2011. július 8.

Világsztár szentesi gyökerekkel

Nagyüzem van a levéltárban, mióta kiderült, hogy a fiatal amerikai popcsillag, Kesha dédnagymamája Szentesről vándorolt ki az új világba. Az énekesnő édesanyja nálunk kutakodott, és rá is talált az üknagyapára: Kecse-Nagy Sándornak hívták.

Világsztár rokona lehet néhány szentesi Kecse-Nagy-nak. Két hete járta be a hír a hazai sajtót, hogy a legutóbbi budapesti Kapcsolat koncerten fellépő amerikai énekesnő, Kesha magyar származású. Az 56-osok terén 200 ezer embert megtáncoltató 24 éves hölgy közvetlenül fellépése előtt jelentette be, hogy mindig is el akart jönni Magyarországra, mivel anyai ágon dédnagymamája Szentesről származik. Az interneten fellelhető interjúból kiderül, tökéletes kiejtéssel mondta ki városunk nevét, és a csirkepaprikásba – amit sokszor főzött neki nagymamája – sem tört bele a nyelve, viszont felmenői vezetéknevével meggyűlt a baja. Beletelt néhány órába, mire az itthoni hírgyárosok számára összeállt a mozaik: nem Nagy Kacsa, hanem Kecse-Nagy lehetett az elődök neve.

A bejelentés időzítése nem volt véletlen. Bizonyára marketing szempontból sem elhanyagolható, hogy egy, a pályája elején járó amerikai énekesnő miként mutatkozik be az "öreg" kontinensen, és azon belül Magyarországon, de ennél lényegesebb, hogy a családi legendáriumot igazolták a dokumentumok. Június 22-én, a koncert előtt néhány nappal ugyanis Rose-mary Sebert, Kesha édesanyja Szentesen járt a levéltárban, hogy felmenői után kutasson. A kiindulópont Kecse-Nagy Margit, Kesha dédnagymamája volt, akiről úgy tudták az amerikai utódok, hogy itt született. Nem tévedtek: a dédi 1913. május 20-án a Kurca partján jött a világra. Szülei, Kecse-Nagy Sándor és Tóth Lídia a csecsemővel együtt még abban az esztendőben kivándoroltak az Egyesült Államokba. A családi emlékezet – és az anyakönyvi adatok – szerint az üknagyapa vendéglős-kocsmáros volt, de a rövid szentesi látogatás alatt nem sikerült kideríteni, hol is volt az az ivó, hiszen akkoriban bérleményekben működtek a kocsmák. Aztán olyan mellékszál is kirajzolódott, hogy a kocsma Gádoroson volt. Lapunk a nagyközségben érdeklődött, s az ottani idősotthon lakóinak rémlett is a Kecse-kocsma emléke, ám ennél hitelesebb információhoz egyelőre nem jutottunk.

Mindenesetre Kesha bejelentése a szentesi levéltárra irányította a figyelmet. Az utóbbi két hétben az RTL Klub levelezésbe kezdett az intézménnyel, hogy minél több adatot gyűjtsön a világsztárral kapcsolatban. Aztán nem Szentesen élő Kecse-Nagyok is jelezték, kutatnának, hátha rokoni szálak fűzik őket az énekesnőhöz. Itthon egyelőre senki nem akar a múltban vájkálódni, pedig a napokban az is tisztázódott, hogy Kesha üknagy-apjának volt egy fivére, Kecse-Nagy Ferenc.

Bíró Dániel

 

Kicsoda Kesha?

Az, hogy leginkább a tinédzserek számára mond valamit Kesha neve, nem véletlen. Az internetes enciklopédia, a Wikipédia szerint az énekesnőt (lánykori nevén Kesha Rose Sebert) és bátyját egyedül nevelte föl édesanyjuk, aki szintén művész, ő is énekel, s dalokat is ír. Kesha 17 évesen Los Angelesbe ment, hogy karriert csináljon. Először azt szerette volna, ha maga Prince hallgatja meg, s ezért el is ment a világsztár Beverly Hills-i otthonához. Innen azonban kidobták, ám ez előtt még otthagyta a demóját, melyet később maga Prince talált meg. Később dolgozhatott Britney Spears-szel és Katy Perryvel, de az áttörést 2009 hozta meg. Azóta több dala is felkerült az amerikai és brit slágerlisták élére.