2011. július 22.

Kis kukta

Grillezett halfilé roston, pirított zöldségekkel, citromos majonézzel

Hozzávalók: 80 dkg afrikai harcsafilé, só, őrölt bors, 4 gerezd fokhagyma, 1 dl olívaolaj, 6 db közepes, héjában főtt burgonya, 20 dkg zöldspárga, 20 dkg fehérspárga, 4 dkg vaj, 1 csokor petrezselyem, 3 dl majonéz, 2 db citrom.

Elkészítése: A harcsafilét nagyobb szeletekre vágjuk, majd sóval, borssal és a zúzott fokhagymával fűszerezzük. Meglocsoljuk az olívaolajjal, és pár órára a hűtőbe tesszük. A megtisztított burgonyát vastagabbra szeleteljük, a meghámozott spárgákat 4-5 centisre daraboljuk, majd az olvasztott vajon megpirítjuk, sóval, borssal és az aprított petrezselyemmel fűszerezzük. Az öntethez a majonézt simára keverjük az egyik citrom levével és reszelt héjával, majd beleforgatjuk a másik citrom kockákra vágott húsát. Tálaláskor a pirított zöldségeket tányérra halmozzuk, mellé fektetjük a harcsafilét, és rálocsoljuk a citromos majonézmártást.

Zöldséges sertéstekercs grillezve, majonézes padlizsán dippel

Hozzávalók: 8 vékony szelet, csont nélküli sertéskaraj, 8 szelet bacon szalonna, 4 gerezd fokhagyma, 1 közepes cukkíni, 1 piros kaliforniai paprika, só, őrölt bors, 3 dl majonéz, 1 egészben sült padlizsán, 1 ek. mustár, 1 csokor petrezselyem.

Elkészítése:A karajszeleteket vékonyra klopfoljuk, sóval, borssal és a zúzott fokhagymával fűszerezzük. A bacon szeleteket, a vékonyra szelt cukkínit és a kaliforniai paprikát ráfektetjük, szorosan feltekerjük, majd fogpiszkálóval összetűzzük. Meglocsoljuk olívaolajjal, és grillen pirosra sütjük. Közben a mártogatóhoz a majonézt simára keverjük a mustárral és az aprított petrezselyemmel, majd lazán beleforgatjuk a pépesre vágott, sült padlizsánt. Tálaláskor a félbevágott tekercseket a tányérra fektetjük, és mellé kanalazzuk a majonézes padlizsános mártogatót.