2011. június 10.

Starter Alapítvány

Aláírták a gazdaságélénkítő kezdeményezést

Vasárnap 11 fát ültettek Szentes és testvérvárosainak vezetői a Széchenyi ligetbenNyolc testvérvárosból mintegy 300 külföldi vendég érkezett a hétvégén Szentesre, hogy a kultúra jegyében együtt töltsenek néhány napot és egymás hagyományaival, szokásaival ismerkedjenek. A szombati programban többek között egyedi ételek kóstolása szerepelt. A sportuszoda kempingjében felállított ízek utcájának étlapján a finn halleves, a lengyel burgonyaleves fehér kolbásszal, a Romániából származó mics hús és a juhtúrós puliszka egyaránt szerepelt. Délelőtt azonban komolyabb téma, a gazdaságélénkítés volt a középpontban.

A városházán 5 ezer eurós alaptőkével létrehozták és aláírták a Starter Alapítvány alapító okiratát. A kezdeményezéshez első körben a szerbiai Bácskatopolya, a romániai Újszentes, a lengyel Skierniewice és a német Sankt Augustin csatlakozott, azonban – bár szombaton már nem tudott Szentesen maradni – a finnországi Ka-arina polgármestere, Haari Virta is magával vitte a dokumentumot tanulmányozásra. A kezdeményezéshez további települések, illetve vállalatok is csatlakozhatnak a jövőben. Abban az esetben, ha az alapító okiratban foglaltakat elfogadják, illetve a megfogalmazott célok eléréséhez anyagi eszközökkel, vagyontárgyakkal vagy pénzbefizetéssel is hozzájárulnak. Az alapítvány közös érdekű kutatási, fejlesztési, üzleti, vállalkozási együttműködéseket támogat, ösztöndíjakat adományoz, települések vállalkozásait ismertető, fejlesztő konzultációkat szervez.

Szirbik Imre polgármester egyedülálló pillanatnak nevezte az aláírást. Reményét fejezte ki aziránt, hogy az ünnepi pillanat után jönnek az izzadságos, szürke hétköznapok, amelyek értelmet adnak a kezdeményezésnek.

Sankt Augustin (Németország) első embere, Klaus Schumacher csodálatát hangsúlyozta a szentesi csapat eddigi kezdeményezőkész-sége és munkája miatt. A Skierniewice képviseletében megjelent Leszek Trebski (Lengyelország) arra emlékeztetett, hogy a két város együttműködése akkor kezdődött, amikor mindkét ország belépett az Európai Unióba, majd hozzátette: az aláírás napján testvérvárosaik száma továbbiakkal bővült. A romániai Újszentes polgármestere, Szilágyi Géza feladatként emelte ki az alapítvány tartalommal való megtöltését, a kapcsolatok korrektségének megőrzését, míg bácskatopolyai kollégája, Bábi Attila (Szerbia) örömének adott hangot, hogy a kulturális kapcsolatok közös gazdasági elképzelésekkel is bővülnek.

Az aláírásnál megjelent Yair Fardzsul, az izralei Hof Ashkelon, Rvacheva Inna Vladimirovna az oroszországi Kolomna járás és Liszkai Gusztáv a szerbiai Bodrog-szentes képviseletében, akik elmondták: támogatják a kezdeményezést.

Cseh-Lakos