2011. július 29.

Radartorony épülhet Lapistón

A lapistói katonai bázis szomszédságában épül fel az időjárási radarállomás. (Fotó: Bíró Dániel)Tizenkét emelet magas időjárási radarállomást építene Lapistó határában az Országos Meteorológiai Szolgálat. A 789 milliós fejlesztéssel időben észlelni lehetne a Vajdaságból és Románia felől érkező csapadékrendszereket, most ugyanis csak akkor látják meg a zivatarfelhőket, ha már a határra értek.

A hétfő délelőtti vihar is abból az irányból érkezett Szentesre, amerre már nem érnek el az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) radarjai. Az OMSZ az ezredfordulón felújíttatta három állomásból álló időjárási radarrendszerét, és akkor körvonalazódott, hogy a Zala megyei Pogányváron, Budapesten és Nyíregyháza közelében működő berendezések nem kellően fedik le Magyarország délkeleti részét. A hálózat látósugara csak az ország határáig ér el, így a Vajdaság és Románia felett keletkező zivatarfelhőket csak akkor észlelik a meteorológusok, amikor már szinte fölöttünk járnak.

Az ilyen csapadékrendszerek mindössze 15-20 perc alatt ideérnek a szomszédos országokból, vagyis nem marad idő a veszélyeztetett térségben élők riasztására.

Annak érdekében, hogy ezt a hiányosságot megszüntesse, az OMSZ pályázatot nyújtott be a radarrendszer bővítésére. A kétfordulós elbírálás első körén már rég túl van a projekt, május vége óta a végső döntés meghozatalára várnak a szolgálat szakemberei. Nagy József, az OMSZ megfigyelési főosztályának vezetője lapunknak elmondta, a tervezettnél egy évvel tovább tartott a beruházás teljes körű előkészítése, hiszen rengeteg engedélyre volt szükségük. Ha a bírálók mindent rendben találnak, közel 718 millió forint uniós támogatást kapnak a fejlesztéshez, amit 71 milliós önerővel egészít ki az OMSZ. A lapistói radarállomás teheti majd teljessé a szolgálat augusztusban startoló kistérségi riasztórendszerét, amely arra lesz hivatott, hogy Magyarország valamennyi kistérségére 1-3 órára előre objektív alapú időjárási veszélyjelzést készítsen. Ez tartalmazza a várható legerősebb széllökés erősségét, a várható kritikus csapadék mennyiségét, jégeső vagy ónos eső előfordulását. A tervek szerint 2014-től működő új radarral az eddiginél jóval korábban, sokkal pontosabb előrejelzést tud majd adni a szolgálat.

Nagy József elárulta, a helyszín kiválasztásánál fontos szempont volt, hogy Lapistón korábban katonai radar működött, s ott találtak megfelelő területet a fejlesztéshez. A 31 méteres tornyot egy – az alföldi viszonyok között magasnak számító – dombháton húzzák majd föl, az épület tetejére kerül az antenna, rá a 6 méteres védőkupola. Az építményre 131, a radarberendezésre pedig 508 millió forintot szán az OMSZ, de olyan műszerrel is ellátnák az állomást, amely nem csupán a lehullott csapadék mennyiségét méri, hanem az adott területen leesett cseppek számát és méretét is rögzíti. Az állomás teljesen automati-zálva működne, csupán havi karbantartásra lenne szükség.

Ütemterv

Amint megszületik a támogatói döntés, megkezdődhet a kivitelezési, a beszerzési és a mérnöki közbeszerzési eljárást. A torony építését januárban kezdenék el, őszszel pedig a radar- és a mérőberendezések is helyükre kerülnének. Ekkor kezdődhetne meg a tesztüzem, ami 2013 nyarán záródna. A tesztidőszak alatt elvégzik mindazokat a szoftver- és módszertani fejlesztéseket, amelyek szükségesek a radar hálózatba integrálásához.

Bíró Dániel