2011. április 1.

Utazzon a Discos Travellel!

Legalább olyan bonyolult és színes, mint a szőnyegek, amelyek híresek és a nevét viselik. Törökország elismerésre méltó történelmével, spontaneitást kedvelő lakóival, kifinomult városi környezettel és szilaj vendégszeretettel, idillikus tengerpartjaival és rusztikus belső terekkel hívogat.

Ami kihagyhatatlan: – Rátalálni a végtelenre az isztambuli Hagia Sophia kupolája alatt. – Ráérősen lebegni a hátunkon az Ölüdeniz-lagúna vízén. – Egy hőlégballon kosarából köszönteni a felkelő napot Kappadókia fölött. – Régi csemegék után kutatni az isztambuli bazár antikváriumaiban. – Nézni, ahogyan a lenyugvó nap fénye megcsillan az Ararát havas csúcsain. – Kóricálni egy jót Beyoglu belvárosi vásárlóutcáiban, s közben betérni egy-két helyi borozóba.

Lehetne még folytatni. De talán tudják, hogy a kávét a törökök "adták" Európának, amikor megostromolták Bécset. És, hogy a cseresznye a fekete-tengeri város mellől, Giresunból származik.

A török konyha igen jellegzetes – szerencsésen ötvözi a közép-ázsiai nomád népek főzési tudományát a mediterrán konyhaművészettel. Az ország teljes mértékben maga elégíti ki élelmiszer-szükségleteit, ami jól látszik azon is, hogy a kereskedőknél mindennap friss zöldség, gyümölcs, hal és hús kapható. Egy kicsit olajosan főznek, így aki nincs hozzászokva, kis adagokban fogyassza az ételeket. A törökök nemzeti itala a tea, amely a Fekete-tenger partján terem. A hagyományos tea fekete, üvegpohárban szolgálják fel, és vásárláskor illik elfogadni, hiszen ez a barátság jelképe. A török kávé világhírű, cukorral együtt főzik, a borok is elsőrangúak. Nyáron a törökök ayrant (vízzel hígított joghurt) fogyasztanak. Az alkoholos italok közül a rakit és a híres Efes sört érdemes megkóstolni.

(lovas)