2011. június 24.

Ülésezik a testület

Lapunk megjelenésének időpontjában tartja soros ülését a város képviselő-testülete. A napirenden szerepel a Központi óvoda, valamint az Egységes Pedagógiai Szakszolgálat vezetőjének pályázat útján történő megbízása.

Már korábban megírtuk, hogy a Hajléktalan Szállót a Magyar Vöröskereszt kívánja működtetni tovább. A testület előtt a döntés joga: átadja-e vagy sem. További vitát válthat ki a Szentesi Művelődési Központ ügye. Mint ismeretes, az önkormányzat nonprofit közhasznú társasággá akarja átalakítani az intézményt. A mostani javaslat két megoldást tartalmaz: önálló intézmény formájában, vagy a Városi Könyvtár Nkht.-hoz csatolva működjön tovább.

– Mindkét variációnak vannak előnyei és hátrányai – tájékoztatott előzetesen Szirbik Imre polgármester, aki a városi könyvtár példáját említette, amely az országban talán egyedüliként eredményesen működik. – Úgy is lehet mondani, hogy 19-re lapot húzunk, hiszen halljuk, sok helyen zárnak be ilyen intézményt. Ezt szeretnénk elkerülni. Keressük a megoldást. Erre jó példa a könyvtár másfél évtizedes működése. Szokták mondani, a kultúra nem árucikk. Szerintem a kultúra olyan áru, amely igényt teremt. Ennek az egyensúlyát kell megoldanunk költségvetési és a bevételi forrásból.

Megvitatják a képviselők a város idegenforgalmi koncepcióját. Elhangzott, a település továbbra is a sport, a mozgáskultúra irányába kívánja előmozdítani. Ennek fókuszában az értelmes szabadidő eltöltés, az emberi test helyreállítása, fitnességének megőrzése szolgál. Előtérbe kerül a ligeti strand, és a fürdő fejlesztése. Az Erste bank kiköltözésével megnyílt a lehetősége annak, hogy helyén tourinform irodát nyisson a város. (A helyiséget most néhány hónapig a Szegvár és Vidéke Takarékszövetkezet használja, a sajátjuk felújításáig.)

Döntés születhet a térfi-gyelőkamerák ügyében. Kon-krét elhelyezésükre a rendőrség tett javaslatot, a program kialakítása során 14 kamerát helyeznek el, akár bűnügyi, közlekedési szempontból, megelőzési vagy felderítési okokból kijelölt frekventált részeire a városnak. A polgármester elmondta, várhatóan ősz közepén elkezdődhetnek a felszerelések. A közterületen zajló események folyamatosan rögzítésre kerülnek, a felvételeket 5 napig őrzik, azután, amennyiben nem utalnak valamilyen bűnügyi vagy más kivizsgálandó eseményre, megsemmisítik azokat.

Végezetül az iskolákról, iskolakezdésről kérdeztük Szirbik Imrét.

– Azokat a feltételeket, amelyeket az előkészítés során a pedagógusok, akár a szülők kértek, a város teljesítette. Egyben viszi át az osztályközösségeket, tagozatokat az intézményekbe, a Klauzál Gábor kialakításában, felszereltségében a 21. század iskolája, a teljes oktatási spektrumra megteremti az esélyt. A költségvetés módosításával a Deák esetében is egy teljes egészében felújított iskola fogadja a gyerekeket szeptemberben. Nem kívánom megkerülni a szülői magatartást sem. A város vállalása csak akkor tud igaz lenni, ha a már tudott gyereklétszám a rendelkezésre áll. Ekkor tudjuk vállalni a pedagógusok foglalkoztatását, így tudjuk garantálni azt, hogy az osztályközösségek egyben maradjanak. Ha egy tizenegy néhány fős osztályból 2-3 gyereket elvisznek, a létszám leesik az alá, amikor már nem lehet önálló közösségként tartani, azt az osztályközösséget fel kell bontani. Ez láncreakciót jelent. El szeretnénk kerülni azt is, hogy még további intézmény-összevonások legyenek. A gyerekek nem játékszerek, a gyerekek oktatása nem csak önkormányzati feladat, nem csak a pedagógus feladata. Elsősorban a szülőé, hogy felelősséget érezzen gyermeke jövője iránt. Én úgy gondolom, hogy a gyerekek számára, a jövőjük számára az összes lehetőség közül a legjobbat léptük meg. Ez nem csak az általános iskolára, hanem a szakképzésre is vonatkozik – jegyezte meg a polgármester.

(lovas)