2011. június 10.

Földrajzból jeleskedtek

Prágában jártak: Cseh Lajos, Szemerédi Máté, Imre ÁdámKiváló eredményekről kaptunk hírt a Horváth Mihály Gimnáziumból. Azt eddig is tudtuk, hogy nem csak a drámaisok szereplésétől zeng gyakran a patinás épület, hanem… Például földrajz tantárgyban is rendkívüli sikereket értek el 2010/11-es tanévben a gyerekek. Cseh Lajos földrajz szakos tanár, egyben osztályfőnök is, három fiatalt említ sebtiben: Szemerédi Mátét és Imre Ádámot a 12.béből, valamint Márki Sándor nevét a 10.b osztályból. Büszkén mondja, hogy a két végzős tanulója, Szemerédi és Imre évek óta ott van minden nemzetközi földrajzversenyen, és ki is pécézték maguknak az 1-2. helyet. Tavalyelőtt másodi-kok, tavaly elsők, idén má-sodikok lettek. – A nemzetközi földrajzversenyt a Földgömb című folyóirat szervezi, Bonyhádon. A sikeres szerepléssel természetesen jutalom jár, tavaly vettem részt egy úgynevezett "vulkán-túrán" Olaszországban, a fiúk Spanyolországban jártak, előző évben pedig egy-egy nagy nyereménycsomagot kaptak jutalmul. Most Prágában voltunk kiránduláson.

Mint megtudtuk, a középiskolában eltöltött négy évében Szemerédi Máté külön országos földrajzversenyeken is szerepelt, az idei nemzetközi földrajz versenyen első helyezett lett. Szekszárdon, a Kőrösi Csoma Sándor versenyen egy országot kellett bemutatni. Mint említettük, sikerrel, melynek eredményeként szeptemberben bejárhatja majd Csehországot és Németországot. Imre Ádám egy másik országos földrajzversenyen (Less Sándor Országos Középiskolai földrajzverseny, Miskolc) 8. lett. Márki Sándor pedig egy ponttal lemaradva második helyezett lett az ország legnehezebb versenyén, a Lóczy Lajos Országos Középiskolai földrajzversenyen. Ő egy hétre Erdélybe megy.

– A sikeres szereplések azt eredményezték, hogy idén beindul a földrajz tagozat a gimnáziumban. Szeptembertől a B osztályban a biológia-kémia, a matematika-fizika tagozatrész mellett lesz a földrajz tagozat 14-15 fővel. Én leszek az osztályfőnökük. Az osztály másik fele a matematika-fizika és biokémia tagozaton tanul. A mostani ügyes diákok kirepülnek, de remélem, lesz utánpótlás az iskolában – mondja Cseh Lajos, aki a felkészítő tanár szerepét is vállalta. Majd még hozzáfűzi: Nemcsak ezzel a három gyerekkel foglalkozott éveken át, többen indultak a versenyeken, de ők szerepeltek a legjobban. És nagyon büszke rájuk!

(lovas)