mindkét korosztály vonatkozásában, hogy megfelelő ismerettel nem rendelkeznek arról, hogy egyes gyermekcsínyek valójában milyen köztörvényes bűncselekményt valósítanak meg. Ezen hiányosság kiküszöbölésére az általános iskolán túl a középiskolában is szükségesnek tartja a rendőrség továbbra is a prevenciós, bűncselekményeket bemutató előadások megtartását, szakemberek bevonásával.

A rendőrkapitányságon évek óta kiemelten kezelik a bűnmegelőzési munkát, és a prevenciót. 2009. szeptemberétől önálló bűnmegelőzési előadó tevékenykedik, ezért a 2010-es évben már fokozottabb figyelmet tudtak fordítani a rendőrség prevenciós tevékenységének széles körű terjesztésére.

A D.A.D.A. program keretében 2010. évben is folytatták az általános iskolás korosztály felvilágosító jellegű oktatását, mely feladatot ezen évben már csak 2 fő - pedagógiai végzettséggel is rendelkező-, de közterületi szolgálatot teljesítő egyenruhás - csatolt munkakörben végezte.

"Az iskola rendőre" program során 12 általános iskolában 8 "iskola rendőr " folyamatosan tartott bűnmegelőzési, baleset-megelőzési előadást a kijelölt oktatási intézményekben. Osztályfőnöki órákat is tartottak, az iskolák felkérése alapján fogadó órákon, diákokkal szemben kezdeményezett fegyelmi meghallgatásokon vettek részt.

Azon iskolák környékén, melyek közvetlen környezetének közlekedési helyzete, megközelítése veszélyforrást rejthet, az " Egy iskola – Egy polgárőr " mozgalom összehangolásával ezen intézményeknél az oktatás kezdetének és befejezésének időpontjában fokozott rendőri jelenlétet biztosítottak a polgárőrök bevonásával.

Továbbra is fontosnak tartják a szülők felelősség-érzetének növelését, és mind a szülők mind a diákok minél szélesebb körben történő tájékoztatását.

Tudatosítani kell a szülőkben, hogy gyermekeik iránt felelősséggel tartoznak, és ez a felelősség senkire át nem hárítható, de tudnak segíteni a pedagógusok, a civil szakemberek, a szülők, hozzátartozók, valamint a jelzőrendszer részeként a rendőrség is.

Értelmes szabadidőt kell biztosítani a fiatalok számára, figyelemmel kell kísérni őket, beszélgetni velük, segíteni őket, hogy a konfliktusokat helyesen tudják feloldani, megoldani.

Ezen évtől ebben segítséget nyújt ehhez a Szentesi Családsegítő Központ által működtetett " Közösségi tér ", ahol a rendőrség közreműködésével közös programokat kívánnak szervezni.

L.J.